HET WITTE GOUD FLOREERT OP VRILKHOVEN

‘En ineens zijn ze er: asperges!’

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Wim van de Loo geeft aanwijzingen bij het steken van asperges op de Vrilkhovense akkers in Liempde. Tot 24 juni wordt het witte goud geoogst. (Foto: Gerard Schalkx).

Maandagavond 20 april, iets na half zeven. In de verte raast het verkeer over de rijksweg A2, dichterbij wordt gewerkt. Keihard gewerkt. Want op de Vrilkhovense akkers van Emile en Lenie van de Loo schieten de asperges soms letterlijk uit de grond en moet er met man en macht gewerkt worden om het witte goud tijdig te oogsten. ,,Wist je dat een asperge soms tien centimeter per dag kan groeien?”

De asperges zijn vroeg dit jaar. Zo vroeg zelfs dat de familie Van de Loo enigszins verrast was toen de eerste koppen op 9 april plotsklaps boven de grond uitstaken. Emile’s vader Wim, die vanavond leiding geeft aan een team enthousiaste stekers, kan er nu weer om lachen. ,,Maar die dag was het even schrikken. Iedereen hield rekening met een laat voorjaar, maar de zon heeft het groeiproces flink versneld. We hadden zomaar tweeënhalve kilo bij elkaar gestoken.”

Iedereen helpt een handje mee in de acht tot tien weken dat de asperges uit de meer dan dertig bedden aan de Vrilkhovenseweg gestoken moeten worden. Naast Emile en Lenie, die met schoonmoeder Petra de winkel runt, is Wim op de akker te vinden. ,,Het is hard werken, maar heel gezellig om met al die jonge gasten aan de slag te gaan.” Op het bedrijf van de familie Van de Loo wordt louter met lokale krachten gewerkt. ,,We werken ’s morgens vroeg en in de avonduren. Als we ook overdag voortdurend zouden willen steken, hadden we vast Polen moeten inhuren.”

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Emile van de Loo steekt asperges op de Vrilkhovense akkers. (Foto: Gerard Schalkx).

PLASTIC
Het groeiproces van de asperges wordt vandaag de dag aardig versneld door de bedden af te dekken met plastic. De warmte van de zon zorgt er onder het plastic voor dat de asperges groeien als kool. ,,Op sommige dagen groeien ze wel tien centimeter per dag”, legt Wim uit. ,,In theorie zou dat kunnen betekenen dat je een paar uur nadat je hebt geoogst in hetzelfde bed weer asperges kunt steken.”

De meer dan dertig bedden aan de Vrilkhovenseweg, elk 190 meter lang, worden dagelijks systematisch afgewerkt, zodat geen enkele asperge vergeten wordt. Sinds 9 april is het zeven dagen per week flink aanpoten, tot 24 juni, de laatste dag waarop er wordt geoogst. ,,Daarna laten we planten uitgroeien”, vertelt Wim. ,,Dat is belangrijk voor de voeding van volgend jaar. Per plant moeten een stuk of zeven, acht stelen doorgroeien. Als het aspergegroen in de winter verdort, wordt het verwijderd.” In het voorjaar gaat het plastic op de vernieuwde aspergebedden en begint de cyclus opnieuw.

WINKEL
De meeste asperges die op het land van de familie Van de Loo worden gestoken, worden verkocht in de boerderijwinkel, waar Petra en Lenie ze wassen en vakkundig afsnijden op een lengte van 22 centimeter. Keurig gerangschikt in categorieën worden ze in kratten aangeprezen, ’s avonds gaan de asperges volgens Petra ‘in bad’ zodat ze de volgende dag weer vers aangeboden kunnen worden. ,,De asperges die overblijven gaan naar de veiling in Zaltbommel”, vertelt Wim. ,,Maar de ervaring leert dat we de meeste asperges hier aan huis aan de man kunnen brengen. Het zijn hooguit een paar kratjes die naar de veiling gaan.”

De zon gaat onder op de Vrilkhovense akkers en het aspergesteken zit er bijna op. De werkdag echter nog niet, zo blijkt. Wim: ,,Nu gaan de asperges naar de wasserij, worden ze gesneden en gesorteerd. Ik denk dat we rond half elf klaar zijn. En morgenvroeg om zes uur zijn we alweer in touw. Eerst de dieren en onszelf verzorgen. En daarna? Asperges steken!”

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Lenie (rechts) en Petra van de Loo wassen en snijden de asperges in de winkelruimte van hun bedrijf aan de Vrilkhovenseweg. (Foto: Gerard Schalkx).
23 april

Print deze pagina

Terug