TWAALF ONDERSCHEIDINGEN IN BOXTEL

Lintjesregen in Boxtel blijkt stortbui

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De elf gedecoreerden samen met burgemeester Frank van Beers. Staand van links naar rechts: Henk van Casteren, Paul van Helmond, Jan Verhoeven, burgemeester Frank van Beers, Henk van Oosterhout, Tonny van der Velden en Ria van Beljouw. Zittend van links naar rechts: Willemijn Oegema, Anne-Marie Braken, José en Jan Dijkstra en Jan Juffermans. (Foto: Peter de Koning).

Met twaalf koninklijke onderscheidingen deelt Boxtel vandaag, woensdag 29 april, volop mee in de traditionele lintjesregen. Niet eerder werden op één dag in Boxtel zoveel lintjes uitgereikt. Onder de twaalf onderscheidingen bevonden zich twee ridderordes: voor milieupionier Jan Juffermans van De Kleine Aarde en voormalig buitengewoon hoogleraar Martin Tielen, die zijn onderscheiding in Den Haag vanochtend ontving uit handen van landbouwminister Gerda Verburg.

Juffermans en Tielen werden benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Jan Juffermans heeft grote verdiensten op het gebied van duurzaamheid. Sinds 1978 werkt de 63-jarige Boxtelaar bij milieucentrum De Kleine Aarde, waar hij onder meer aan de wieg stond van de ontwikkeling van de ecologische voetafdruk. De voetafdruk brengt in kaart hoe met een duurzame leefstijl minder schade wordt toegebracht aan de aarde. Juffermans is ook lid van de Werkgroep Lokale Agenda 21 en is lid van de commissie Duurzaamheid van GroenLinks.

Martin Tielen (66) was tot 1996 verbonden aan de Gezondheidsdienst voor Dieren en nadien onder meer buitengewoon hoogleraar diergeneeskunde in Utrecht. Binnen de organisatie van de Rabobank bekleedde hij tal van functies; thans is de Boxtelaar lid van de raad van commissarissen. Tielen saneerde als voorzitter van de Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie de voedersector en geldt als een invloedrijk adviseur van het ministerie van LNV. Hij geeft leiding aan het Professor Tielen Fonds, dat gelden inzamelt voor jonge onderzoekers uit ontwikkelingslanden.

Tien inwoners van de gemeente Boxtel ontvingen vanochtend in de raadzaal van het gemeentehuis de versierselen die horen bij de benoeming tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hieronder volgt een opsomming.

Paul van Helmond (73) is sinds 1996 secretaris en penningmeester van gemeenschapshuis De Walnoot en maakt in die hoedanigheid deel uit van het wijkteam Selissenwal en het Platform Selissen. Ook was de Boxtelaar bestuurlijk actief bij hockeyclub MEP en was hij voorzitter van Jong Nederland in Boxtel.

Het echtpaar Jan (77) en José (71) Dijkstra zet zich al sinds 1991 in voor de arme bewoners van de Roemeense plaats Hunedoara. Verder werden initiatieven ontplooid om een kapel in Hunedoara af te bouwen en kregen jongeren de kans hun opleiding af te maken. Beiden waren actief lid van de protestantse kerkgemeenschap in Boxtel.

Beheerder Henk van Casteren (63) van de begraafplaats Munsel heeft veel verdiensten op maatschappelijk terrein. Hij bezoekt zieken in verpleeghuis Molenweide, is sinds 1958 vrijwilliger bij de Heilig Bloedprocessie en treedt al sedert 1984 op als hulpkoster en acoliet in de Sint-Petrusparochie. Tussen 1964 en 2004 verzorgde hij na de dood van zijn vader de andere gezinsleden.

Ria van Beljouw (57) is al sedert 1980 lid van de vormselcommissie in de Verrijzenisparochie. Voorts leidt ze het boekenfonds van het Vmbo-College Boxtel en verzorgt ze diverse cursussen aan de Volksuniversiteit. Als pastoraal vrijwilliger is Van Beljouw sedert 1995 betrokken bij het wel en wee van de bewoners van verpleeghuis Liduina, waar ze optreedt als lector en acoliet.

Het verzorgen van mensen met dementie staat centraal in het leven van Willemijn Oegema (66), die verschillende buren begeleidde tijdens hun ziekte. Al twee keer werd de Boxtelse gelauwerd vanwege haar verdiensten in de mantelzorg. In het verleden was ze ‘poezenmoeder’ van een dierentehuis in ’s-Hertogenbosch.

Als veelzijdig bestuurder van het Ethisch Paranormaal Centrum in ’s-Hertogenbosch werd de Boxtelse Tonny van der Velden (59) benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Sinds 1982 is ze actief voor dit centrum, waarvoor ze cursussen verzorgt. Sinds 1989 is Van der Velden actief voor de Nederlandse Vereniging Geestelijke Natuurgeneeswijze.

Lennisheuvel deelt mee in de lintjesregen in de persoon van Henk van Oosterhout (74), wiens activiteiten veelal liggen op het terrein van de Sint-Theresiaparochie. Sedert 1968 maakt Van Oosterhout deel uit van het kerkbestuur. Ook is hij vanaf dat jaar betrokken bij het parochie- en wijkberaad, richtte hij met dorpsgenoten een speeltuincommissie op, was hij voorzitter van voetbalcub LSV en treedt hij op als lector, hulpkoster en vrijwilliger in de dorpskerk.

Anne-Marie Braken (50) uit Liempde is nauw betrokken bij het koor Voices in haar woonplaats. Daarnaast is ze sinds 1995 vrijwillig remedial teacher op basisschool De Oversteek en was al eens vrijwilliger van het jaar in 2007. In het verleden was ze betrokken bij het Liempds jongerenkoor en kon de plaatselijke avondwandeldriedaagse op haar inzet rekenen.

Liempdenaar Jan Verhoeven (59) is sedert 1983 lid van de zittingsavondcommissie in Ploegersland. Voorts is hij oprichter en voorzitter van ’t Kunstpad, een kunstroute door Liempde. Sinds 2005 is de Liempdenaar regisseur van het promconcert van fanfare Concordia in zijn woonplaats. In het verleden was hij actief voor jeugdsoos ’t Singeltje en verzorgde hij hulptransporten naar Polen.

Burgemeester Frank van Beers heeft hedenochtend in de raadzaal alle koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Dat gebeurde in een bomvolle raadzaal, waar de elf gedecoreerden vergezeld werden door veel familieleden, vrienden en kennissen.

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Martin Tielen ontving zijn koninklijke onderscheiding gisterochtend in Den Haag uit handen van landbouwminister Gerda Verburg. (Foto: Gerard Schalkx).
29 april

Print deze pagina

Terug