LIEMPDS ZESTAL ’VIST’ BORELING UIT DE DOMMEL

Kanoërs redden nuchter kalf van de verdrinkingsdood

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Jan van Kemenade is dolgelukkig dat zijn kalf van de verdrinkingsdood is gered. Het uitgeputte dier wordt nu met de fles grootgebracht. (Foto: Gerard Schalkx).

DOOR HENK VAN WEERT

Tijdens een kanotochtje dat Bart van de Wiel uit Liempde zaterdag 2 mei met vrienden maakte op de Dommel stuitte het gezelschap op een kalf dat bijna was verdronken. De mannen wisten het dier, dat waarschijnlijk enkele uren oud was aangezien de navelstreng nog niet bleek verwijderd, te redden door het in een van de drie kano’s mee te nemen.

Vanwege de verjaardag van de in Tilburg wonende Liempdenaar hadden zijn vrienden een kanotochtje georganiseerd dat startte ter hoogte van de Herscheweg, het fietspad tussen Liempde en Olland. ,,Een stuk voor de duiventoren zagen we het kalf met haar kopje boven het water uit steken. Het dier was compleet uitgeput en heeft waarschijnlijk geprobeerd op de oever te klimmen. Maar die was op daar zó stijl dat dit onmogelijk lukte”, vertelt Van de Wiel, die maandag 30 jaar werd.

Even werd nog geopperd om de dierenambulance te bellen, maar het werd de zes mannen al snel duidelijk dat die nooit op tijd zou kunnen zijn. ,,En dus probeerden we het nog nuchtere kalf in de kano te krijgen. We meerden aan en hebben het dier toen voorzichtig, pootje voor pootje, in een van de kano’s laten stappen. Dat lukte wonderwel. We hebben het kalf meegenomen en toen we een eindje verderop een boer in een weiland zagen staan, hebben we hem gevraagd zich over het kalf te ontfermen.”

Die boer was Sjef van den Braak, de bewoner van het Groot Duijfhuis. Volgens Van de Wiel wist hij te vertellen dat het een dier van Jan en Jacqueline van Kemenade moest zijn, die aan Den Berg biologische veehouderij De Toom runnen. Van den Braak heeft zich om het kalf bekommerd en zo is het dier in veiligheid gebracht.

MOEDERMELK
Van Kemenade toonde zich deze week blij met de reddingsactie: ,,Mijn koeien lopen vrij rond in het Dommeldal en komen uitsluitend in de winter binnen. Het gebeurt vaker dat ik pasgeboren kalveren moeilijk weet te vinden omdat ze zich in het hoge gras verschuilen. Bovendien zorgt de moederkoe voor afleidingsmanoeuvres.”

De Liempdse veehouder zegt een ontmoeting met de redders op prijs te stellen. ,,Door uitputtingsverschijnselen en het gemis van de moedermelk zou het dier anders onherroepelijk zijn verdronken of op een andere manier zijn gestorven. Toen ik met het dier bij de kudde kwam, herkende de koe haar kalf onmiddellijk. De rest van de koeien ging er omheen staan. Het drinken wilde echter niet lukken en daarom wordt het nu bij ons thuis met de fles grootgebracht.”

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Videobeeld van het geredde kalf in de kano bij Bart van de Wiel (rechts) en Niek van den Broek.
7 mei

Print deze pagina

Terug