KOEN DE KORT KLAAR VOOR RONDE VAN VLAANDEREN

‘Tour rijden droom van elke wielrenner’

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: ... KOEN DE KORT ...

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS

Liempdenaar Koen de Kort (26) heeft het na een aantal jaren in buitenlandse dienst bij Liberty Seguros Wurth en Astana uitstekend naar zijn zin bij de Nederlandse formatie Skil-Shimano. De profwielrenner lijkt bovendien in vorm voor de klassiekers die deze maand op het programma staan, te beginnen met de Ronde van Vlaanderen op zondag 5 april. Dat zijn ploeg een wildcard voor de Ronde van Frankrijk heeft ontvangen, betekende groot nieuws voor De Kort en zijn ploeggenoten. ,,De Tour rijden is de droom van elke wielrenner. Ik moet er natuurlijk wél voor zorgen dat ik geselecteerd word.”

De Kort is nog steeds woonachtig in het Spaanse Palamós en pendelt in deze fase van het seizoen regelmatig van Zuid- naar West-Europa voor de verschillende eendagskoersen in de Lage Landen en Frankrijk. De afgelopen week verbleef hij daarom na anderhalve maand weer eens bij zijn ouders in Liempde, waar hij zich in alle rust kon voorbereiden op de Ronde van Vlaanderen.

Nadat hij vorige week woensdag met een twaalfde plaats goed presteerde in de wedstrijd Dwars door Vlaanderen, verscheen hij afgelopen weekeinde aan de start van de E3 Prijs Vlaanderen-Harelbeke (zaterdag) en de Brabantse Pijl (zondag). ,,Dat zijn wedstrijden die ik zeker niet alleen als trainingskoersen zie, maar waarin ik ook een goede uitslag wil rijden”, liet De Kort vorige week donderdag weten in het ouderlijke huis in Liempde, waar hij samen met zijn Australische vriendin Kaitlin logeerde.

,,Ik voel me goed en hoop dat ik met de besten meekan in klassiekers als ’Vlaanderen’, Parijs-Roubaix, de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik. Het is de bedoeling dat ik al die wedstrijden ga rijden en als een van de meest ervaren renners binnen de ploeg een beschermde status krijg. Absolute kopmannen hebben we niet in ons team. We zijn een vrijbuitersploeg met veel aanvallende renners, maar ook een team waar ik voor mijn eigen kansen kan rijden en kan rekenen op de steun van mijn ploeggenoten.”

RONDE VAN FRANKRIJK
De Kort reed de afgelopen jaren voor grote internationale ploegen met een ProTour-status, maar voelt zich bij het procontinentaal team Skil-Shimano als een vis in het water. ,,De sfeer in de ploeg is uitstekend en hoewel we een kleinere Nederlandse profploeg zijn, mogen we toch aan de start verschijnen van de grotere wedstrijden. Dat we een wildcard gekregen hebben voor de Ronde van Frankrijk is natuurlijk geweldig. De Tour rijden is de droom van elke wielrenner. Als ik met wielerleken praat, is het eerste wat ze aan mij vragen of ik ook de Tour de France gereden heb of ga rijden; het is gewoon de grootste, bekendste en meest aansprekende wielerwedstrijd die elke renner een keer gereden wil hebben.”

De vraag is of De Kort deel zal uitmaken van de ploeg van Skil-Shimano die in Frankrijk zal gaan starten. Hoewel de ploegleiding de Liempdenaar nog geen concrete toezeggingen heeft gedaan, denkt hij zelf een goede kans te maken. ,,Als er geen gekke dingen gebeuren en ik blijf goed presteren, verwacht ik - als een van de ervaren renners die al eens een grote ronde als de Giro heeft gereden - erbij te zijn op 4 juli als het startschot klinkt in Monaco. Begin mei zal de ploegleiding een voorselectie maken van ongeveer twaalf renners die in aanmerking komen voor de Tour. Uiteindelijk blijven er negen renners over.”

GAS TERUG
Na de maand april, waarin de grote klassiekers gereden worden, neemt De Kort even wat gas terug om zich in Spanje op te laden voor de rest van het seizoen. ,,Ik zou het graag willen, maar het is een illusie om te denken dat je als profwielrenner goed kunt zijn van februari tot en met oktober en kunt presteren in alle wedstrijden. Het is tegenwoordig een kwestie van pieken in bepaalde koersen en daarnaast op tijd je rust te pakken. In de maand mei rijd ik een aantal weken geen wedstrijden en houd ik mijn conditie op peil in Spanje. Palamós voelt als mijn thuis, al kom ik nog heel graag bij mijn ouders in Liempde. Maar in Spanje staan al mijn spullen en kan ik bovendien dankzij het prettige klimaat heel goed trainen.”

De Liempdenaar reed dit seizoen naast eendagskoersen als de Omloop Het Nieuwsblad, Kuurne-Brussel-Kuurne en Dwars door Vlaanderen ook de meerdaagse wedstrijden Ronde van Qatar, Ruta del Sol, waar hij de strijd voortijdig moest staken met een voorhoofdsholteontsteking, en Parijs-Nice. ,,We hebben het als ploeg goed gedaan in die laatste wedstrijd, waren vaak betrokken bij ontsnappingen en hadden in de Franse renner Jonathan Hivert een man die met de besten mee kon en zichzelf in de top tien van het algemeen klassement reed. Als we graag de Ronde van Frankrijk wilden rijden, moest het in Parijs-Nice gebeuren en dat is goed gelukt. Ik ben persoonlijk tevreden over mijn eigen prestaties in die koers en kon vrij gemakkelijk meekomen, ook in de bergen, al reed ik daar vooral in dienst van de ploeg en niet zozeer voor mijn eigen klassement.”

Het vizier van De Kort was deze week gericht op de grote wedstrijd van komende zondag: ’Vlaanderens Mooiste’, zoals de wielergekke Vlamingen de Ronde van Vlaanderen ook wel plegen te noemen. ,,Ik wil me daar dolgraag laten zien. In Dwars door Vlaanderen voelde ik me goed, maar konden we met onze groep net niet aansluiten bij de koplopers. Het is vreemd, maar tijdens die koers was het heel slecht weer en hoewel ik er helemaal niet van houd om in de stromende regen te rijden, presteer ik in die omstandigheden over het algemeen vrij goed. Daarom zou het me toch niet slecht uitkomen als het zondag in Vlaanderen met bakken uit de lucht komt. Het wordt nu echt tijd om een keer goed voor de dag te komen in een hele grote wedstrijd.”

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Wielerprof Koen de Kort was deze week weer even terug in Liempde om zich voor te bereiden op de Ronde van Vlaanderen die komende zondag op het programma staat. (Foto: Gerard Schalkx).
2 april

Print deze pagina

Terug