GASTLES CORNÉ KREEMER OP SINT-WILLIBRORDSCHOOl

’Grond golft bij heftige aardbeving’

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Oud-Esschenaar en geofysicus Corné Kreemer gaf woensdag 25 maart een gastles over aardbevingen en vulkanen aan groep 8 van zijn vroegere basisschool Sint-Willibrordus in Esch. Daarnaast legde Kreemer de kinderen met behulp van twee tafeltjes uit hoe de verschillende continenten vroeger aan elkaar vast zaten. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

Hoe ontstaan aardbevingen? Waarom bewegen de verschillende platen? Hoe komen er bergen? Deze vragen kunnen leerlingen uit de groepen 7 en 8 van de Sint-Willibrordusschool in Esch sinds gisteren beantwoorden. De leerlingen kregen een gastles van oud-Esschenaar en geofysicus Corné Kreemer (34).

Kreemer woont sinds vijf jaar in Reno in de staat Nevada. Hij werkt er als assistent research professor bij het Nevada Bureau of Mines & Geology, verbonden aan de University of Nevada in Reno. Tijdens zijn jeugd woonde Kreemer in Esch en ging hij ook naar de Sint-Willibrordusschool. ,,Er is ontzettend veel veranderd”, meent de geofysicus. ,,Toen ik hier aankwam renden er allemaal kinderen door de gangen. Dat mocht vroeger écht niet.”

De oud-Esschenaar is een weekje op vakantie in Nederland en liet zich door zijn zus Marion, lerares op de Essche school, overhalen gastlessen te geven. ,,Het is echt leuk om weer terug te zijn in Esch”, vindt Kreemer. ,,Voordat ik in Reno ging wonen, heb ik een paar jaar in Frankrijk gewoond. Ik zou eigenlijk ook liever weer naar Europa gaan, ik ben bezig met solliciteren naar functies in Europese landen. In mijn sector is het lastig om werk te vinden. Ik wil graag onderzoek doen of als professor aan een universiteit verbonden zijn. In Europa is dat moeilijk. Ik zou terecht kunnen bij een oliemaatschappij maar dat trekt me niet.”

BEST COOL
Tijdens de gastles gaf Kreemer de leerlingen uitleg over het ontstaan van bergen, aardbevingen en vulkanen. Het digitale schoolbord was voor de oud-leerling wel even wennen. ,,Toen ik in dit lokaal les kreeg, hing hier een normaal zwart bord”, legt Kreemer uit. ,,Als je daar met een pen op tikte gebeurde er helemaal niks, maar nu springt er automatisch een foto op. Heel apart.”

Met enthousiasme vertelde de geofysicus over zijn vak en de kinderen stelden vragen. ,,Heb jij weleens een aardbeving meegemaakt en hoe voelt dat dan?”, vroeg een leerling. Kreemer: ,,Ik heb twee keer een aardbeving gevoeld: één keer gewoon hier in Esch en één keer in Reno toen er een aardbeving was in San Fransisco. Gelukkig was het een lichte aardbeving en ging de grond alleen maar een beetje trillen. Als het een heftige beving is, gaat de grond golven.” Groep acht vond dat ’best cool’. ,,Dat is helemaal niet cool”, aldus Kreemer. ,,Je wordt dan hoog de lucht in gegooid en moet maar afwachten hoe je terecht komt. Alles vliegt dan omhoog: je huis, meubels en mensen.”

De drie kwartier durende gastles was volgens de leerlingen veel te snel voorbij. ,,Het was hartstikke leuk en hij kon goed uitleggen”, vonden ze. Ook Kreemer zelf was tevreden over zijn vuurdoop als docent. ,,Het was leuk om te doen en het viel me honderd procent mee. Hopelijk zijn de volgende twee groepen ook enthousiast.”
26 maart

Print deze pagina

Terug