VEEL ANIMO VOOR LANDELIJKE OPSCHOONDAG

Boxtel verlost van kilo’s zwerfvuil

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Wethouder Wim van Erp (links) en hoofd Openbare Werken Frits Fastenau geven in de buurt van het benzinestation bij de rotonde Fellenoord het goede voorbeeld tijdens de landelijke opschoondag. (Foto: Gerard Schalkx).

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS

Theo Tesser, Paul de Wert en Martje van Zon van de Natuurwerkgroep Liempde keken zaterdag 21 maart met een tevreden gevoel naar een tiental vuilniszakken vol met zwerfvuil. ,,De oogst van een paar uurtjes werk bij het Duits Lijntje in Kasteren. We hebben een strook van ongeveer vierhonderd meter, gerekend vanaf het stationnetje tot aan het tunneltje, onder handen genomen.” Behalve leden van de Liempdse natuurgroep waren meer verenigingen en organisaties uit de gemeente Boxtel actief tijdens de Nationale Opschoondag. Een impressie…

Hoofd Frits Fastenau van de afdeling Openbare Werken was zaterdagochtend rond de klok van tien uur positief gestemd. ,,De deelnemers aan de opschoondag verzamelen zich eerst in het gemeentehuis om vervolgens gewapend met vuilniszakken, papierprikkers, grijpstokken en handschoenen aan het werk te gaan in verschillende wijken en buurten”, aldus Fastenau. ,,Momenteel zitten hier zo’n vijftien mensen, maar ik schat dat er vandaag minstens veertig mensen meedoen aan de schoonmaakactie, waaronder het Platform Selissen, Lokale Agenda 21, de Natuurwerkgroep Liempde, leden van de Boxtelse Werkgroep voor Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel en de Buurtvereniging D’n Bimd. Iedereen heeft er zin in, maar wat wil je ook met dit prachtige weer.”

De leden van de Natuurwerkgroep Liempde waren zaterdag al vanaf een uur of negen in de weer. Theo Tesser: ,,De actie is eigenlijk van tien tot twaalf uur, maar wij beginnen altijd met onze activiteiten om negen uur, dus vandaag ook. We kunnen ons hart ophalen, want er ligt echt veel zwerfvuil en troep langs en in de buurt van het Duits Lijntje. Elders in Kasteren zijn ook andere leden van onze werkgroep aan het werk, waaronder in de Gemondesestraat. Af en toe kom je de gekste dingen tegen, zoals oud ijzer van een matras zonder bekleding en een computer die zomaar ergens bij het fietspad is gedropt.”

'ERBARMELIJKE ZOOI'
Dat de opschoonactie zin heeft, bleek ook elders in Boxtel, zoals in de buurt van het Jacob-Roelandslyceum en vakinstelling SintLucas waar buurtvereniging D’n Bimd aan het werk was, de straten in de wijk Selissenwal en het tunneltje onder de rijksweg A2 nabij het Apollopad in Boxtel-Oost waar vertegenwoordigers van Lokale Agenda 21 grote schoonmaak hielden.

Veel inwoners ergeren zich aan de rotzooi in bermen en plantsoenen. Daarom hoopte de gemeente dat verenigingen zoveel mogelijk vrijwilligers zouden leveren om het afval in het openbaar gebied te lijf te gaan. De gemeente ondersteunde de deelnemende verenigingen met een kleine financiële bijdrage, waarbij het ging om 1 euro per uur voor een volwassene en 50 eurocent per uur voor een kind.

De leden van Buurtvereniging D’n Bimd, die onder meer in het weiland tegenover het schoolgebouw van SintLucas in touw waren met papierprikkers en grijpstokken, hadden zaterdagochtend al uitgerekend dat ze ongeveer 30 euro verdiend hadden. ,,Zowel volwassenen als de jeugd helpen vandaag mee om onze buurt schoner te maken”, vertelde Sylvia van Gulik van de buurtvereniging.

,,Eerst waren we vooral actief als belangenverenging richting de gemeente, maar de laatste tijd organiseren we ook veel leuke activiteiten met elkaar, zoals met Pasen en natuurlijk vandaag. Een leuke bijkomstigheid is dat de buurtgenoten elkaar op zo’n dag beter leren kennen en zich samen inspannen om de troep op te ruimen. Dat is nodig ook, want het is hier een erbarmelijke zooi. Van wietzakjes tot sigarettenpeuken, een fles Safari en bierflesjes tot chipszakken en reclamefolders.”

Het uitgestrekte weiland tussen kasteel Stapelen en de buurt vormt volgens de leden van D’n Bimd niet alleen een trekpleister voor de buurtgenoten, maar ook voor hangjeugd. Van Gulik: ,,Ze komen hier vaak samen. Op zich niet erg, maar waarom moeten ze zo’n troep maken.”

ORANJESTRAAT
Ook een paar kilometer verderop in de wijk Selissenwal waren veel vrijwilligers aan het werk om de straten, bermen en plantsoenen schoon te maken. Daaronder waren leden van het Platform Selissen en van buurtvereniging Oranjestraat. ,,Ik denk dat we vanochtend met een man of twintig van de vereniging aan het werk zijn geweest in de buurt hier. Wij hebben vandaag de Keizerstraat schoongemaakt”, lieten Susanne van der Heijden, Walfred Maas en Fried Koppens weten.

,,We zijn al een paar uur aan het werk. Op zich valt de hoeveelheid zwerfvuil wel mee, het gaat met name om vuurwerk en peuken. We zijn nu nog even in onze eigen tuin bezig, die nemen we meteen maar even mee”, lachte Van der Heijden. Koppens vult aan: ,,Dadelijk rond twaalf uur komt iedereen van de buurtvereniging weer samen om gezellig met elkaar een kop koffie te drinken en over de opschoondag te kletsen. Het is niet alleen een nuttige actie, maar ook heel waardevol omdat je op een leuke manier in contact komt met buurtgenoten die je voorheen eigenlijk nauwelijks kende. Alleen al daarom is dit een prima actie. Het mooie weer zorgt ervoor dat deze ochtend helemaal geslaagd is.”

De leden van de werkgroep Lokale Agenda 21 die in en onder de tunnel in het verlengde van het Apollapad een schoonmaakactie hielden, verzamelden ook veel zwerfvuil. Betsie van der Sloot van Lokale Agenda 21: ,,Drie leden deden mee aan de actie. We hebben geen spectaculaire dingen gevonden, maar wel veel zwerfvuil, waaronder sigarettenfilters en andere rommel zoals een volle vuilniszak en een compleet pak niet-bezorgde folders. Onvoorstelbaar dat het voor velen nog steeds de gewoonste zaak blijft om de troep zomaar te dumpen."

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Leden van de Werkgroep Lokale Agenda 21, met op de voorgrond voorzitter Betsie van der Sloot, aan het werk tijdens de landelijke opschoondag bij het tunneltje onder de rijksweg A2, in het verlengde van het Apollopad. (Foto: Gerard Schalkx).
26 maart

Print deze pagina

Terug