ONDERZOEK NAAR NEGEREN VERBOD IN LIEMPDE

Combinatie95 telt weinig vrachtwagens

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Fractievoorzitter Peter van de Wiel van Combinatie95 (voorgrond) noteert de gegevens van een vrachtwagen die het centrum van Liempde uitrijdt. (Foto: Gerard Schalkx).

Leden van de politieke partij Combinatie95 hebben woensdag 4 maart met enkele inwoners de hele dag een onderzoek gehouden om het negeren van het vrachtwagenverbod in Liempde in beeld te krijgen. In totaal 24 vrijwilligers telden alle vrachtwagens die door het centrum reden, maar veel grote voertuigen kwamen er niet voorbij. ,,Het loopt nog geen storm", stelde fractievoorzitter Peter van de Wiel in de ochtenduren vast.

Hoewel er een verbod geldt, klagen inwoners van Liempde al jaren over het vele vrachtverkeer in het centrum. De overlast lijkt volgens fractievoorzitter Van de Wiel niet voldoende serieus genomen te worden. ,,Daarom houden vrijwilligers van Combinatie95 samen met bewoners vandaag een telling van het doorgaand vrachtverkeer in Liempde. Op de kruisingen Kapelstraat-Nieuwstraat en Barrierweg-Roderweg zijn vandaag twee posten ingericht", liet Van de Wiel gisterochtend weten tijdens zijn eigen 'dienst' die begon om 07.30 en eindigde rond 10.00 uur.

,,Als je heel de tijd op zo'n stoeltje zit te tellen, krijg je het aardig koud. Ik ben helemaal verkleumd. Druk is het nog niet met vrachtwagens, soms zit er wel drie kwartier tussen. Tot dusverre hebben we veertien voertuigen geteld, waarvan acht het centrum in- en zes het dorp uitreden, al heb ik de indruk dat veel vrachtwagens een andere weg kiezen als ze ons zien. We vallen hier zo schuin tegenover Slagerij Beerens en vlakbij het huis van oud-huisarts Roger van Laere misschien te veel op. De chauffeurs zien ons al van ver zitten en hebben dus ruim de tijd om een andere route te kiezen."

SCHRIJFBLOK
Van de Wiel telde gisteren de vrachtwagens die het centrum verlieten, terwijl zijn collega Joep Boleij de voertuigen registreerde die het centrum binnenkwamen. De eerste vier vrijwilligers waren om vijf uur in ochtend van start gegaan, gewapend met onder meer een schrijfblok, klok en verrekijker. Tot acht uur 's avonds waren de vrijwilligers aan het begin en het einde van het dorp in de weer met het noteren van kentekens, het exacte tijdstip en of het in- of uitgaand vrachtverkeer betrof.

Van de Wiel: ,,Na afloop van de telling kan snel beoordeeld worden wanneer en in welke mate er sprake was van het negeren van het vrachtwagenverbod in het centrum van Liempde. Met dit onderzoek willen we voor eens en altijd uitsluitsel krijgen over de omvang van het probleem met het doorgaand vrachtverkeer."

Van de Wiel stipte gisteren het verkeersonderzoek in Liempde aan van de gemeentelijke afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling dat gehouden werd in 2007. ,,In dat onderzoek is gekeken naar het aantal vervoersbewegingen, de snelheden en de grootte van de voertuigen, maar er is toen geen kentekenonderzoek gedaan. Het aantal geregistreerde vrachtwagens was zeer groot, maar de onderzoekers konden niet aangeven of het om bestemmend of doorgaand vrachtverkeer ging. Daarom heeft Combinatie95 samen met de inwoners in het centrum van Liempde het initiatief genomen tot een onderzoek dat hierover opheldering moet geven."

De resultaten van het kentekenonderzoek worden door Combinatie95 en de centrumbewoners aangeboden aan het Boxtelse college van B. en W. Van de Wiel: ,,Als blijkt dat het vrachtwagenverbod fors genegeerd wordt, zullen we aandringen op passende maatregelen."

CRISIS
Van de Wiel en zijn collega's noteerden gisteren ook de namen van de transportbedrijven die op de vrachtwagens prijkten. ,,Net reed een vrachtwagen van de destructor Rendac door het dorp, maar die hoeft niet in het centrum te zijn en gaat waarschijnlijk naar Kasteren", aldus de fractievoorzitter van Combinatie95. ,,Mogelijk is de economische crisis ook een oorzaak van het feit dat er nu minder vrachtwagens door het dorp rijden. Je ziet het ook op de snelwegen, waar het minder druk is dan voorheen. Ik denk dat het nu bij de opening van vernieuwde Super de Boer-winkel in de Nieuwstraat een stuk drukker is dan bij ons."

Na tweeŽnhalf uur mochten Van de Wiel en Boleij de kachel opzoeken en werden hun plaatsen ingenomen door de frisse krachten Cor van der Eerden en Willie van Schaijk. Van de Wiel: ,,Nu eerst maar proberen om warm te worden en daarna ga ik weer gewoon aan het werk, want dat gaat ook gewoon door."
5 maart

Print deze pagina

Terug