NIEUWE STRAATNAAM: SINT-PETRUSAKKER

Petrusschool terug naar de jaren van Ot en Sien

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De onthulling van het nieuwe straatnaambord.(Foto's: Albert Stolwijk).

Na honderd nachtjes slapen kon directeur Hans Küsters vrijdag 17 april eindelijk het startsein geven voor de viering van honderd jaar Sint-Petrusschool. Op het bomvolle schoolplein aan de Burgakker werd in Ot en Sien-stijl afgetrapt voor een uitbundig eeuwfeest dat nog zal duren tot vrijdag 24 april.

,,Wat zien jullie er ontzettend gaaf uit!” Leerkracht Koen van Leeuwen van groep 4 en tevens ceremoniemeester kon zijn bewondering voor de prachtige klederdrachten van de leerlingen en hun meesters en juffen niet onderdrukken toen alle klassen zich op het schoolplein hadden verzameld. De belofte dat de hele week spelletjes zullen worden gedaan, werd met luid gejuich begroet. Nog harder werd er gejoeld toen de oud-Hollandse spelen werden aangekondigd, compleet met suikerspin.

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Zo heet de speelplaats van de honderdjarige Sint-Petrusschool voortaan: Sint-Petrusakker.

Directeur Küsters, net als alle kinderen en leerkrachten gekleed in de stijl van 1909, opende de feestweek van de honderdjarige school met de mededeling dat honderd nachtjes slapen wel heel erg lang had geduurd. ,,Eindelijk is het zover!’, klonk het bijna opgelucht. ,,We kunnen gaan feest vieren.” Küsters vertelde de kinderen dat honderd jaar een respectabele leeftijd is voor een school. ,,Niet alleen jullie ouders hebben hier misschien gezeten, ook jullie opa’s en oma’s. Hoewel, het was vroeger een jongensschool, dus het zullen vooral opa’s zijn.”

STRAATNAAMBORD
De directeur opende de feestweek met leerlingen van groep 8, met wie hij een straatnaambord onthulde. Met een knipoog naar de naam Burgakker, heet het schoolplein voortaan Sint-Petrusakker. ,,De school ligt al heel lang aan de route tussen de Sint-Petruskerk en kasteel Stapelen. Omdat het vroeger een akker was en je hele vieze voeten kreeg, hebben we voor deze naam gekozen. Hiermee gaan we echt terug in de tijd.”

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het team van de Sint-Petrusschool bejubelt de honderdjarige school in een speciaal gecomponeerd schoollied.

De kinderen van de onderbouw werden de voorbije week getrakteerd op tal van Ot en Sien-spelletjes. In een antieke tent was een nostalgisch klaslokaal ingericht waarin alle klassen eventjes les kregen. De middenbouw verdiepte zich de voorbije dagen in het dorpsleven van vroeger, terwijl de kinderen uit groep 7 en 8 kennis maakten met de Boxtelse cartograaf en landmeter Hendrik Verhees. Rondom Verhees is vorig jaar een lessenpakket gemaakt. En mooi meegenomen is dat de kasseien van de Burgakker ooit in opdracht van de beroemde 18e eeuwse Boxtelaar zijn geplaatst.

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De leerkrachten van de honderdjarige Sint-Petrusschool zingen een speciaal schoollied op de versierde speelplaats.
16 april

Print deze pagina

Terug