GEERT HOES BAKT FRIET IN BOXTEL VOOR KWF

’Geert te knap om in friettent te werken’

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De Boxtelse acteur en presentator Geert Hoes had het zaterdag 11 april prima naar zijn zin als eenmalige medewerker van Kwalitaria Strik. Behalve friet bakken en ijsjes tappen deelde hij snacks uit aan kinderen. (Foto: Gerard Schalkx).

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS

Van friet bakken kwam niet veel, maar een ijsje tappen en milkshakes maken ging de Boxtelse acteur en presentator Geert Hoes zaterdag 11 april bij Kwalitaria Strik in de Kruisstraat aardig af. Hoes kroop voor het goede doel voor één keer in de rol van cafetariamedewerker, waarbij de opbrengst ten goede kwam aan KWF Kankerbestrijding. Van een massale toeloop van fans was geen sprake, maar het was volgens eigenaar Richard Strik en zijn medewerkers wel een stuk drukker dan een normale zaterdag.

Acteren, presenteren en schaatsen. Geert Hoes kan het allemaal. Friet bakken is echter een écht vak, zo ondervond hij zaterdag. Hoes, die keurig gekleed was in de bedrijfskleding van Kwalitaria Strik, stond noodgedwongen echter meer vóór dan achter de toonbank omdat veel fans met hem op de foto wilden, om zijn handtekening vroegen en even een babbeltje wilden maken. Hoes was de vriendelijkheid zelve, maakte voor iedereen tijd en bediende de klanten als een volwaardige gastheer. ,,Ik zie veel bekende gezichten, waaronder veel fans. Die hadden via het gastenboek van mijn fanclub al aangekondigd dat ze zouden komen. Tot dusverre gaat het prima, maar zo’n milkshake maken is ook niet zo moeilijk hoor; gewoon een kwestie van op een knop drukken.”

Een medewerkster van Kwalitaria Strik gaf aan dat het een stuk drukker was dan op een reguliere zaterdagmiddag. ,,Voordat Geert om twee uur begon, zag je allemaal meisjes voor de zaak lopen om te kijken of hij er al was. We zien vooral veel meer jonge vrouwen dan anders in de zaak, maar we zijn met genoeg medewerkers hier om alle klanten te helpen. We hoeven ons vandaag zeker niet te vervelen. Het loon dat we vandaag verdienen gaat overigens ook naar KWF. Zo dragen we ons steentje ook bij aan het goede doel.”

Eigenaar Strik en zijn vrouw Gera hadden passende voorzorgsmaatregelen genomen voor het geval het heel druk zou gaan worden. ,,Ik heb wat staantafels mogen lenen van café ’t Hart van Boxtel en hier voor onze zaak gezet. We staan vandaag met z’n zessen te werken en overige personeelsleden zijn oproepbaar als het echt storm gaat lopen”, vertelt Richard Strik. Gera: ,,We weten niet hoeveel mensen we vandaag kunnen verwachten. Dat is lastig in te schatten, maar hoewel het drukker is dan anders had ik meer mensen verwacht. Maar het is pas half drie, Geert is er net. Hij gaat door tot vijf uur, het zal vast nog drukker worden.”

GEZONDHEID
Het echtpaar Strik had er in de zaak voor gezorgd dat de aandacht van de klanten behalve op Hoes ook gericht was op het goede doel, onder meer door middel van een paar collectebussen van KWF en een vlag. Strik: ,,Bovendien zijn vanmiddag een paar vertegenwoordigers van KWF aanwezig tijdens de baksessie van Geert. We proberen bij Kwalitaria Strik onze bijdrage te leveren door op een verantwoorde wijze te werk te gaan, gebruik te maken van zogenaamd gezond vet en in te spelen op de gezondheidstrend. De collectebussen blijven overigens de hele week staan, daarna maken we de balans op en kunnen we zeggen hoeveel er opgehaald is voor de kankerbestrijding.”

Jannette van Ark, promotor van KWF in Noord-Brabant en Noord-Limburg, was onder de indruk van de actie in het Boxtelse cafetaria. ,,Het komt wel vaker voor dat bekende Nederlanders iets doen voor het goede doel, maar vaak worden ze gevraagd en staat er een bepaalde vergoeding tegenover. In dit geval is er sprake van een spontane actie, heel erg leuk om te zien dat het ook op deze manier kan. Wij waren vandaag eigenlijk ook uitgenodigd om een cheque uit te reiken, maar ik heb begrepen dat dit op een later moment gaat gebeuren. Ook prima, wij zijn hier ook om vragen te beantwoorden van het publiek.”

MEISJES
Naarmate het later werd, kwamen steeds meer groepjes jonge meisjes de zaak in om de nieuwe, goedlachse medewerker van Richard en Gera Strik te bewonderen. Tussen de bedrijven door bracht Hoes met een dienblad snacks naar mensen die buiten aan een tafeltje zaten te wachten, tapte hij ijsjes, maakte hij milkshakes en poseerde hij voor de verschillende fotografen die Hoes in zijn eenmalige rol als frietbakker wilden vastleggen.

Hoes onderging alle aandacht met een grote glimlach. Bovendien kon hij meteen goed opschieten met zijn collega’s die ook zichtbaar genoten van de bijzondere werkdag. De aanwezigheid van de acteur werkte in ieder geval sfeerverhogend en zorgde voor een grote toeloop van mensen. Een van die klanten kon bovendien nog een aardige prijs winnen. Hoes: ,,Een onderdeel van de actie is een etentje dat een van de klanten met mij kan winnen. Er zijn vandaag lootjes uitgedeeld en om vijf uur kiezen we een prijswinnaar. Ik denk dat we dan naar De Waag gaan.”

Een groepje meisjes liep na afloop van het bezoek aan Kwalitaria Strik met rode konen giechelend de zaak uit. Het gespreksonderwerp liet zich raden. ,,Geert is in het echt nog veel leuker dan op televisie”, zei een van de meisjes die meteen van repliek werd gediend door een van haar vriendinnen. ,,Ik heb hem eigenlijk geen seconde friet zien bakken. Het is gewoon een publiciteitsstunt. Maar Geert is ook veel te knap om in een friettent te werken.”

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Geert Hoes liet zich ook af en toe buiten zien om klanten te bedienen op het terras bij Kwalitaria Strik. (Foto: Gerard Schalkx).
16 april

Print deze pagina

Terug