SCHOLIEREN VMBO-COLLEGE OPNIEUW NAAR ROEMENIË

’Op naar Salonta, zonder hakjes...’

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De vmbo-leerlingen Tom Smulders, Sharon van de Brand en Steffie van den Langenberg maken zich met docent Regine van Beurden op voor de reis naar Salonta. (Foto: Albert Stolwijk).

Het Vmbo-College Boxtel onderhoudt warme banden met scholen in Wittlich en overweegt een uitwisseling met Marokko op te zetten. Maar de relatie met Salonta, de Boxtelse ’zusterstad’ in Roemenië, blijft innig. Dinsdag 21 april reizen 26 scholieren met een aantal begeleiders naar Salonta. De reis wordt sinds de eerste trip in 1995 voor de zevende keer gemaakt. ,,Roemenië is de achterstand aan het inhalen.”

Docent Regine van Beurden kijkt uit naar de dag waarop ze met de andere begeleiders en de 26 leerlingen in de bus stapt die ze in pakweg 24 uur naar Salonta zal brengen. Ze erkent dat het Vmbo-College Boxtel serieus heeft gekeken naar de toekomst van de uitwisselingsbezoeken aan Roemenië. Het land maakt immers deel uit van de Europese Unie en geldt niet meer als een ontwikkelingsland.

,,Toch gaan we ermee door omdat we de leerlingen deze ervaringen niet willen onthouden”, zegt Van Beurden. ,,Waar tijdens eerdere bezoeken vooral hulpprojecten centraal stonden, ligt nu het accent op de contacten met leeftijdgenoten. Onze leerlingen leren verder te kijken dan hun eigen landje en signaleren de verschillen die er zijn binnen Europa.” Daar komt bij dat vervolgopleidingen vaker buitenlandstages aanbieden. ,,Dan is het handig als je op het Vmbo-College al eens zo’n ervaring hebt opgedaan”, meent de docent.

Het programma dat de Boxtelse scholieren krijgen voorgeschoteld is intensief. Los van een excursie naar de bergen, het bezoek aan een berengrot en een zwembad en een tochtje naar de naburige stad Oradea, worden drie zogeheten projectdagen in het programma opgenomen. Op donderdag, vrijdag en maandag wordt dus keihard gewerkt. ,,Leerlingen gaan lessen volgen op de agrarische school, een soort mbo-opleiding die vergelijkbaar is met Helicon in Boxtel”, vertelt Van Beurden. Daarnaast wordt geschilderd in de in 1997 geopende Peterschool, waar kinderen met een verstandelijke beperking lessen volgen.

Met Henn en Riet Knuvers wordt het welbekende schoenenproject uitgevoerd. Het echtpaar Knuvers, dat een schoenenhandel heeft, heeft ook dit jaar enkele honderden paar schoenen beschikbaar gesteld om uit te delen aan behoeftige gezinnen. ,,Samen met Henn en Riet gaan groepjes leerlingen op pad om schoenen uit te delen”, stelt Van Beurden. ,,Zo komen ze bij de mensen thuis en zien ze hoe sommige gezinnen in Salonta moeten leven.”

KEUKENHOF
De vmbo-leerlingen verheugen zich op de reis. Het is een vervolg op het bezoek dat dertien leeftijdgenoten vorige week brachten aan Boxtel. Tom Smulders (15) en Steffie van den Langenberg (15) uit Boxtel en Sharon van de Brand (14) uit Liempde hadden Roemeense gasten in huis en vinden volgende week onderdak in hun gezinnen in Salonta. ,,Ik denk dat we best wel wat armoede zullen zien”, blikt Sharon vooruit. ,,De wegen zijn er slecht en ik ga dus geen hakjes meenemen”, grinnikt Steffie. ,,Ik heb vorige week gezien dat de meeste jongeren sneakers dragen. Dan zijn hakjes misschien minder gepast.”

De leerlingen hebben zich tijdens diverse lessen voorbereid op de reis naar Salonta. Ook werd de aflevering van Geert Maks tv-serie ’In Europa’ over Roemenië onlangs bekeken. En daarin werd ook kennisgemaakt met het communistische verleden van het land, dat decennialang geleid werd door dictator Nicolaï Ceaucescu. ,,Ik denk dat Roemenië zich nu beter kan ontwikkelen”, zegt Tom. ,,Het land is de achterstand aan het inhalen.”

Vorige week namen Steffie, Sharon en Tom hun Roemeense leeftijdgenoten op sleeptouw. Naast de lessen die ze samen volgden, werd met de gezinnen een bezoek gebracht aan Amsterdam. Tom, lachend: ,,Natuurlijk zijn we gaan winkelen, hebben we over de Wallen gelopen en een rondvaart gemaakt.” Steffie reisde met haar gasten naar de Keukenhof. ,,Onze gasten waren erg geïnteresseerd in bloemen en planten. Dan is de Keukenhof een hartstikke leuke bestemming. Echt Hollands, al die tulpen en die molens.”

OP STAP!
Het bezoek aan Salonta zal naast alle projecten ook vast de nodige ontspanning bieden. Uitgaan is een van de dingen die op het wensenlijstje van de scholieren staan. Vorige week gingen de leerlingen met hun Roemeense leeftijdgenoten op stap bij café Maxxim aan de Markt in Boxtel, volgende week volgt beslist een tegenbezoek aan de horeca van Salonta. ,,Maar de leerlingen gaan vooral goed rondkijken wat er in Salonta allemaal te zien is”, zegt docent Van Beurden.

Enkele opdrachten staan in elk geval al vast. Alle scholieren moeten een verslag in woord en beeld maken van hun bezoek aan Salonta. ,,Ze gaan een dag uit het leven van een Roemeense scholier beschrijven”, vertelt Van Beurden. ,,Dat mag in woorden, maar ook in foto’s of op film, zodat we dat kunnen gebruiken op onze website. Met vierdejaars leerling Patrick van den Heuvel wordt zelfs een echte film gemaakt.”

Alle beelden over de reis naar Salonta zijn te zien op de website www.vmboxtel.nl en hhtp://salonta.bespaarkosten.nu.
16 april

Print deze pagina

Terug