PROJECT ANWB STREETWISE BIJ DE OVERSTEEK

‘Noodstop maken helemaal niet eng’

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Een van de hoogtepunten tijdens het verkeersproject ANWB Streetwise in Liempde. Leerlingen van basisschool De Oversteek kijken naar de lesauto die een noodstop maakt in de Vlasspreistraat. De straat werd speciaal voor het lesonderdeel ’Hallo auto’ afgesloten voor het verkeer. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS

De groepen 3 tot en met 8 van basisschool De Oversteek kregen deze week verkeerslessen die verzorgd werden door vertegenwoordigers van de ANWB. Op verschillende locaties, in sporthal Pius X, in de Vlasspreistaat en op de speelplaats van de school vonden onder de titel ANWB Streetwise verschillende activiteiten plaats.

De leerlingen van groep 3 en 4 hielden zich bezig met het project 'Blik en Klik' in sporthal Pius X, waarbij kinderen leerden wat veiligheid betekent in het verkeer en hoe ze zonder ongelukken kunnen oversteken. Voor groep 5 en 6 stond het project 'Hallo auto' in de Vlasspreistraat op het programma en voor groep 7 en 8 'Trapvaardig', dat plaatsvond op de speelplaats van De Oversteek. Het doel van dit laatste onderdeel is het trainen van de praktische fietsvaardigheid. De leerlingen fietsten op het schoolplein over een uitgezet parcours en probeerden moeilijke manoeuvres onder de knie te krijgen, waarmee de schooljeugd voorbereid wordt op het zelfstandig fietsen naar de middelbare school.

,,De kinderen doen onder meer rem- en evenwichtsoefeningen op de fiets, waarbij ze onder meer ook met één hand moeten fietsen”, liet leerkracht Ad van Sprang van groep 7 dinsdag 31 maart weten. ,,We hebben hier een aantal leerlingen die vlakbij de school wonen en daarom zelden fietsen. Voor hun is dit zeker ook een goede oefening.”

REMWEG
Iets verderop was de Vlasspreistraat speciaal voor het verkeersproject afgesloten. Dat gebeurde met toestemming van de gemeente, zo viel te lezen op het bord bij de entree van de straat die was afgezet met linten. De leerlingen van groep 5 en 6 leerden hier over de remweg van een auto, het gebruik van de autogordel en kinderzitjes. De kinderen konden door zelf te remmen ervaren wat de remweg is en dat de auto niet meteen stilstaat. Monique van Moorsel van de ANWB vertelde de groep 5-leerlingen van Mariëlle van Asveldt en een paar leerlingen van de combinatieklas 6/7 hoe belangrijk het is dat de gordel goed vastgemaakt wordt. ,,Als je met 120 kilometer per uur over de snelweg rijdt en je moet plotseling remmen, vlieg je zonder gordel om door de ruit en val je vele meters verder heel hard op de grond.”

Toen Van Moorsel vroeg of de kinderen wisten wanneer een airbag in werking treedt, gaven enkele kinderen vrijwel gelijktijdig het antwoord. ,,Als je botst op een andere auto”, klonk het in koor. Ook toen de medewerkster van de ANWB vertelde dat alle kinderen onder de 1,35 meter in een hoge kinderstoel moeten zitten, werd er aandachtig geluisterd door de leerlingen. ,,Dat moet van de koningin en alle politieagenten”, benadrukte Van Moorsel. ,,Maar in het buitenland zijn ze nog veel strenger. Als je met je ouders naar het buitenland gaat, moeten jullie ze echt vertellen dat daar kinderen tot en met 1,50 meter op een kinderstoel moeten zitten. Veel mensen weten dat niet, maar dat is toch wel belangrijk want je kunt er een bekeuring voor krijgen.”

NOODSTOP
Vervolgens mochten alle kinderen - gezeten in de lesauto - een noodstop maken, waarbij ze door de dubbele bediening zelf konden remmen. De weg werd nat gespoten waardoor het voertuig nog even doorgleed. ,,Ik rijd ongeveer tussen de 30 en 40 kilometer per uur”, liet Van Moorsel aan de leerlingen weten. Het een na het andere kind kon daarna ervaren hoe het is om plotseling met een aardige snelheid hard op de rem te moeten trappen, met Van Moorsel als chauffeur en begeleider naast hun. ,,Ik durfde niet hard op de rem te trappen”, gaf een meisje eerlijk toe, terwijl enkele jongens stoer lieten weten dat ze de noodstop helemaal niet spannend vonden. ,,Ik vond het helemaal niet eng, want zo hard ging het niet. Van mij mag het nog veel sneller gaan.”

Leerkracht Van Sprang was tevreden over het verkeersproject. ,,Vroeger werd op school een aanhangwagen afgeleverd met allerlei verkeersspullen en gingen we zelf aan de slag, maar dit werkt toch wel iets beter. Het streetwiseprogramma wordt volledig georganiseerd door de mensen van de ANWB, die dit heel vaak doen en daardoor heel ervaren en deskundig zijn. Dit verkeersproject is bovendien een goede voorbereiding op het praktisch verkeersexamen dat binnenkort weer gehouden wordt in Boxtel. Hier kunnen de leerlingen oefenen op eigen terrein, terwijl ze dan het geleerde in de praktijk kunnen brengen op de openbare weg.”
2 april

Print deze pagina

Terug