HAGENAARS RENOVEERT BOLWONING DE KLEINE AARDE

Metamorfose voor ecologisch monument

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De bolwoning op het terrein van De Kleine Aarde ondergaat momenteel een metamorfose. De woning wordt geverfd en krijgt nieuwe kozijnen. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

De bolwoning op het terrein van De Kleine Aarde wordt momenteel gerenoveerd. De woning werd in de jaren zeventig gebouwd en was de eerste milieuvriendelijke woning in Nederland. De opknapbeurt wordt uitgevoerd door de Hagenaars Onderhoudsgroep en gaat nog enkele weken in beslag nemen.

Hagenaars Onderhoudsgroep. Het Boxtelse bedrijf adopteerde de bolwoning twee jaar geleden. ,,Het heeft een tijd geduurd voordat uiteindelijk met de renovatie is gestart, dat kwam omdat bekeken moest worden welke kozijnen en verfsoort gebruikt moesten worden”, legt Ben van Dieren van De Kleine Aarde uit. ,,Met name de kozijnen zorgden voor problemen omdat de ramen in een driehoekvorm staan. Waarschijnlijk blijft het van binnen houtwerk en komt aan de buitenkant een stalen constructie.” Doordat de verf en kozijnen voorheen niet goed afsloten, ontstond er een lekkage en ging het houtwerk rotten.

Twee jaar geleden lanceerde De Kleine Aarde het plan voor renovatie van de bolwoning. Ondernemer Pietjan Hagenaars bood toen aan een deel van de kosten voor zijn rekening te nemen en de woning te adopteren. ,,Hij heeft nog wat andere partners erbij betrokken die ook een deel van het werk uitvoeren”, licht Van Dieren toe. ,,Al met al wordt het een langdurig en grootschalig project.”

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Leden van de Boxtelse brandweer vullen de watervoorraad van de bolwoning. De foto dateert uit het begin van de jaren zeventig. (Archieffoto Brabants Centrum).

DEMONSTRATIE
In de bolwoning blijft alles er hetzelfde uitzien. Wel werden een paar jaar geleden de meubels verwijderd. ,,In het begin heeft er iemand in de bolwoning gewoond, nu willen we het gebouwtje meer gaan gebruiken als monument, hoewel het helaas niet op een monumentenlijst staat”, zegt Van Dieren. ,,Met de bolwoning kunnen we mensen laten zien wat de mogelijkheden zijn voor milieuvriendelijk en duurzaam wonen.”

Volgens Van Dieren was de bolwoning zijn tijd ver vooruit toen deze in 1973 werd gebouwd. De Kleine Aarde wilde hiermee ontdekken of het mogelijk was om op een volledig duurzame manier te wonen en te leven. De energie werd geleverd door zonnecollectoren en er was een waterput die door de brandweer moest worden gevuld. Een mooi voorbeeld voor de woonwijk In Goede Aarde, denkt Van Dieren. ,,In Goede Aarde heeft natuurlijk niet voor niks die naam gekregen”, aldus de projectleider. ,,Bij de bouw van de wijk is gebruik gemaakt van technieken die hier eerder al waren ontdekt. Dat is best bijzonder.”

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De bolwoning deed in de jaren zeventig dienst als woning en was hét schoolvoorbeeld van duurzaam bouwen in die tijd. (Archieffoto Brabants Centrum).

De Kleine Aarde hoopt in de toekomst een demonstratiewoning op het terrein te realiseren die geen energie kost, maar het juist oplevert. ,,We zouden dan ook graag mensen willen opleiden”, zegt Van Dieren. ,,Installateurs en architecten zouden hier uitleg kunnen krijgen over verschillende mogelijkheden. Het zou mooi zijn als een dergelijke demonstratiewoning op ons terrein gebouwd kon worden.”

De renovatie van de bolwoning gaat nog een lange tijd in beslag nemen. ,,Het zal niet met een week of maand afgerond zijn. Het begin is in ieder geval gemaakt en dat was hard nodig.” De Kleine Aarde zoekt nog mensen om te helpen bij de verbouwing. Voor meer informatie kan men kijken op www.dekleineaarde.nl.

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Koningin Juliana bezichtigde de bolwoning tijdens haar bezoek aan De Kleine Aarde in 1974. (Archieffoto Brabants Centrum).
5 maart

Print deze pagina

Terug