HANS EN MARJA WILLEMS OPENEN GALERIE IN MIDDELBURG

’Zeeland: zon, zee en bijzondere luchten’

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Kunstenaar Ton Verstraten uit Boxtel geeft uitleg bij zijn beeld Ontmoeting, op de binnenplaats van galerie De Norenburch in Middelburg. Links Hans en Marja Willems, rechts wethouder Frank Streng van Middelburg. (Foto: Piet van Oers).

Hij was advocaat bij Bogaerts en Groenen, zij verzorgde logopedielessen en stond voor de klas op De Hobbendonken. Maar sinds zaterdag runnen ze samen een kunstgalerie in een monumentaal pand aan de prachtige Rouaansekaai in Middelburg. Hans en Marja Willems droomden er op de middelbare school al van om ooit samen een kunstgalerie te beginnen. Die droom is in koopmanshuis De Norenburch (anno 1726) in vervulling gegaan.

Met een expositie van beelden en schilderijen van Boxtelaar Ton Verstraten, alsmede beelden en collages van Mark van den Heuvel en schilderijen van Reynier de Muynck hebben Hans en Marja Willems de deur van hun galerie zaterdag officieel geopend. Dat deden ze in aanwezigheid van de Middelburgse wethouder Frank Streng, die de openingshandeling verrichtte, en tenminste honderd familieleden, vrienden en bekenden. Boxtel was in de galerie stevig vertegenwoordigd; tientallen gasten woonden de vernissage in hartje Middelburg bij.

Dat het echtpaar Willems juist in Zeeland een galerie opent, mag geen verrassing zijn. Ze komen er al vele jaren met grote regelmaat en zijn verliefd geworden op het Zeeuwse landschap. ,,Zeeland is een geweldige provincie”, licht Hans Willems toe. ,,Zodra je Bergen op Zoom voorbij bent wordt het licht anders en veranderen de luchten. En regen verdwijnt hier sneller, in elk geval in onze fantasie.”

VEEL ENERGIE
Hans Willems herinnerde zijn gasten in een openingswoord aan de populariteit van Zeeland in de schilderkunst. Met name het naburige Domburg had in de 19e en 20e eeuw veel aantrekkingskracht op grote schilders, zoals Jan Toorop en Piet Mondriaan. ,,Het is de zon, het is de zee en het zijn de luchten die hier zo bijzonder zijn en inspirerend werken op kunstenaars.” ,,Hier gaat onze droom in vervulling”, straalde Marja Willems, die haar onderwijsloopbaan dit jaar beëindigde om samen met haar echtgenoot alle energie in de galerie te steken.

Dat de opening van de galerie in het rijksmonument aan de Rouaansekaai veel energie heeft gekost, wordt duidelijk als het echtpaar een beeld schetst van de inspanningen die geleverd moesten worden. Meer dan een jaar lang werden procedures doorlopen om de vereiste papieren te verkrijgen. ,,De Norenburch is een rijksmonument dat je niet zomaar even kunt verbouwen”, vertelt Hans Willlems. ,,Het duurde zeker twaalf maanden alvorens we een sloop-, een monumenten- en een bouwvergunning hadden.”

Wat volgde was een jaar bouwen, verbouwen en restaureren van een pand dat in de Gouden Eeuw onderdak bood aan de handel met Noorwegen. ,,Werkelijk alles hebben we onder handen laten nemen, niet alleen de galerie, maar ook de twee appartementen die erboven gelegen zijn”, zegt Marja Willems. Vooral de laatste weken was het spannend of de openingsdatum gehaald kon worden. ,,Er waren dagen bij dat hier twaalf schilders aan het werk waren”, bekent Hans Willems.

De Norenburch moest grondig op de schop. Het rijksmonument stond zeven jaar leeg op het moment dat het echtpaar Willems de ogen erop liet vallen en besloot dat dit de plek van hun droom zou moeten worden. ,,En dat initiatief juichen we heel erg toe”, sprak wethouder Streng (VVD) tijdens de opening. ,,We zijn blij dat Middelburg weer een galerie krijgt, zeker omdat dit mooie pand door jullie fantastisch is gerenoveerd.” Streng prees de ondernemingsgeest van het Boxtelse paar en legde een link met de komst van andere Brabanders naar de provincie. ,,Karla Peijs (commissaris van de koningin – red.) is jullie voorgegaan en met jullie erbij zal de Bourgondische sfeer beslist verder versterkt worden.”

GEEN AMATEURS
Met een openingsexpositie die werken laat zien van Ton Verstraten, Mark van den Heuvel en Reynier de Muynck zetten Hans en Marja Willems beslist de toon voor hun aanpak. Als erkend kunstkenners kiezen ze voor kwaliteit en ‘grote namen’. ,,We willen een platform bieden aan kunstenaars die zich al ergens bewezen hebben en een stevig curriculum vitae kunnen laten zien”, zegt Hans Willems. ,,Daarnaast vinden we dat ze tenminste een kunstacademie gevolgd moeten hebben, De Norenburch is geen galerie voor amateurs.”

De Boxtelaar is ervan overtuigd dat de aanpak zal werken. ,,Tot onze verbazing worden we nu al overstelpt met reacties van zowel publiek als kunstenaars. Veel bekende namen willen hier exposeren en daarom is het seizoen 2009 al gevuld en hebben we ook 2010 bijna ingevuld.” Boxtel zal het ondernemende echtpaar beslist niet uit het oog verliezen; na Ton Verstraten zal later dit jaar ook plaatselijk kunstenares Gerda Fraanje haar werk in de Zeeuwse galerie exposeren. Fraanje, zaterdag ook present in Middelburg, toonde zich onder de indruk van het monumentale karakter van De Norenburch.

,,Een geweldige plek om te mogen exposeren. Vooral de gewelven zijn prachtig en prima geschikt om beelden te tonen.” Het echtpaar Willems denkt dat de meeste exposanten afkomstig zullen zijn uit Brabant, Utrecht en natuurlijk Zeeland. Dat ze hun galerie De Norenburch hebben genoemd, met ch en dus niet met een g zoals de naam op de gevel staat, nam wethouder Streng op de koop toe. ,,De naamkeuze zal vast iets met die Brabantse eigenwijsheid te maken hebben.”

Galerie De Norenburch van Hans en Marja Willems is gedurende het seizoen dat loopt van half maart tot begin november geopend op donderdag, vrijdag en zaterdag alsmede de eerste zondag van de maand van 11.00 tot 16.00 uur. De Norenburch is gelegen aan de Rouaansekaai 19 te Middelburg, op loopafstand van het centrum en het NS-station. Meer informatie via telefoonnummer (0118) 62 47 69 of www.galeriedenorenburch.nl.
23 april

Print deze pagina

Terug