FANFARE VIERT ZESTIGJARIG BESTAAN

Sint-Arnoldus: muzikaal hart
van Lennisheuvel

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De nestors van de jarige fanfare blazen nog altijd hun partijtje mee: Toon van der Sloot op trombone, Toon van der Linden op bas en Marinus Verhagen op saxofoon. Rustend lid Truus van Helvoort luistert naar het trio. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR HENK VAN WEERT

,,In Lennisheuvel is geen enkel initiatief een lang leven beschoren. Dat werd altijd gezegd door de mensen. Met ons muziekkorps hebben we het tegendeel bewezen”, roepen bassist Toon van der Linden en trombonist Toon van der Sloot in koor. Het tweetal stond zestig jaar geleden mede aan de wieg van fanfare Sint-Arnoldus. Samen met saxofonist Marinus Verhagen, die vijftig jaar lid is, worden ze volgend weekeinde gehuldigd. Truus van Helvoort is slagwerker in ruste en viert haar zilveren jubileum.

De vier jubilarissen staan zaterdag 25 en zondag 26 april in het middelpunt van de belangstelling in het feestweekeinde waarin Sint-Arnoldus het zestigjarig bestaan viert. Er is een flink jubileumprogramma samengesteld waarvan het reünieconcert het hoogtepunt moet worden. Achttien oud-leden van het fanfareorkest en veertien slagwerkers hebben de laatste weken na jaren afwezigheid de weg terug gevonden naar gemeenschapshuis Orion, waar het Lennisheuvelse muziekkorps sinds de oprichting wekelijks repeteert.

Pater Jan van de Ven, ook wel pater Pancratius genoemd, is de oprichter, herinnert Van der Linden (79) zich. De een jaar jongere Van der Sloot knikt: ,,Er was destijds in Lennisheuvel een jeugdclubje actief, maar de animo daarvoor liet terug. De pater, een assumptionist van Stapelen, probeerde het groepje letterlijk en figuurlijk nieuw leven in te blazen door de aankoop van een aantal tweedehands muziekinstrumenten.”

De twee diamanten jubilarissen waren geen van beiden lid van de jeugdvereniging, maar lieten zich wel zien toen de pater de instrumenten, die zevenhonderd gulden kostten, uitstalde op de vloer in Orion. ,,Sjef van den Braak uit Boxtel, onderdirigent van Boxtel’s Harmonie en later dirigent bij diverse andere muziekkorpsen in de omgeving, was door de pater ingehuurd om muzieklessen te komen geven. Hij deelde de instrumenten uit”, weet Van der Linden. Hij vervolgt: ,,Ik hoopte zó dat ik de bas zou krijgen. Heb ik altijd een prachtig instrument gevonden en gelukkig kreeg ik het ook daadwerkelijk toebedeeld.”

Het was niet het instrument dat Van der Linden momenteel bespeelt: ,,Nee, een veel bescheidener exemplaar. Een kleine ringbas, zo eentje die vroeger werd gebruikt bij het toenmalige Wielrijders Muziek Corps van het Nederlandse leger.” ,,En ik kreeg een trombone met ventielen. De schuiftrombone vond de dirigent maar niks. ‘Nooit stemmend te krijgen’, was zijn oordeel”, grinnikt Van der Sloot, die net als Van der Linden nog steeds zijn partijtje meespeelt in het blaasorkest. De bassist is alleen tijdelijk uitgeschakeld vanwege een operatie: ,,Jammer genoeg kan ik daarom niet meedoen tijdens het jubileumconcert.”

GEHOORTEST
Verhagen trad tien jaar later tot Sint-Arnoldus toe. Geboren in Oirschot trouwde hij met een Lennisheuvelse. Tijdens een bezoek aan de enige kroeg in het dorp, het huidige café De Trol, werd hij overgehaald om mee te komen spelen. ,,Het was na afloop van een repetitie. De muzikanten zaten er bijeen en dronken een pilsje. Ze attendeerden de dirigent op die nieuwe inwoner van het dorp en Van den Braak sprak me aan. Ter plekke werd een gehoortest afgenomen om er achter te komen of ik muzikale aanleg had. Hij vulde enkele glazen met verschillende hoeveelheden water. Ik moest me omdraaien en roepen of een toon hoger of lager was als de dirigent erop tikte.” Lachend: ,,Ik slaagde glansrijk, maar of het allemaal klopte weet ik niet. Volgens mij was alles goed wat ik riep, als ze er maar weer een nieuw lid bij hadden…”

