BOXTEL VOORUIT PRESENTEERT REUZIN HANNE MÎ DE MOOR

Liempdse reuzenkus voor jarige Jas

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Hanne mi de moor presenteert zich op Koninginnedag voor het eerst aan het publiek. Reus Jas is met stomheid geslagen door haar verschijning. (Foto: Peter de Koning).

DOOR HENK VAN WEERT

De gemeente Boxtel heeft er een tweede reus bij. Jas de Keistamper werd op de zestigste verjaardag van zijn wedergeboorte door burgemeester Frank van Beers voorgesteld aan Hanne mî de moor uit Liempde. Tijdens hun korte ontmoeting op de Markt op Koninginnedag hielden de twee reuzen het bij een voorzichtige kennismakingskus.

De beide giganten leken met stomheid geslagen, want het bleef angstvallig stil tijdens de ontmoeting op de Markt. Normaal is Jas – als enige sprekende reus van Nederland - niet op zijn mondje gevallen. Doorgaans reageert hij ad rem op gebeurtenissen als hij zijn keistampersdorp bezoekt.

Maar de bijna drieënhalve meter hoge stratenmaker deed er het zwijgen toe toen hij Hanni mî de moor voor het eerst recht in de ogen keek. Het lijkt erop dat de noeste icoon van Boxtelse daadkracht verlegen is als hij een vrouwspersoon van hetzelfde formaat tegen het lijf loopt. Misschien maar goed ook, want Hanne deed er eveneens het zwijgen toe.

Onder de verzamelde lintjesdragers, die de eer te beurt viel de eerste reuzenontmoeting bij te wonen, werd vanuit Liempdse hoek al verontrust gereageerd: ,,Jas zal Hanne toch niet de mond snoeren?” De meeste Liempdse gedecoreerden kregen de reuzenontmoeting overigens niet meer mee. Omdat het programma danig uitliep, hadden zij voortijdig de Markt verlaten voor de koffietafel die in Liempde traditiegetrouw voor hen klaar stond.

Burgemeester Van Beers sprak de hoop uit dat hij met de presentatie van de reuzin een wens van Jas in vervulling laat gaan. ,,Dat maakte ik tenminste op uit de woorden die je onlangs, tijdens ons bezoek aan Brabants Centrum, influisterde. Nou ja, fluisterde… Ik hoor aan een kant niet zo goed meer! Ik had het idee dat je jaloers was op gemeenten die meer dan één reus hebben. Nou Boxtel, heeft er voortaan ook twee! Proficiat met je zestigste verjaardag en ik wens jullie samen nog minimaal zestig keer zestig jaar erbij.”

Hanne had een nieuwe rode zakdoek voor de jarige Jas bij zich en voorzitter Wim Ketelaars verraste de reus met een roodwitte sjaal. Toon Schellekens, jarenlang vaandeldrager van de Jasband, had een verjaardagsversje gemaakt waarin de keistamper werd verheerlijkt.

Jas zelf maakte niet veel woorden vuil aan zijn verjaardag. ,,Leg de nadruk maar op de kinderen in plaats van op mij. Ik ben dan ook erg blij met het scholenproject waarmee de Boxtelse reuzencultuur wordt gepromoot en met de verjaardagstaart die de jeugd vanmiddag voor mij gaat maken.”

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Hanne mi de moor maakt aanstalten om de zestigjarige Jas een verjaardagskusje te geven. (Foto: Gerard Schalkx).

VERHASPELEN
In zijn toespraakje liet Jas diverse zaken de revue passeren die hem het voorbije jaar waren opgevallen. Daarbij refereerde hij en passant aan de verdiensten van de twaalf inwoners van Boxtel, Liempde en Lennisheuvel die daags tevoren tijdens de lintjesregen een koninklijke onderscheiding hadden gekregen. Dat de reus daarbij enkele malen de namen verhaspelde, kan er op duiden dat hij inderdaad – zoals burgemeester Van Beers al was opgevallen - met het hoofd in de wolken liep op zijn verjaardag.

Een speciale felicitatie richtte Jas aan het adres van Jan van Homelen die volgende week aan de slag gaat als waarnemend burgemeester van Hilvarenbeek. De reus wist dat de voorganger van Frank van Beers aan de commissaris van de koningin had laten weten alleen voor een gemeente in aanmerking te willen komen waar een reus is. ,,En laat nu juist vandaag reuzin Hildewaris in Hilvarenbeek gepresenteerd worden…”

Met de presentatie van een speciaal gebrouwen tripelbier, toepasselijke Jaske genaamd, werd de start van het Koninginnedag-programma afgesloten. Dat gebeurde terwijl veel kinderen die bij De Spelelier en de Prinses Amaliaschool hun fietsen hadden versierd onder muzikale klanken van Boxtel’s Harmonie de Markt op kwamen gereden.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Jas maakt een rondje over de Markt met de Boxtelse koningin, een rol die al jaren wordt vervuld door Josephine van Hooijdonk. (Foto: Peter de Koning).

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Precies honderd jaar geleden liet Boxtel’s Harmonie voor het eerst in het openbaar van zich horen. Sindsdien was het muziekkorps steeds present op de verjaardag van wijlen prinses Juliana. Tijdens de jaarlijkse aubade voor de gedecoreerden klinkt onder meer het Wilhelmus. (Foto: Peter de Koning).
1 mei

Print deze pagina

Terug