BOXTELSE REUS VIERT ZESTIGSTE VERJAARDAG

Scholieren ontrafelen geheim Jas

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Paul Hermans van Boxtel Vooruit vertelt de bovenbouwleerlingen van de Angelaschool over de geheimen van Jas de Keistamper. (Foto: Albert Stolwijk).

Ooit geweten dat Jas de Keistamper 342 centimeter hoog is? Of dat hij de enige echt lopende reus in Nederland is? De leerlingen van de Angelaschool maakten op de laatste dag voor de meivakantie als eerste school in Boxtel kennis met een lespakket over reuzencultuur in het algemeen en Jas de Keistamper in het bijzonder. En passant hoorden ze uit betrouwbare bron dat de reus mogelijk op vrijersvoeten is...

‘Heeft Jas een vriendin?’. Paul Hermans van Boxtel Vooruit bloosde een beetje toen een van de leerlingen van de Angelaschool hem na een zonnige openluchtles over reuzen vroeg naar het liefdesleven van de Boxtelse gigant. De vraag was ingegeven door een mysterieus bericht dat vorige week in deze krant verscheen en liet zien dat bij het beeld van Hanne mi de moor in Liempde een bos rozen was neergezet. Aan een van de rozen hing een kaartje met vier hartjes en een naam: Jas. Hermans moest het antwoord op de vraag schuldig blijven. ,,Ik weet niet wat Jas allemaal uitspookt”, klonk het geheimzinnig. ,,Ik weet wel dat hij soms eens aan de scharrel is geweest met een andere reuzin, maar dat is alweer een tijdje geleden.”

Alle leerlingen uit de groepen 5, 6 en 7 van de Angelaschool nestelden zich daags voor de meivakantie op de speelplaats om kennis te maken met Jas de Keistamper. Maar voordat Jas te voorschijn kwam, nam ‘reuzendeskundige’ Hermans van Boxtel Vooruit de kinderen mee op een reis door de tijd. En natuurlijk kwam ook de Boxtelse geschiedenis aan bod. De bouw van de Sint-Petruskerk, het bloedwonder en de aanleg van de eerste steenweg. ,,Omdat Boxtel al zo vroeg een steenweg had, werden de inwoners keistampers genoemd”, legt Hermans uit. ,,Het was voor buitenstaanders een scheldnaam, maar de inwoners van Boxtel waren er juist trots op omdat ze al heel vroeg een verharde weg hadden. Anderen moesten nog jarenlang genoegen nemen met zandpaden.”

TWINTIG KILO
Het was Guust van der Meer die in 1949 het initiatief nam voor de geboorte van Jas de Keistamper. En op dat moment ging de grote kist op de speelplaats open en kwam Jas in onderdelen te voorschijn: het hoofd, twee reusachtige handen, de romp en een hele lange broek. En met behulp van Tim Hermans zagen de kinderen hoe alle onderdelen samen een reus vormen en hoe een sterk manspersoon nodig is om de bijna twintig kilo wegen de reus door de straten van Boxtel te laten lopen.

De kinderen van de Angelaschool genoten van de reuzenles. Ze luisterden naar de Keistampersmars die Mari van Gils ooit componeerde, zongen mee met het reuzenlied en wilden de jarige Jas na afloop van de les natuurlijk allemaal een handje gegeven. Boeiend was de les van Paul Hermans van begin tot eind. Maar het is ook een beetje jammer dat het geheim van de reus wordt ontrafeld. De reus die eigenlijk uit het reuzenrijk komt en achter een donkere wolk woont, wordt bewaard te worden in een aanhanger...
29 april

Print deze pagina

Terug