VRIJMARKT, PSV-BUS EN SPELLETJES IN CENTRUM

Mooi weer trekt Boxtelaren naar braderie

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Duikvereniging Shark Divers gaf een demonstratie in een grote watertank die in de Breukelsestraat was geplaatst. Enkele bezoekers lieten zich ook overhalen en namen een duik. (Foto: Peter de Koning).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

De organisatie van de Oranjebraderie in Boxtel kan tevreden zijn. Het lekkere weer van afgelopen zondag zorgde voor grote drukte in het Boxtelse centrum. Duizenden bezoekers genoten van de diverse kraampjes, de optredens van verschillende bands en de terrassen zaten overvol. De spelersbus van PSV was de grote publiekstrekker van de braderie; met name de mannelijke bezoekers keken hier hun ogen uit.

Bij de kraampjes waar oude ambachten gedemonstreerd werden, was het al vroeg erg druk. De leerbewerker, houtkerver en met name de pottenbakker trokken veel bekijks. Nelly van Gent uit Steenbergen stond met haar sieradenkraam op de Boxtelse braderie. ,,Wij maken sieraden en kandelaars van oud bestek”, vertelt Van Gent. ,,We gebruiken daarvoor bestek van rond 1900, hoe ouder het is, hoe makkelijker het gaat. Het bestek van deze tijd is iets korter dan dat van vroeger dus dat is helaas niet bruikbaar.”

Het idee voor het bewerken van bestek is spelenderwijs ontstaan. ,,We hebben een keer van een vork een armband gemaakt”, legt Van Gent uit. ,,Toen dat eenmaal lukte zijn we er meer mee gaan experimenteren en nu loopt het best goed. Vroeger werd dit ook gedaan door edelsmeden, het is een onderdeel van hun werk.”

SPELERSBUS
De spelersbus van PSV kwam op uitnodiging van Globe Reisbureau naar de Markt in Boxtel. Ook al waren de spelers niet aanwezig, de bus trok veel bekijks. ,,Het is echt leuk om dit een keer te zien”, zegt Pieter Scheutjens (9). ,,Ik ben eigenlijk fan van Ajax maar na vorige week zondag (toen won PSV met 6-2 van Ajax - red), ben ik teleurgesteld in mijn club.”

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De verschillende ’muziekskes’ zorgden voor veel gezelligheid en een leuke sfeer in het Boxtelse centrum. (Foto: Peter de Koning).

Sander van de Loo (12) kwam speciaal naar de braderie om de bus te kunnen bewonderen. ,,Hartstikke tof om de bus van mijn favoriete voetbalclub eens van binnen te kunnen bekijken”, zegt hij enthousiast. ,,Het is jammer dat er geen spelers bij zijn. Ik ben fan van Ibrahim Afellay, ik zou hem graag eens echt willen ontmoeten.”

Naast de spelersbus waren op de Markt ook rallyvoertuigen van coureur Alex Brusselers te bewonderen. ,,Leuk om te zien”, aldus Steven Janssen. ,,Dit jaar heeft de braderie veel leuke dingen om te bekijken en ik vind dat het beter geregeld is dan in voorgaande jaren. Maar het mooie weer draagt daar ook een steentje aan bij.”

Ook Leonie Pieters was zeer te spreken over de Boxtelse braderie. ,,De sfeer zit er dit jaar goed in”, vindt Pieters. ,,Er is veel te doen voor de kinderen en alle winkels zijn open en hebben leuke aanbiedingen. De verschillende ’muziekskes’ zorgen voor veel gezelligheid. Wij vermaken ons in ieder geval prima.”

VRIJMARKT
Op en rond de Markt was dit jaar ook de vrijmarkt te vinden. Kinderen konden daar hun oude speelgoed, boeken en videobanden verkopen. Niek Schellekens probeerde ook van de oude spulletjes van hem en zijn twee zusjes af te komen. ,,Ik heb al best veel verkocht”, vertelt Niek. ,,Vooral al veel puzzels, autootjes en een fietsje. Het is al heel druk geweest en ik blijf nog tot het eind zitten.”

Volgens Karen van Meeteren verkopen sommige dingen niet zo makkelijk. ,,Ik heb veel videobanden, boeken en barbies meegenomen maar die verkopen niet zo goed”, zegt Karen. ,,Ik zag net dat iedereen video’s probeert te verkopen, misschien dat dat een reden is. Ook hebben veel mensen geen videorecorder meer maar alleen een DVD-speler. Mijn dvd’s wil ik niet verkopen, die kijk ik zelf nog veel te graag.”

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Tijdens de Oranjebraderie in Boxtel werden verschillende oude ambachten gedemonstreerd, waaronder mozaďeken. (Foto: Peter de Koning).

De vriendinnen Vera Pervoo en Laura van de Laar zijn er samen op uitgetrokken om speelgoed en boeken van Laura te verkopen. ,,Voor de meeste spullen ben ik te oud en de boeken heb ik al uit”, vertelt Laura. ,,Ik heb al veel verkocht, vooral aan moeders met kleine kinderen.” Volgens Vera is de verkoop leuk om te doen. ,,Dat komt vooral omdat het druk is en omdat de zon schijnt. Als het zou regenen denk ik niet dat we hier vrolijk gezeten zouden hebben…”

TEVREDEN
De organisatie van de Oranjebraderie kijkt met een goed gevoel terug op de braderie. ,,Alles is prima verlopen”, zegt Marja Verspaandonk. ,,Ik heb geen idee hoeveel mensen er zijn geweest, maar het is gedurende de hele dag heel druk geweest. We hadden het weer natuurlijk ook mee, dat scheelt al veel. Er waren ook veel mensen van buiten Boxtel.”

Arjen Witteveen, voorzitter van de Ondernemersvereniging Boxtel, bezocht de braderie samen met burgemeester Frank van Beers. ,,We zijn tevreden over deze braderie; het was druk, gezellig en ook nog lekker weer”, zegt Witteveen. ,,We zijn met burgemeester Van Beers de wandeling gestart in de Breukelsestraat om daar alles te bekijken, daarna hebben we de oude ambachten en vrijmarkt bezocht. Het was een heel geslaagde middag.”

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De pottenbakker liet bezoekers zien hoe het maken van potten in zijn werk gaat. De bezoekers konden een potje met hun naam erin gegraveerd aanschaffen. (Foto: Peter de Koning).
29 april

Print deze pagina

Terug