SEVIM ATALAY MAAKT TURKS GERECHT MET LEERLINGEN

Multiculti kookcursus in Lennisheuvel

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Sevim Atalay (links) leert leerlingen van de Sint-Theresiaschool uit Lennisheuvel hoe ze het Turkse gerecht gözleme moeten maken. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS

’Multiculti koken met Sevim Atalay’. Het zou zomaar een aardig programma-idee zijn voor een willekeurige televisieomroep. De Boxtelse met Turkse roots toog donderdag 9 april voor de eerste keer naar de brede school in Lennisheuvel voor een bijzondere naschoolse activiteit: een serie van vijf kookworkshops voor dertien leerlingen van de Sint-Theresiaschool, waarbij Turkse gerechten bereid worden.

,,Vandaag maken we het gerecht gözleme, broodjes gevuld met een mengsel van feta-kaas en eieren”, vertelde Atalay donderdagmiddag aan de leerlingen. Plaats van handeling was de lerarenkamer in het gebouw van de Theresiaschool. ,,Het is de bedoeling dat we de komende workshops elke keer een ander gerecht gaan maken, waaronder ook soep en spaghetti op z’n Turks. Het is de eerste keer dat ik een dergelijke naschoolse activiteit doe, maar ik vind het heel leuk.”

Coördinator Ghislaine de Brouwer van de Brede Scholen Boxtel, die donderdag aanwezig was bij de eerste kookles, liet weten dat de deelnemende kinderen na afloop een boekje ontvangen met de recepten van de gerechten die de komende weken op het menu staan. De Brouwer: ,,De kookworkshops zijn bedoeld voor de bovenbouwleerlingen, de groepen 5 tot en met 8. Het is opvallend dat er zoveel animo is voor de naschoolse activiteiten in Lennisheuvel, zowel voor de onderbouw als bovenbouw. Onlangs was er bijvoorbeeld ook veel belangstelling voor een cursus van Sportinstituut Balans, terwijl veel kinderen meedoen aan het sporten op woensdagmiddag.”

KINDERRAAD
De kinderraad KLETS van de brede school in Lennisheuvel heeft volgens De Brouwer een aardige vinger in de pap waar het gaat om het programma van de activiteiten. ,,De leden van de raad hebben een heuse behoeftepeiling gedaan bij alle groepen, waarbij onder meer bleek dat er behoefte is aan een multiculturele kookcursus.”

Twee van de leerlingen die deelnemen aan de kookcursus zijn de broers Maurits (11) en Floris (9) van Oosterhout. ,,Ja, ik kook thuis wel eens, meestal een ei”, liet Floris met een stalen gezicht weten. Maurits ging iets serieuzer op de materie in. ,,Ik heb me ingeschreven voor deze activiteit omdat het me makkelijk lijkt voor later om buitenlandse gerechten te kunnen maken. Nee, ik heb er nog geen spijt van. Ik vind het juist heel interessant.”

De kinderen mochten donderdag ook zelf de handen uit de mouwen steken tijdens de kookles en meehelpen met het rollen en plat maken van het deeg met behulp van een lange, dunne stok. Het eindresultaat beviel de makers prima. Veel kinderen vonden de eerste Turkse broodjes die kok Sevim Atalay had klaargemaakt op een appelflap of pannenkoek lijken. ,,Het is heel lekker”, liet Floris weten, die van Atalay de taak kreeg om de gözleme op tijd om te draaien in de pan. ,,Ik weet alleen niet waarnaar het smaakt, maar het is prima te eten.”
16 april

Print deze pagina

Terug