BEWONERS 'LOTUS' OP TIJD IN VEILIGHEID

Felle brand in Breukelsestraat

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De vlammen slaan uit het dak van de woning aan de Breukelsestraat. De brandweer richtte de meeste aandacht op het behoud van het naastgelegen pand Lotus. (Foto: Sander van Gils/SQ Vision Mediaprodukties).

DOOR MARC CLEUTJENS

Een felle uitslaande brand heeft in de nacht van dinsdag 10 op woensdag 11 maart een leegstaand woonhuis op de hoek van de Breukelsestraat en de Ons Doelstraat in de as gelegd. Het naastgelegen Chinees-Indisch restaurant Lotus kon door de brandweer gespaard worden. De enorme vuurzee riep bij omwonenden herinneringen op aan de fatale woningbrand die in december 2005 woedde in het nabijgelegen café De Kom.

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De oorzaan van de brand in het woonhuis is niet meer te achterhalen.(Foto: Albert Stolwijk).

Volgens de politie is de oorzaak van de brand niet bekend en zal het lastig worden deze te achterhalen. Gisterochtend heeft een aannemer de voorgevel van de woning omgestoten om verder instortingsgevaar tegen te gaan. ,,Onderzoek doen is dus onmogelijk geworden", aldus een woordvoerder van de politie. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. Wel raakten enkele auto's die nabij de vuurzee stonden beschadigd. Er zijn volgens de politie geen aanwijzingen dat er sprake is van brandstichting.

Om klokslag 01.00 uur kreeg de brandweer een melding van de woningbrand. Drie minuten later werd al duidelijk dat het een uitslaande brand was en dat het korps met alle voertuigen moest uitrukken. Ook de blusgroep Liempde werd gealarmeerd, de brandweer van 's-Hertogenbosch zette een hoogwerker in om de vuurzee ook vanuit de lucht te kunnen bestrijden. De drie mensen die boven restaurant Lotus wonen, hadden hun woning in allerijl verlaten en moesten alle spullen achterlaten.

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De brand in de Breukelsestraat werd onder meer bestreden met een hoogwerker van de brandweer 's-Hertogenbosch. (Foto: Albert Stolwijk).

Het vuur woedde in voormalige fourniturenzaak De Ster, die na sluiting van de winkel – enkele decennia geleden - in gebruik was als woonhuis. Eigenaar Martien van Liempd was juist begonnen met de renovatie en wilde zich na de verbouwing op die plek vestigen. ,,Ik ben al in gesprek met de verzekering en hoop het huis snel in dezelfde stijl te kunnen herbouwen", sprak Van Liempd daags na de brand. ,,Ik wil graag op deze plek in het centrum van Boxtel gaan wonen."

ROOK- EN WATERSCHADE
Burgemeester Frank van Beers was aanwezig tijdens de bluswerkzaamheden en liet zich door de officier van dienst van de brandweer informeren. ,,Al snel werd duidelijk dat het pand niet meer te redden was", vertelde de burgemeester dinsdagnacht. ,,Het behoud van restaurant Lotus heeft alle prioriteit en daarom wordt dat pand nat gehouden."

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Burgemeester Frank van Beers (vooraan links) was aanwezig in de Breukelsestraat en liet zich informeren over de vlammenzee. (Foto: Albert Stolwijk).

Ondanks de enorme vlammenzee slaagde de brandweer in die opzet, hoewel het restaurant en de bovengelegen woningen de nodige rook- en waterschade hebben opgelopen. Om grotere schade te voorkomen, werd tijdens het nablussen niet te veel water ingezet. Zo kon volgens Van Beers de waterschade nog enigszins beperkt blijven. De geëvacueerde bewoners, die allen ongedeerd waren, moesten de nacht elders doorbrengen.

BRAND MEESTER
Na een uur had de brandweer het vuur onder controle en werd het sein brand meester gegeven. Onder het toezicht oog van veel omwonenden, die waren opgeschrikt door de sirenes van een half dozijn brandweervoertuigen, stortte een deel van het brandende pand in. Plafondbalken vielen met donderend geraas naar beneden. ,,De brand roept herinneringen op aan de brand bij De Kom", stelde een van de omwonenden. ,,Het is ook nu weer afschuwelijk om te zien dat vuur zo snel om zich heen kan grijpen. De vlammen brulden echt door de woning en in een oogwenk sloeg het vuur huizenhoog uit het dak."

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Aannemer Van Pinxteren werd woensdagochtend ingeschakeld om de smeulende restanten van het woonhuis uit elkaar te trekken. De voorzijde van het uitgebrande pand werd omgestoten. (Foto: Albert Stolwijk).

Een andere omstander verwees ook naar het inferno bij De Kom. Daar kwamen in 2005 vier leden van het gezin Heijmans om het leven. ,,Straks hebben we in de straat weer zo'n litteken. Ik ben benieuwd hoelang we daar naar zullen moeten kijken. Elke keer weer als ik er langs kom, denk ik terug aan dat moment. Dat zal nu weer gebeuren." Maar als het eigenaar Van Liempd ligt, wordt de verwoeste woning snel herbouwd.

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het woonhuis is inmiddels helemaal verdwenen. (Foto: Albert Stolwijk).
12 maart

Print deze pagina

Terug