EERSTE FASE SCHIJNDELSEWEG AFGEROND

Bewoners wandelen door riool

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Onder toeziend oog van een aantal omwonenden gaf wethouder Wim van Erp vrijdag 13 maart het startsein voor fase 2 van de reconstructie van de Schijndelseweg. Fase 1 is afgerond. (Foto: Gerard Schalkx).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

Fase 1 van de reconstructie van de Schijndelseweg is afgerond. Tijdens de eerste fase werd een bergbezinkleiding onder de weg geplaatst. Vrijdag 13 maart werd gestart met fase 2: de reconstructie van de rijbanen en aanleg van rotondes. Een groot aantal omwonenden van de Schijndelseweg was aanwezig toen wethouder Wim van Erp het startsein gaf voor de werkzaamheden.

In september 2008 werd een boorkop geplaatst voor de plaatsing van bergbezinkleidingen onder de Schijndelseweg. Deze leidingen zorgen ervoor dat overtollig water bij zware regenval wordt opgevangen en dat het vuil in het rioolwater kan bezinken voordat het wordt afgevoerd. Het schone gedeelte wordt weggepompt naar het oppervlaktewater; het bezinksel en slib naar de rioolzuiveringsinstallatie. De leidingen kunnen 700.000 liter water opslaan.

Vrijdagmiddag hadden bewoners en andere belangstellenden de mogelijkheid de bouwput te betreden en door de bergbezinkleiding te lopen. Speciaal voor deze gelegenheid was in de buis een rode loper gelegd om de wandeling iets comfortabeler te maken. ,,Ik vond het best eng, maar het is een unieke kans om dit eens te zien. Fijn dat we die mogelijkheid hebben gekregen”, vond een bewoner.

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Samen met de vrouw van wijlen Tonnie van der Meijden onthulde wethouder Wim van Erp een bordje ter nagedachtenis aan de opzichter. ,,Hij kende het hele rioleringsnetwerk van Boxtel uit zijn hoofd, hij was een zeer gewaardeerde collega”, stelde de wethouder. (Foto: Gerard Schalkx).

OVERLAST
In de tweede fase van de reconstructie van de Schijndelseweg worden vernieuwde rijbanen en twee rotondes aangelegd. Allereerst wordt de omgeving van rotonde Oosteind aangepakt. Daarna volgt de vernieuwing van de weg tussen het Shell-tankstation en het Pastoor Van Besouwplein. Als laatste wordt de rotonde La Salle aangelegd. ,,We zijn al jaren bezig met plannen maken voor herinrichting van deze straat”, stelde wethouder Van Erp. ,,Ik weet dat de bewoners al wat overlast hebben gehad en dat zal de komende tijd nog wel erger worden. Maar ze krijgen er een prachtige weg voor terug.”

De Schijndelseweg krijgt gescheiden rijbanen en aan de zuidkant van de weg komt een vrijliggend fietspad. Er komen twee rotondes en ter hoogte van Het Dommelbad komt een oversteekplaats voor fietsers en voetgangers. ,,We willen veel aandacht besteden aan veiligheid voor voetgangers en fietsers”, aldus Van Erp. ,,Daarom komen er voor hen twee oversteekplaatsen. We willen van de Schijndelseweg een goede, bereikbare en veilige weg maken.”

De overlast valt volgens omwonenden tot nu toe wel mee. ,,Je hoort wel eens een tractor of geluiden van werkzaamheden, maar het valt echt mee”, stelt een bewoner van de Schijndelseweg. ,,Ik vind het ook niet nodig om hier moeilijk over te gaan doen, het is even een half jaar doorbijten maar we krijgen er iets moois voor terug.”

De gemeente Boxtel verwacht dat de herinrichting van de Schijndelseweg in het najaar klaar is.

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Bewoners en belangstellenden kregen de kans om door de bergbezinkleiding te lopen, hiervoor was speciaal een rode loper in de rioolbui gelegd. Slechts enkele bezoekers maakten van de gelegenheid gebruik, de meesten vonden de bouwput te diep. (Foto: Gerard Schalkx).
19 maart

Print deze pagina

Terug