KLASSELUNCH OP BOXTELSE SCHOLEN

Boterhammen eten in de klas

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Leerlingen van de Boxtelse Michaëlschool lunchte vandaag in hun klaslokaal. De kinderen deden zich te goed aan brood met verschillende soorten beleg. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

Leerlingen uit groep 8 van de Boxtelse basisscholen lunchte vandaag, donderdag 2 april, in hun eigen klaslokaal. Onder de noemer ’Ik eet het beter’ wordt elk jaar op Nederlandse scholen de klasselunch gehouden. Op de Michaëlschool aten niet alleen kinderen uit groep 8 hun boterhammen op in de klas, alle leerlingen van de school deden mee.

De deelnemende basisscholen kunnen de ingrediënten voor de lunch gratis ophalen bij de Albert Heijn. Eigenaar Cor de Jong en manager Ron Versluis van de Albert Heijn aan de Prins Hendrikstraat waren aanwezig op de Michaëlschool en aten een boterham mee met de kinderen. ,,Op de meeste scholen wordt de lunch alleen in groep 8 gehouden” vertelt Versluis. ,,Daar is voor gekozen omdat deze kinderen volgend jaar naar de middelbare school gaan en zelf voor hun lunch gaan zorgen. Veel kinderen eten dan niet meer zo gezond omdat op school vaak lekkere en ongezonde dingen te koop zijn. Met deze actie willen we dat kinderen bewust omgaan met eten en zich realiseren hoe ze op een gezonde maar ook lekkere manier kunnen lunchen.”

De leerlingen van de Michaëlschool hebben de afgelopen weken ook les gehad over voeding. ,,Ons viel op dat veel kinderen zoete tussendoortjes bij zich hadden”, vertelt onderwijskundig begeleider Onnie van Grinsven. ,,We hebben het met hen gehad over alternatieven voor snoep en koek. Daarnaast hebben we de leerlingen geleerd hoe het eraan toe gaat aan tafel en aan hoe je je dan moet gedragen.”

VRUCHTENHAGEL
De leerlingen zijn gewend op school te eten, maar vonden het deze keer extra leuk: er stond beleg op tafel wat ze thuis niet altijd krijgen en ook met de medewerkers van Albert Heijn werd gezellig gekletst. Totdat Cor de Jong toegaf een Ajax-supporter te zijn. Dat was tegen het zere been van een aantal kinderen uit de klas. ,,PSV is veel beter”, roepen enkele enthousiast terwijl een ander juist ’Hup Feijenoord!’ schreeuwt. ,,Toch jammer dat je voor PSV bent, ik begon je net aardig te vinden”, meldt een leerling.

Mahmoud geniet van het gezamenlijk eten. ,,Het brood is erg lekker”, oordeelt hij. ,,Ik heb er al twee op met kaas en komkommer.” Zijn buurman houdt het bij vruchtenhagel. ,,Dat is wel heel zoet maar dat zijn gezonde suikers. Thuis krijg ik dat niet zo vaak. Dadelijk ga ik nog een boterham eten met tomaat en sla. Het is best gezellig zo met z’n allen en het brood is heel vers. Maar dat is vanochtend ook vers gehaald, zei de juf net.”
2 april

Print deze pagina

Terug