SPONSORTOCHT VOOR KINDERHUIS IN MALEISIË

Op de fiets naar Rome vice versa

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Wim Bressers hoopt met zijn fietstocht naar Rome vice versa zoveel mogelijk geld op te halen voor het kinderhuis Eden Handicap Service in Maleisië. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR HENK VAN WEERT

Op de fiets van Boxtel naar Rome. En terug! Wim Bressers staat aan de vooravond van een fikse uitdaging. De voorbije maanden heeft hij hard getraind. ,,Ik ben helemaal niet zo’n sportman. Maar het werkt wel verslavend. Op de fiets krijg ik energie.” Die energie zal de vijftigjarige Boxtelaar nodig hebben, want in drie maanden tijd wil hij 4.000 kilometer afleggen. Met zijn sponsortocht haalt hij geld op voor het kinderhuis Eden Handicap Service in Maleisië.

Het kinderhuis in Penang heeft al vele jaren de aandacht van Bressers. ,,Ik was lid van dansschool Els & Kees. Het echtpaar Zandbergen hield regelmatig acties voor Eden Handicap Service. Maar nu de dansschool is verdwenen voelde ik de behoefte om toch iets voor dit doel op touw te zetten. Na afloop van een dansavond had ik al eens geroepen dat ik met een bakfiets op en neer naar Rome zou rijden. Maar probeer daarmee maar eens de Alpen over te komen… Nee, ik ga nu op een heuse sportfiets.”

De fietstocht komt dus niet uit de lucht vallen. ,,Kan ook niet. Ik moest natuurlijk vrije dagen sparen. Bij de gemeente Boxtel ben ik in dienst als allround medewerker van Openbare Werken. Het laatste jaar rijd ik hoofdzakelijk op de veegwagen. De afgelopen drie jaar heb ik al mijn ADV-dagen opzij kunnen zetten om nu drie maanden vrij te nemen.” Vandaag, donderdag 16 april is voorlopig de laatste werkdag van Bressers; op 17 augustus gaat hij weer aan de slag.

De Boxtelaar begint maandag 4 mei aan zijn monstertocht en hoopt op 3 augustus terug te keren in zijn woonplaats. ,,Ik heb uitgerekend dat ik dagelijks minimaal 60 kilometer moet rijden. Zes dagen zit ik op de fiets, een dag neem ik rust. Dat moet haalbaar zijn.” Bressers heeft sinds november volop getraind. ,,Vooral in het weekeinde natuurlijk. In totaal heb ik nu 2.500 kilometer ‘in de benen’. Maar daar bleef het niet bij. Doordeweeks klim ik drie avonden op een spinningfiets.”

NIET EENZAAM
Naast een fysieke krachtsinspanning zal de fietstocht ook een emotionele confrontatie met zichzelf zijn, beseft Bressers. ,,Je bent helemaal op jezelf aangewezen. Toch ben ik niet bang voor eenzaamheid. Ik ben een gelovig mens; ik ben ervan overtuigd dat de Heer me vergezelt. Bovendien, als je alleen op pad gaat is dat tevens een drijfveer om contacten met anderen aan te knopen.” Echtgenote Marjo blijft achter en houdt de website bij waarop belangstellenden het verloop van de reis van Bressers kunnen volgen.

De fietstocht wordt afgelegd op een sportieve Giant-fiets. ,,Ik heb de afgelopen drie jaar verschillende fietsbeurzen bezocht om me voor te bereiden. Uiteindelijk heb ik gekozen voor Giants omdat dat merk in alle Europese landen servicepunten heeft. Dus als ik onderweg al panne zou krijgen, dan is er altijd een reparateur in de buurt. De fiets is gesponsord door de Boxtelse rijwielhandel Pika Bikes.”

Inmiddels hebben al diverse particulieren en bedrijven geld overgemaakt voor het doel waarvoor Bressers op de pedalen klimt. ,,Het kindertehuis in Penang is helemaal afhankelijk van giften en ontvangt geen overheidssubsidie. Dus elke euro die ik met deze fietstocht ophaal in meegenomen. Ik heb me vooraf geen doel gesteld als het gaat om de hoogte van het bedrag. Wel moet duidelijk zijn dat elke euro die mensen overmaken, ten goede komt aan Eden Handicap Service. De kosten die met de fietstocht gemoeid zijn betaal ik helemaal uit eigen zak.”

MARATHON
Om een extra duit in het zakje te doen, organiseren Joop en Marianne de Lange van Nan’s Café aan de Rechterstraat op zaterdag 25 en zondag 26 april een spinningmarathon. In de kroeg worden tien fietsen opgesteld waarop in groepsverband een etmaal lang de pedalen moeten worden rondgetrapt. De opbrengst van deze actie (ludiek de 24 uur van Le Nan genoemd) komt ook ten goede aan het doel van Bressers. Burgemeester Frank van Beers geeft zaterdag 25 april om 16.00 uur het startschot. Hij zal Bressers op 4 mei ook uitgeleide doen als hij aan zijn Rome-reis begint.

Meer informatie over de fietstocht, de spinningmarathon en het goede doel in Maleisië waarmee het allemaal is begonnen is te vinden op de website: www.fietsenboxtelrome.nl. Hier is ook het formulier te downloaden om sponsorbedragen over te maken.
16 april

Print deze pagina

Terug