ALBERT HEIJN SLUIT FILIAAL AAN FELLENOORD

Lidl vindt alsnog onderdak in Boxtel

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Leden van Scouting Boxtel mochten bij de opening van Albert Heijn aan de Fellenoord gratis boodschappen doen. Eigenaar Ronald de Jong en een look-a-like van prinses Máxima keken toe. De winkel maakt plaats voor een filiaal van prijsvechter Lidl. (Archieffoto Albert Stolwijk).

Discounter Lidl vestigt zich in Boxtel. De Duitse prijsvechter betrekt al op korte termijn de huidige Albert Heijn-supermarkt aan de Fellenoord, die door de ondernemers Cor en Ronald de Jong is verkocht. Al op zaterdag 9 mei zou Lidl haar deuren in Boxtel moeten openen, zo is de verwachting.

De naam van Lidl werd vorig jaar ook al genoemd toen duidelijk werd dat supermarkt C1000 aan de Fellenoord haar deuren zou sluiten. Toen was de discounter echter ook nog nadrukkelijk in beeld in de Van Beekstraat. Daar wilde Lidl een groot deel van de leegstaande winkelunits in wooncomplex Banier huren. Op het moment dat de Boxtelse gemeenteraad daar een stokje voor stak en de komst van een grote supermarkt naar de Selissenwal min of meer blokkeerde, heeft Lidl zich weer gericht op andere locaties.

,,Lidl was erg geïnteresseerd in ons pand en we hebben snel zaken kunnen doen”, vertelde ondernemer Ronald de Jong van Albert Heijn deze week. De Jong maakte duidelijk dat de tweede vestiging van Albert Heijn nooit zo stormachtig heeft gedraaid als vooraf was ingeschat. De winkel werd in september 2008 geopend, in aanwezigheid van een dubbelgangster van prinses Máxima. De supermarkt aan de Fellenoord moest een buurtwinkel worden, maar kon volgens de ondernemer nooit uit de schaduw komen van het veel grotere filiaal aan de Prins Hendrikstraat.

ONDERSCHATTING
,,We hebben de kracht van onze winkel aan de Prins Hendrikstraat beslist onderschat”, erkende De Jong deze week. ,,We hebben in het voortraject goed onderzoek gedaan naar de locatie Fellenoord. Maar we hadden niet kunnen bevroeden dat zoveel klanten bereid zouden zijn dit filiaal voorbij te rijden en boodschappen te gaan doen bij het filiaal in de Prins Hendrikstraat.” Daar komt bij dat veel bewoners van Boxtel-Oost na sluiting van C1000 de weg naar winkelcentrum Oosterhof weer gevonden hebben. In Oosterhof, waar een Super de Boer-supermarkt is gevestigd, werd het aanzienlijk drukker.

Ondernemer De Jong betreurt dat de tweede Albert Heijn-vestiging niet aan de hoge verwachtingen heeft kunnen voldoen. ,,We hebben hard gewerkt aan de renovatie, het was een mooie winkel en de medewerkers waren allemaal erg betrokken. Maar als iets niet werkt, moet je je conclusies trekken.” De Jong benadrukt dat er geen medewerkers worden ontslagen. ,,Een deel van de mensen gaat mee terug naar de Prins Hendrikstraat, anderen kunnen bij Lidl aan de slag. Iedereen behoudt dus zijn baan.”

VOORBEREIDINGSBESLUIT
Het is opvallend dat Lidl na ruim vier jaar discussiëren alsnog een plek vindt in Boxtel. Al in 2005 werd de prijsvechter in verband gebracht met de winkelunits in Banier. Iedereen leek overtuigd van de komst van Lidl toen makelaar en eigenaar Antoon van de Water begin 2009 een bouwaanvraag indiende om het hoogteverschil van diverse vloeren in Banier op te heffen en de komst van een supermarkt een stap dichterbij leek.

In februari echter verraste het gemeentebestuur de gemeenteraad met een voorbereidingsbesluit dat de komst van een tweede supermarkt naar Selissenwal blokkeert. Het huidige bestemmingsplan laat een tweede supermarkt toe, maar de gemeente heeft met Woonstichting Sint-Joseph, die Banier bouwde, afspraken gemaakt om dit te voorkomen. Toen Sint-Joseph de winkelunits van Banier verkocht aan Van de Water is ook de beperking opgenomen dat er kleinschalige detailhandel moet komen. Deze regeling is van kracht tot oktober 2009.

In het gemeentehuis wordt echter gewerkt aan een nieuw bestemmingsplan voor Boxtel-Noord en daarin wordt definitief vastgelegd dat een nieuwe supermarkt aan de Van Beekstraat ongewenst is. Om te voorkomen dat dit nieuwe bestemmingsplan nog niet is vastgesteld op het moment dat de beperkingen die Van de Water zijn opgelegd zijn verlopen (oktober 2009), werd een voorbereidingsbesluit genomen dat een jaar geldig is
23 april

Print deze pagina

Terug