MEISJES LATEN ZICH INENTEN IN DE BRAKEN

800 prikken tegen kanker

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Aggij Schalkwijk wordt ingeënt tegen het HPV-virus door verpleegkundige Aukje van Paassen. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

In sporthal De Braken werden vandaag, donderdag 19 maart, meisjes tussen 13 en 16 jaar ingeënt tegen baarmoederhalskanker. Veel van de aanwezige meisjes hadden vooraf twijfels over het nut van deze vaccinatie. ,,Ik wilde eigenlijk niet gaan, maar het zal vast niet schadelijk zijn.”

Anita Engelbart en haar dochter Sam (13) twijfelden tot het laatste moment of Sam zich wel moest laten inenten. ,,Ik vind dat er veel onduidelijkheid is over het nut van de prik en mogelijke gevolgen”, zegt Anita. ,,We hebben advies gevraagd aan de huisarts en hij raadde ons aan om het wel te doen.” Ook Sam zelf aarzelde. ,,Ik weet het eigenlijk nog steeds niet zeker, maar mijn moeder zegt dat het beter is. De prik zelf deed niet echt pijn, maar het voelde een beetje vervelend.”

Meisjes die zichzelf laten inenten hebben 70 procent minder kans op baarmoederhalskanker doordat ze beschermd zijn tegen het HPV-virus, dat de meeste gevallen van baarmoederhalskanker veroorzaakt. De vaccinatie wordt gegeven aan meisjes tussen 13 en 16 jaar en heeft vooral zin als het meisje nog geen geslachtsgemeenschap heeft gehad.

Marga van der Linden van GGD Hart voor Brabant betreurt het dat de vaccinatie zoveel vragen bij mensen oproept en dat er negatief over gepraat wordt. ,,Wij vinden het echt nodig dat meisjes zich laten inenten”, stelt Van der Linden. ,,En de vaccinatie is gewoon veilig. Er zijn een paar bijwerkingen, maar die zijn er na elke inenting: hoofdpijn, jeuk en mogelijk een zwelling.”

GOEDE OPKOMST
De opkomst in Boxtel viel niet tegen, volgens Van der Linden. ,,We hebben 800 vaccins klaarliggen, maar ik verwacht niet dat er zoveel mensen komen”, zegt Van der Linden. ,,Het stroomt goed door en op het eerste gezicht lijkt de opkomst heel goed.”

Brit van Breugel (13) heeft voor aanvang haar twijfels over de prik. ,,Ik wilde eigenlijk niet gaan, maar mijn moeder zei dat ik het toch maar moest doen”, vertelt Brit. ,,Ik ben wel een beetje nerveus, maar het zal vast wel meevallen.”

Nikki van de Langenberg en haar moeder Conny waren ook wat onzeker over de vaccinatie, vooral omdat onduidelijk is wat de gevolgen precies zijn. ,,Er zijn nog geen resultaten bekend omdat het de eerste keer is dat de prik wordt gegeven, daardoor hebben we lang getwijfeld”, vertelt Conny. ,,Maar ik neem aan dat ze kinderen geen vaccinatie geven die kwaad zou kunnen.”

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Mijke de Jong krijgt de vaccinatie van GGD-verpleegkundige Sandra Florijn. (Foto: Albert Stolwijk).
19 maart

Print deze pagina

Terug