’DOLLEMANSRIT APELDOORN RAAKT NEDERLANDSE IDENTITEIT’

Oranje-aanslag kleurt Dodenherdenking

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Vendelgroet door Freek Claasen bij de graven van de omgekomen RAF-piloten op de begraafplaats van de Heilig Hartkerk. (Foto: Peter de Koning).

DOOR HENK VAN WEERT

Tijdens Dodenherdenking in Boxtel haakte dominee Corrie Terlouw maandag 4 mei in de Sint-Petruskerk in op de aanslag op de koninklijke familie in Apeldoorn. ,,Want wie zo’n feest verstoort, komt aan wie wij zijn.” En daarmee sloot haar overdenking naadloos aan bij het thema vrijheid en identiteit van het nationale comité 4 en 5 mei.

Hoewel Dodenherdenking toch vooral een moment is waarop de gesneuvelden worden herdacht die in de Tweede Wereldoorlog en tijdens vredesmissies in de jaren daarna vielen, was het voor dominee Terlouw onmogelijk om niet stil te staan bij de slachtoffers en de nabestaanden van de dollemansrit die op 30 april in Apeldoorn het Oranjefeest zo wreed verstoorde. ,,In gesprek met mensen komen vragen op als ‘waar was je’ en ‘wat deed je’. De aanslag raakt onze identiteit”, stelde dominee Terlouw van de Protestantse Gemeente in Boxtel tijdens haar uitvoerige overdenking.

Burgemeester Frank van Beers ging in op het in zijn ogen tweeslachtige karakter van het nationale thema vrijheid en identiteit. ,,Er is vrijheid nodig om je eigen identiteit vast te kunnen stellen, maar daarbij moet je je ook spiegelen aan de ander. En dus moet je ook de identiteit van die ander accepteren en dat legt beperkingen op aan je eigen vrijheid.”

Ook gaf Van Beers aan dat de les die de Tweede Wereldoorlog heeft geleerd nooit mag worden vergeten. Het is volgens hem niet goed om je eigen ik in te wisselen voor een gezamenlijke identiteit zoals de nazi’s dat nastreefden. ,,Het respecteren van je naasten is moeilijk, maar alleen als je dat kunt wordt de wereld beter. Maar het erkennen van de identiteit van een ander, betekent niet dat je je eigen identiteit moet verliezen.”

VENDELGROET
Tijdens de herdenkingsplechtigheid in de Sint-Petruskerk lazen leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum gedichten voor en twee fluitisten van de Gildenbondsharmonie zorgden samen met de gezamenlijke kerkkoren onder leiding van Michel de Kort en met Jan Verhoeven aan het orgel voor de muzikale omlijsting.

Na de bijeenkomst in de kerk zetten een stille tocht zich in beweging die naar het Indiëmonument aan de Koppel voerde. Daar legde Joke Jansen bloemen namens de Bond van Nederlandse Militaire Oorlogs- en dienstslachtoffers en burgemeester Van Beers namens de Boxtelse gemeenschap. Freek Claasen van het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris bracht een vendelgroet terwijl leden van Scouting Boxtel de erewacht vormden.

Aansluitend ging de stille tocht, die elk jaar meer deelnemers lijkt te trekken, naar de begraafplaats bij de Heilig Hartkerk. De stoet werd geëscorteerd door het Boxtelse schuttersgilde en arriveerde kort na acht uur. Daardoor werden iets te laat twee minuten stilte in acht genomen. Burgemeester Van Beers en zijn echtgenote Marinanne legden bloemen bij zowel de graven van de omgekomen RAF-piloten als de slachtoffers van de vliegende bom die in december 1944 dood en verderf zaaide in de Mijlstraat. Ook hier zorgden scouts voor de erewacht en bracht het gilde een vendelgroet. Een koperensemble van de Gildenbondsharmonie zorgde voor de muzikale omlijsting en vertolkte naast enkele koralen het Wilhelmus. Anne van der Meijden speelde ‘The Last Post’.

De organisatie van Dodenherdenking was in handen van Boxtel Vooruit dat de deelnemers aan de stille tocht na afloop uitnodigde voor een kopje koffie in zaal De Adelaar.

Ook in Liempde werd een herdenking en stille tocht gehouden. Hier was het gilde Sint-Antonius Abt present om de plechtigheid ceremonieel te omlijsten. In het Concordiapark werden bloemen gelegd bij het onlangs opgeknapte oorlogsmonument. Leerlingen van basisschool De Oversteek lazen enkele gedichten voor. In Gemonde vond een plechtigheid plaats bij het kruisbeeld aan het Kerkeind.

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Namens de dorpsraad en Algemeen Belang Liempde wordt een krans gelegd bij het oorlogsmonument in het Concordiapark. De sokkel van het beeld van David en Goliath werd onlangs vernieuwd. (Foto: Gerard Schalkx).
7 mei

Print deze pagina

Terug