ROEMEENSE JONGEREN MAKEN KENNIS MET BOXTEL

’Leraren zijn hier heel relaxed’

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Leerlingen van de agrarische school uit het Roemeense Salonta zijn in de klas van biologieleerkracht Lolita Camron (staand links) van het Vmbo-College Boxtel bezig met het maken van roterende propellers voor een helikopter. Rechts staat de coördinator van het uitwisselingsbezoek, leerkracht Regine van Beurden. (Foto: Gerard Schalkx).

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS

Studenten van de agrarische school uit het Roemeense Salonta verblijven sinds zondag 5 april in Boxtel in het kader van een uitwisselingsbezoek met het Vmbo-College. Het programma bestond onder meer uit het bezoeken van lessen Nederlands, kunstgeschiedenis en biologie in het schoolgebouw aan de Baanderherenweg, terwijl dinsdagmiddag ook het gemeentehuis werd aangedaan waar burgemeester Frank van Beers de Roemeense delegatie ontving.

Een paar weken voor het bezoek dat leerlingen van het Vmbo-College Boxtel gaan brengen aan Salonta maakt een delegatie van dertien Roemeense jongeren tussen de 14 en 19 jaar deze week kennis met Boxtel. Behalve het bezoek van dinsdag aan het Vmbo-College Boxtel en het gemeentehuis toog het gezelschap gisteren naar de provincie Zeeland om met eigen ogen te zien hoe Nederland zich beschermt tegen het water, terwijl vandaag een rondleiding in de duurzame Boxtelse wijk In Goede Aarde gehouden werd.

,,Het is de bedoeling dat de Roemeense jongeren morgen, vrijdag 10 april, op excursie gaan naar een aspergebedrijf van leerlingen van het Vmbo-College Boxtel en daarnaast een bezoek brengen aan ’s-Hertogenbosch. Zondag gaat het gezelschap weer naar huis”, liet de coördinator van het uitwisselingsbezoek, leerkracht Regine van Beurden, dinsdagochtend weten. ,,De jongeren logeren bij de leerlingen die vanaf 21 april een week naar Salonta gaan. Overigens zijn de Roemenen hier op uitnodiging van de Rotary Boxtel-Oirschot-Haaren dat de reis betaalt en deze week ook een bijeenkomst houdt met de gasten uit Roemenië.”

COMMUNICATIE
Van Beurden gaf deze week aan dat het vier of vijf jaar geleden is dat een dergelijk groot gezelschap uit Salonta in Boxtel is geweest. ,,Dat terwijl leerlingen van het Vmbo-College om de twee jaar naar Roemenië gaan. Eerst was dat in het kader van een hulpproject, nu zijn het uitwisselingsbezoeken. De uitwisseling heeft altijd een redelijk eenzijdig karakter gehad omdat wij vaker naar Salonta gingen dan andersom, maar daarom is het extra fijn dat ze hier nu een hele week zijn. De communicatie verloopt soms een beetje lastig omdat maar een paar mensen uit Salonta redelijk Engels kunnen spreken, maar verder is het tot dusverre een interessant en leerzaam bezoek.”

De jongeren uit Salonta kregen dinsdag een rondleiding door het Vmbo-College Boxtel en woonden lessen Nederlands en kunstgeschiedenis bij. Ook brachten ze een bezoek aan de klas van biologieleerkracht Lolita Camron, die vanwege het bezoek van de buitenlandse gasten haar les in zintuiglijke waarnemingen even onderbrak voor een klein experiment.

,,We gaan een traumahelikoptertje maken om te kijken hoe dat voertuig omhoog gaat en hoe snel de wieken ronddraaien. Normaal maakt deze proef deel uit van een groter project, maar nu leek het me aardig om dit experiment uit te voeren met de mensen uit Salonta. Biologie gaat natuurlijk over de mens, plant en dier, maar heeft ook een link met vakgebieden als techniek en natuur- en scheikunde.”

De Roemeense jongeren genoten zichtbaar van de lessen.,,De mensen zijn heel vriendelijk hier. En de leraren van het Vmbo-College Boxtel heel relaxed”, liet de 16-jarige leerling Roman Bogdan weten.

GEMEENTEHUIS
Tijdens de ontvangst in het gemeentehuis later op de dag sprak burgemeester Frank van Beers de delegatie uit Salonta in het Engels toe in de oude raadzaal. ,,Ik vind het een goede zaak als jonge mensen uit een ander land naar onze gemeente komen om te zien hoe wij hier leven en hoe onze cultuur in elkaar steekt. We maken allemaal deel uit van Europa. Het is prima als jonge mensen uit verschillende landen kennis met elkaar maken en van elkaar leren. ”

Leerkracht Roemeens en Engels Diana Szatmari bedankte burgemeester Van Beers voor zijn gastvrijheid. ,,Boxtel is een prachtige stad met veel aardige mensen. Die kwaliteiten zijn ook van toepassing op de mensen in Salonta. Wij willen de Boxtelse leerlingen die over een paar weken naar ons land komen, net als wij hier in Nederland hebben mogen ervaren, ook een warm welkom en een prettig verblijf bezorgen.”

Voordat Van Beers het gezelschap voorging naar de ’nieuwe’ raadzaal aan de andere kant van het gemeentehuis, die veel indruk maakte op de gasten uit Salonta, werd de burgemeester door een aantal leden van het Roemeense gezelschap op de gevoelige plaat vastgelegd met behulp van moderne mobiele telefoons. Begeleider Baptist van Wanrooij, teken- en handvaardigheidleerkracht en cultuurcoördinator namens het Vmbo-College Boxtel, sloeg het tafereel met een glimlach gade. ,,Je kunt Roemenië vergelijken met het Nederland van veertig jaar geleden, maar dan met moderne middelen…”
9 april

Print deze pagina

Terug