ANTSELSE MOLEN KOMT AAN MEULEKENSWEG

Watermolen heeft al een molenaar

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De initiatiefnemers van de Antselse watermolen bestuderen een plankaart nabij de Groote Waterloop aan de Meulekensweg. Beoogd molenaar Driek Termeer wordt geflankeerd door Mario Janssen (links) en Sef Philips. (Foto: Gerard Schalkx).

Het definitief ontwerp moet nog gemaakt worden, de werving van fondsen start in april. Maar de Stichting Liempdse Watermolens heeft heel veel vertrouwen in het plan om aan de Meulekensweg een runmolen te herbouwen. Er is zelfs al iemand gevonden die deze Antselse watermolen gaat beheren: Liempdenaar Driek Termeer. Nu nog geld inzamelen...

Waar twee decennia vruchteloos werd gepoogd de watermolen van Kasteren te herbouwen, lijken alle seinen nu op groen te staan voor de Antselse watermolen, die ergens rond 1371 ter hoogte van de huidige Meulekensweg in het Liempdse Dommeldal gestaan zou hebben. Tal van instanties hebben financiŽle steun toegezegd, zoals Waterschap De Dommel dat als kartrekker opereert en de plannen verder uitwerkt.

Het woord is nu aan het bestuur van de Stichting Liempdse Watermolen, dat voor begin juni ongeveer 100.000 euro moet inzamelen bij particulieren en bedrijven om het plan rond te krijgen. Sef Philips, die vorig jaar het voorzitterschap overnam van wijlen Ad Schoenmakers, heeft er alle vertrouwen in omdat de Antselse molen meer is dan zo maar een watermolen. ,,De molen krijgt een belangrijke educatieve functie, kan toeristen lokken en zou het spelt van boer Jennissen kunnen gaan malen."

De Antselse watermolen wordt onderdeel van een ecologische verbindingszone aan de Groote Waterloop, een beekje dat stroomt van landgoed Velder richting de Dommel in Kasteren. Om de molen van voldoende water te kunnen voorzien, wordt nabij de Meulekensweg een wijer of molenvijver geprojecteerd. ,,Daarin kunnen we voldoende water opvangen om ervoor te zorgen dat we dagelijks minstens drie uur te kunnen draaien", aldus voorzitter Philips.

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Beoogd molenaar Driek Termeer wijst naar de toekomstige plek van de Antselse watermolen. Links Mario Janssen, rechts Sef Philips van de Stichting Liempdse Watermolens. (Foto: Gerard Schalkx).

Terug
26 maart

Print deze pagina

Terug