PETRA VAN DER TEMPEL STEELT HARTEN IN ‘LIEVEKAMP’

Boxtelse nachtegaal schittert in 'Jesus Christ Superstar'

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Ingetogen maar hartverscheurend vertolkt Petra van der Tempel als Maria Magdalena 'I don't know how te love him'. (Foto: Jos Kaldenhoven).

DOOR HENK VAN WEERT

De première van de rockopera Jesus Christ Superstar die het Brabants Muziek-Theater (BMT) zaterdag 7 maart opvoerde in theater De Lievekamp te Oss heeft de kwaliteiten van het enige reizende amateurtheater in Nederland in alle toonaarden belicht. Petra van der Tempel- van Mil uit Boxtel schitterde in de rol van Maria Magdalena. Haar vertolking van I don’t know how to love him bezorgde het publiek kippenvel.

BMT heeft haar reputatie eer aan gedaan. De muziek van Andrew Lloyd Webber en teksten van Tim Rice zijn dan weliswaar bijna veertig jaar oud en het verhaal over de laatste zeven dagen uit het leven van Christus is al twintig eeuwen bekend. Maar dat liet onverlet dat de cast die uit vrijwel allemaal amateurs bestaat voor een adembenemende voorstelling zorgde. Tegen de achtergrond van een sober decor speelden de zangers en zangeressen in fraaie kostuums, waaraan Anny Swinkels, Tonnie Schellekens, Diny Scheepers en Mien Smits zo’n belangrijk aandeel leverden, vol overgave. Een tot de laatste plaats gevulde Lievekamp met bariton en tv-presentator Ernst Daniel Smid als eregast, genoot met volle teugen.

Ger Savelkoul, eerder te zien en te horen in het Smids tv-programma Una Voce Particolare, vertolkte op ingetogen en meeslepende wijze de rol van Jezus. Het heldere stemgeluid en zijn duidelijk articulatie zorgden ervoor dat de originele versie, in het Engels dus, goed was te volgen. In de 31-jarige Van der Tempel vond Savelkoul een tegenspeelster die zowel qua stem als dramatiek tegen hem opgewassen bleek. De Boxtelse zangeres, sinds vijf jaar verbonden aan het BMT en nu voor het eerst te zien in een hoofdrol, blonk uit tussen de overige mannelijke hoofdrolspelers. Nooit over the top, wel hartverscheurend.

OVERSTEMMEN
Het dertienkoppige orkest, waarin Hayk Swinkels uit Boxtel als toetsenist meespeelde, is grotendeels samengesteld uit muzikanten van blaasorkesten uit de regio Schijndel, waar BMT haar thuisbasis heeft. Onder leiding van Jacques Noyons werd een gedegen begeleiding neergezet waarin alleen kort na de opening de hoornpartij even verzaakte. Tot aan het einde wist de dirigent zijn ensemble bij de les en op stemming te houden.

Dat de begeleiding in de eerste acte af en toe de vocalisten overstemde, was jammer. Maar, zo legde de in Gemonde geboren producent Wiek de Laat na afloop uit, het is een van de bijna onvermijdelijke situaties waar je als amateur-gezelschap tegenaan loopt. ,,Het is onbetaalbaar om het theater ook nog eens af te huren voor een generale repetitie. Eigenlijk zou dat wel moeten, dan kun je licht en geluid pas écht goed inregelen. We werken met een budget van 80.000 euro; zesduizend euro extra neertellen voor zo’n repetitie is voor ons niet op te hoesten. We hebben hier vanochtend een volle trailer met decors en materialen binnengereden en er is met man en macht gewerkt om alles op tijd in gereedheid te brengen.”

Zijn Boxtelse regieassistente Tonnie van Abeelen vult aan: ,,Gelukkig hebben we in de pauze de onvolkomenheden in het geluid kunnen corrigeren en dat was naar mijn mening in de tweede acte goed merkbaar. Natuurlijk blijven er dingen over die geëvalueerd moeten worden, maar we kijken terug op een prima voorstelling. Die kan alleen nog maar beter worden de komende weken.”

STAANDE OVATIE
Ook zangeres Van der Tempel was na afloop tevreden over de eerste van in totaal negen voorstellingen die in diverse Brabantse theaters worden opgevoerd. ,,Ik was niet echt zenuwachtig. Overdag heb ik gewoon mijn dingetjes gedaan, maar vijf minuten voor de voorstelling steeg de spanning toch wel. Ik was bang dat een lichte verkoudheid die ik had opgelopen me parten zou spelen. En met name voor de pauze had ik het gevoel dat het allemaal niet zo soepel ging. In de tweede acte viel gelukkig alles op zijn plek en heb ik heerlijk gezongen”, vertelde de Boxtelse toen zij na afloop de vele complimenten in ontvangst nam.

,,Ik ben erg onder de indruk van de staande ovatie en het overenthousiaste publiek. Veel familie en bekenden van de deelnemers natuurlijk, dat moet je wel in ogenschouw nemen. Maar toch…”, glundert Van der Tempel.

Aan de voorstelling van Jesus Christ Superstar werkten veel Boxtelaren mee. Naast de genoemde personen waren dat Ingrid Stoffels (decorbouw) en Harrie Swinkels (bouwploeg). Kapster Iris Schoenmakers leverde de pruik van Jezus en verzorgde de haarextensies van Maria Magdalena. Ronald Ruijssenaars was de enige Boxtelaar die ook voor de schermen was te zien. Hij speelde een rolletje als Romeins soldaat.

De regie van deze BMT-productie was in handen van Marion Rodie en Roos Ritzerfeld. Jesus Christ Superstar wordt nog acht keer opgevoerd. Diverse voorstellingen zijn al uitverkocht. De laatste voorstelling vindt plaats op paaszaterdag 11 april in theater De Schalm te Veldhoven. Wie nog een kaartje wil bemachtigen kan daarvoor terecht op internet: www.brabantsmuziektheater.nl.

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Nadat hij 39 zweepslagen heeft gekregen wordt Jezus (Ger Savelkoul) door Romeinse soldaten gekroond met een doornenkrans. (Foto: Jos Kaldenhoven).
12 maart

Print deze pagina

Terug