JEUGD LEEFT ZICH UIT MET BLUSWATER

Brandweer werft leden
op Liempds oranjefeest

DOOR MARGO BARTELDS - FOTO'S: GERARD SCHALKX

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De Liempdse brandweer bevrijdt een ‘slachtoffer’ tijdens een geënsceneerd auto-ongeluk.

Tijdens de viering van Koninginnedag in en rond het Concordiapark in Liempde vroeg de vrijwillige brandweer van de gemeente Boxtel aandacht voor haar werk. Vooral om nieuwe vrijwilligers te werven voor het korps. In de overige dorpen was het oranjeprogramma als vanouds.

Met twee wagens en een groot deel van de Liempdse manschappen was de brandweer aanwezig. Daarbij vloeide het bluswater rijkelijk, maar dat was in de zonnige weersomstandigheden niet vervelend. Veel van de jeugdige spuiters waren al drijfnat van de glijbaan, die uitmondde in een zwembadje. Koen de Bresser (8) probeerde met veel enthousiasme gaten te spuiten in de opgestelde huisjes. Hij had er veel plezier in en denkt erover om later brandweerman te worden. In tegenstelling tot de een jaar oudere Stijn van Abeelen. Die heeft wel met plezier staan spuiten, maar ziet een carričre als brandweerman niet zitten: ,,Daar vind ik helemaal niets aan.”

Plaatsvervangend commandant en ploegoudste Edward Traa vertelde dat serieus geďnteresseerden informatiefolders hebben meegenomen en zich mogelijk aan willen melden als vrijwilliger. ,,Uiteraard kunnen gegadigden ook nog op de voorlichtingsavonden van 13 en 14 mei komen. Dan kunnen ze meteen een oefening meemaken. Vrijwilligers in de leeftijd tussen de 20 en 35 jaar zijn van harte welkom”, aldus Traa.

Frans van Esch is al dertig jaar lid van de Liempdse brandweerploeg. ,,Het uitdagende en onverwachte maakt dit vak juist zo mooi. Het kost de nodige tijd maar het geeft ook veel voldoening”, vertelde Van Esch enthousiast. ,,Je vormt met elkaar een hechte ploeg en moet op elkaar aan kunnen.” Het blussen van branden begint bijna bijzaak te worden stelde de Liempdenaar: ,,We worden veel vaker ingezet bij hulpverleningen van mens en dier, zowel in het verkeer als wanneer bijvoorbeeld een paard in een put gezakt is.”

Tweemaal kwam de Liempdse ploeg in actie op Koninginnedag. Na een gefingeerd ongeval werd een ‘slachtoffer’, die beklemd zat in een auto, bevrijd. Daarbij werd de auto op professionele wijze opengeknipt. Het publiek stroomde bij deze demonstraties in groten getale toe en toonde zich onder de indruk.

Ook in Lennisheuvel, Esch en Gemonde werd volop feest gevierd op Koninginnedag. Hieronder een kleine foto-impressie.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Tijdens de brandweerdemonstraties kan de Liempdse jeugd zich uitleven met een heuse blusspuit.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het mooie voorjaarsweer zorgt voor een zonovergoten oranjefeest. De waterglijbaan in het Concordiapark te Liempde was constant bevolkt.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het beschilderen van een oude auto is een favoriete bezigheid in Liempde.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De Gemondse jeugd maakt op Koninginnedag een tocht door het dorp op versierde fietsen. Ook in Esch, Lennisheuvel en Boxtel vormde deze activiteit een onderdeel van het feestprogramma.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Net als in Boxtel en Gemonde vond tijdens de Koninginnedagviering in Esch een vendelgroet plaats. Hier is een vendelier van het Sint-Willebrordusgilde in actie.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Na een gezamenlijk Koninginnedagontbijt in gemeenschapshuis Orion en een tocht met versierde fietsen door het dorp leefde de Lennisheuvelse jeugd zich uit met oud-Hollandse spelletjes. En met stoepkrijt werden op het plein bij de kiosk leuke tekeningen gemaakt.
1 mei

Print deze pagina

Terug