NOMINATIE VOOR 'AGRARISCH ONDERNEMER 2009'

Crisis gaat aan De Schoffel voorbij

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Klanten van De Schoffel winkelen in de boerderijwinkel aan de Mijlstraat. (Foto: Albert Stolwijk).

Kees en Marina van Esch van de biologische boerderij De Schoffel aan de Mijlstraat in Boxtel zijn genomineerd voor de titel Agrarisch Ondernemer 2009. Voor de wedstrijd die werd uitgeschreven door het Agrarisch Dagblad komen meer dan zestig boerenbedrijven in aanmerking. Op 25 maart is de uitreiking, volgende week al wordt duidelijk of De Schoffel doordringt tot de eindstrijd.

Sombere verhalen over de economische crisis zijn aan het echtpaar Van Esch niet besteed. ,,We merken er helemaal niets van, sterker nog, we blijven maar groeien", zegt Marina van Esch, die veertien jaar geleden met haar echtgenoot Kees de basis legde voor de biologische zorgboerderij die ze thans runt. Toen besloot de Boxtelse voor het eerst op de markt te gaan staan met biologische producten.

Van Esch is verguld met de nominatie van de boerderij die inmiddels is uitgegroeid tot een echt familiebedrijf. Want niet alleen Kees en Marina werken er fulltime, ook de zonen Mark en Jack alsmede schoondochter Mariska zijn werkzaam bij De Schoffel. ,,Mark doet fulltime de winkel, Mariska helpt mee. En Jack gaat af en toe mee naar de markt", vertelt Van Esch. Driemaal per week is De Schoffel met een grote kraam present op de biologische markten in 's-Hertogenbosch, Tilburg en Breda.

,,De nominatie is een waardering voor hetgeen we op hebben kunnen bouwen", zegt de Boxtelse, die aangeeft dat de drie jaar geleden geopende boerderijwinkel een echte impuls voor De Schoffel is geweest. ,,De winkel is gelet op de inkomsten nu belangrijker dan de markt. Het is echt een winkel waar mensen terecht kunnen voor alle eerste levensbehoeften, niet alleen groente en fruit maar ook vlees en zelfs toiletpapier."

Klanten waarderen de aanpak van De Schoffel, waar bezoekers van heinde en verre komen om biologische producten te kopen. ,,We bestrijken een heel groot gebied en hebben klanten tot voorbij Eindhoven en 's-Hertogenbosch. Door telkens in andere delen van de regio te folderen, maken steeds weer andere mensen met ons kennis. Volgende week gaan we in Best aan de slag."

PIJLER
Een belangrijke pijler van De Schoffel is de zorgcomponent, die wordt ingevuld in samenwerking met dagcentrum De Werf van Cello. Wekelijks werken zes tot acht zorgboeren met een verstandelijke beperking drie dagen op de boerderij aan de Mijlstraat. Een van hen heeft een volledige betrekking. ,,Momenteel werken ze aan de bouw van een folietunnel, zodat we de seizoenen langer kunnen laten duren en langer producten kunnen aanbieden", vertelt Van Esch, die ook af en toe op de kleinkinderen past. ,,We zijn hier dus écht van alle markten thuis."

In de aanloop naar de uitslag van de wedstrijd Agrarisch Ondernemer 2009 zijn bij De Scoffel filmopnamen gemaakt. In Zeist wordt volgende week duidelijk of het echtpaar Van Esch doorgaat naar de beste vijf agrarische ondernemingen in Nederland. De jury onder leiding van bestuursvoorzitter Aalt Dijkhuizen van de Wageningen Universiteit maakt op 25 maart bekend wie zich agrarisch ondernemer van het jaar 2009 mag noemen. De winnaar ontvangt 12.500 euro.

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De boerderijwinkel is uitgegroeid tot een belangrijke pijler van De Schoffel. Klanten komen van heinde en verre naar de Mijlstraat in Boxtel. (Foto: Albert Stolwijk).
5 maart

Print deze pagina

Terug