De drie nestors van het Lennisheuvelse muziekkorps hebben een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd. Samen zaten ze decennialang in het bestuur, waarbij Verhagen lange tijd als penningmeester functioneerde. Ook de begeleiding van nieuwe leerlingen was bij hem in goede handen. Twee jaar geleden werd hij tijdens de lintjesregen vanwege zijn verdiensten benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Van der Sloot beheert al dertig jaar de muziekbibliotheek en zorgt ervoor dat elk lid een partij krijgt als een nieuw concertwerk op de lessenaar komt. Ook de inname van bladmuziek neemt hij voor zijn rekening. ,,Een secuur werkje dat veel tijd in beslag neemt.”

Van der Linden zette zich net als veel andere leden vaak in om het repetitielokaal aan de veranderende eisen van de tijd te moderniseren. Het dankzij een hydraulische mechaniek in hoogte verstelbare podium is volgens hem een juweeltje. ,,Bedacht en uitgevoerde door de muzikanten zelf, een pronkstuk”, glundert hij. Hij herinnert ook nog dat in de jaren vijftig van de vorige eeuw de muziekkiosk die op de Boxtelse Markt stond door de fanfareleden werd gedemonteerd en vervolgens in Lennisheuvel weer werd opgebouwd en gerenoveerd. ,,Zelfwerkzaamheid staat bij onze vereniging hoog in het vaandel.”

VROUWEN
Van Helvoort (60) zegt het jammer te vinden dat de drumband niet meer bestaat. ,,Door een gebrek aan leden. Tijdens het reünieconcert treedt het tamboerkorps nog eenmaal op. Ondanks mijn reuma speel ik ook mee. Maar écht actief wekelijks musiceren is er voor mij sinds een jaar of tien al niet meer bij. Heel spijtig, want het was erg leuk om te doen. Hopelijk komt het nog eens ooit zover dat er opnieuw een slagwerkgroep geformeerd kan worden.”

Van Helvoort zou eigenlijk al meer dan veertig jaar lid van de fanfare zijn geweest als ze er eind jaren zeventig niet voor enkele jaren tussenuit was geweest. ,,Mijn vader, Dorus van Kempen, was vroeger tambour-maître, dus was het op een gegeven moment vanzelfsprekend dat ik samen met mijn zus lid werd.” Van der Sloot knikt instemmend: ,,Ja, want in Lennisheuvel hadden we onvoldoende jongens en mannen om een muziekkorps op de been te houden. En dus werden al snel na de oprichting ook meisjes toegelaten. Dat was destijds nog een unicum in de muziekwereld.”

FEESTPROGRAMMA
Fanfare Sint-Arnoldus viert het diamanten feest dit jaar met diverse activiteiten. Het jubileumweekeinde volgende week is er slechts een van. In gemeenschapshuis Orion worden vrijdag 24 april de jubilarissen gehuldigd en loopt een interne feestavond voor de leden van stapel.

Zaterdagmiddag 25 april kunnen alle kinderen uit Lennisheuvel deelnemen aan een percussieworkshop en aansluitend houdt het bestuur van de fanfare een receptie. ’s Avonds loopt het reünieconcert van stapel. Zondag 26 april luistert de fanfare de eucharistieviering op in de Sint-Theresiakerk. ’s Middags is er een talentenjacht waarvoor zich al diverse deelnemers hebben aangemeld. Het feestprogramma van uur tot uur wordt volgende week in Brabants Centrum gepubliceerd.

In juni verzorgen de beide harmonieën een zomeravondconcert in Lennisheuvel als felicitatie aan hun zustervereniging. In oktober loopt een musicalconcert van stapel in de Tijberzaal en het zestigjarig bestaan wordt in december afgesloten met een speciaal kerstconcert, waarbij Sint-Arnoldus optreedt met alle verenigingen waar dirigent Peter Spierings de muzikale leiding heeft.
16 april

Print deze pagina

Terug