RENOVATIE VOOR BEELD DAVID EN GOLIATH IN LIEMPDE

Nieuwe sokkel voor bevrijdingsmonument

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het beeld van David en Goliath in het Concordiapark in Liempde werd vrijdag 3 april verwijderd en meegenomen voor renovatie. (Foto: Gerard Schalkx).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

Sinds ruim vijftig jaar staat het beeld van David en Goliath in het Concordiapark in Liempde. De slechte staat waarin het beeld verkeerde was Liempdenaar Mario Janssens een doorn in het oog. Hij verzocht de gemeente om het beeld te renoveren. Vrijdag was het zover; het beeld werd verwijderd en meegenomen voor een opknapbeurt door het bedrijf Petrumus Natuursteen. Naar verwachting wordt het beeld vóór 4 mei weer teruggeplaatst in het Concordiapark.

Volgens Janssens was het hoognodig dat het beeld wordt opgeknapt. ,,De belangrijkste reden is dat de letters op de sokkel niet meer mooi zijn”, vindt de Liempdenaar. ,,De letters zien er allemaal anders uit. Van oorsprong waren de woorden erin gegraveerd, een paar jaar geleden zijn deze zwart gemaakt. De mensen die dat toen hebben bijgewerkt hebben dat natuurlijk met de beste bedoelingen gedaan, maar het zag er niet fraai meer uit.” Tijdens het verwijderen van het beeld van de sokkel kwam een grote roestplek te voorschijn. ,,Het is maar goed dat het beeld er af is gehaald. Als we er nog langer mee hadden gewacht, was het misschien omgevallen”, stelt Arnold van den Broek van heemkundestichting Kčk Liempt.

GEDENKTEKEN
Bij de renovatie van het beeld worden de letters opnieuw gegraveerd. Ook de sokkel wordt vernieuwd, aan het beeld zelf gebeurt niks. ,,Het gaat vooral om de sokkel, die is er het ergst aan toe”, stelt Van den Broek. ,,We hopen dat het beeld op 4 mei, Dodenherdenking, weer terug in Liempde is.”

Het beeld van David en Goliath werd gemaakt door Hans Claesen en werd op 4 mei 1956 onthuld in het Concordiapark in Liempde. Kort na de bevrijding van Liempde plaatsten oud-militairen uit Liempde op deze plek een gedenkteken voor de gesneuvelde dorpsgenoten. Dit gedenkteken werd afgekeurd door instanties voor oorlogsmonumenten en er was behoefte aan een algemener monument.

Tien jaar na de bevrijding kwam men met de oplossing een beeld in brons te gieten en de namen van alle slachtoffers in de sokkel te verwerken. De Liempdse bevolking bracht destijds ruim de helft van het bedrag bijeen. Het beeld verwijst naar het verhaal over David en Goliath uit het Oude Testament. Met het verhaal wordt de verhouding tussen goed en kwaad gesymboliseerd.
9 april

Print deze pagina

Terug