Met blijdschap geven wij kennis: Daantje

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Daantje poseert met zijn trotse ouders op Tongeren. (Foto: Albert Stolwijk).

De Schotse hooglanders die in het weiland van Jan en Tanja Langerwerf op Tongeren verblijven hebben gezinsuitbreiding gekregen. Daantje is de naam van het kalfje dat op 3 april is geboren en door de trotse ouders goed wordt beschermd.

Daantje is verwekt door een ‘logeerstier’ die al pakweg anderhalf jaar in het weiland verblijft, maar doorgaans graast in de landerijen rond kasteel Stapelen. ,,We wisten eigenlijk niet of de stier al in staat zou zijn om voor het nageslacht te zorgen, maar het is hem duidelijk gelukt”, grinnikt Tanja Langerwerf. Ze verwacht dat de stier nog zo’n acht tot negen maanden bij moeder en kind mag blijven, daarna gaat hij terug naar Stapelen.

Langerwerf geniet van de hooglanders die puur uit liefhebberij worden gehouden. ,,Het zijn hele gemakkelijke dieren die grotendeels voor zichzelf kunnen zorgen. Alleen in de winter voeren we wat hooi bij.” Ook de bevalling kon zonder hulp plaatsvinden. ,,Toen Jan ’s morgens de hond ging uitlaten, hoorde hij nog wat gekreun van de koe en was het kalfje al geboren.”

Daantje trekt trouwens heel wat bekijks. Voorbijgangers stappen graag even af om de hooglanders te begroeten en foto’s te maken. De dieren heel dicht benaderen is niet verstandig, zo waarschuwt Tanja. ,,De dieren zijn altijd heel vriendelijk, maar nu Daantje er is zijn ze heel beschermend. En de koe is echt een supermoederke...”

Waarom is eigenlijk voor de naam Daantje gekozen. ,,Heel simpel. Mijn vriendin heet Daniëlle. Met haar heb ik afgesproken dat het kalfje Daantje zou heten als het een meisje was. Een stiertje hadden we Daan genoemd...

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De Schotse hooglanders die in het weiland van Jan en Tanja Langerwerf op Tongeren verblijven hebben gezinsuitbreiding gekregen. Daantje is de naam. (Foto: Albert Stolwijk).
16 april

Print deze pagina

Terug