OPMERKELIJK ZANGDUO IN POLITIEK CAFÉ

Prins Jan sluit pact met burgemeester

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Burgemeester Frank van Beers heeft het hoogste woord en zingt een liedje met prins Jan d'n Derde tijdens het politiek café in grand café Rembrandt. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR HENK VAN WEERT

Als zelfs tijdens het feest van de omgekeerde wereld de machthebbers de handen ineen slaan, blijft er voor Jan met de pet weinig meer te vieren over... Die conclusie zou kunnen worden getrokken na afloop van het politiek café in grand café Rembrandt. Prins Jan d'n Derde van Eendengat en burgemeester Frank van Beers van Boxtel vormden een zangduo dat een loflied op zichzelf vertolkte.

De elf minuten spreektijd die zowel prins Jan als burgmeester Van Beers van het organiserend comité kregen toegewezen, werden door de beide ambtsdragers samengevoegd. In tegenstelling tot de voorgaande jaren deelden de twee geen sneren over en weer uit, maar vielen ze elkaar bij. ,,Het is niet eenvoudig om het hele jaar door de meest slimme en wijze inwoner van Boxtel te zijn", sprak de burgemeester. Zijn doorluchtige hoogheid knikte instemmend en overlaadde Van Beers met onderscheidingen.

De vette paplepel werd omgehangen omdat besturen de burgemeester van huis uit heeft meegekregen; de nikkelen schoenlepel werd zijn deel om ervoor te zorgen dat hij zijn schoeisel makkelijker aan kan trekken als hij het hele jaar naast zijn schoenen heeft gelopen. En de orde van de nikkelen fietsketting (mét koperen hangslot) kreeg Van Beers omdat hij op de tweewieler naar het gemeentehuis kan sinds hij in Boxtel woont.

Snikkend en geëmotioneerd dankte de burgemeester de carnavalsvorst voor de vele eretekenen. ,,Dankzij mijn ouders heb ik dit kunnen bereiken. En natuurlijk door de onvermoeibare steun van mijn vrouw Marianne. Ze staat altijd achter me. Waar ik ook heenga, steeds als ik me omdraai staat ze op mijn hakken…", grapte Van Beers quasi ontroerd. ,,Als wij het samen eens zijn hoogheid, komt er niemand meer tussen. Dat geeft een 'old boys'-gevoel. Heerlijk."

Pas helemaal aan het einde van hun narcistische betoog erkenden de burgemeester en prins Jan dat ze niks zijn zonder alle eendjes waarover zij de leiding hebben.

SKÔNSTE PLČKSKE
Het politiek café werd geopend door Ad Hoevenaars die – net als tijdens de Eendengatse zittingsavonden en het snertconcert in Lennisheuvel – als tonprater Willie het functioneren van het college van B. en W. en de gemeenteraad op de hak nam. De 28e editie van kolderieke bijeenkomst zag hij als het eerste van een serie huiskamergesprekken die de gemeenteraad binnenkort gaat houden.

,,Geert van de Wal (kastelein van Rembrandt – red.) zorgt voor de koffie. Hebt u voldoende gebak bij om al deze bezoekers te trakteren?", vroeg Willie. Burgemeester Van Beers moest hoofdschuddend toegeven niet op zoveel taartjes te hebben gerekend. Onvoorstelbaar vond de tonprater. ,,Ge woont immers nog wel in een bakkerij."

Als presentator van het politiek café was Berry Dankers in vorm. Als intermezzo kwam hij regelmatig op de planken met de rubriek 'Mijn wijk' die Brabants Centrum tweewekelijks publiceert op de gemeentepagina's. Dankers verklapte dat de foto's waarop de gemeenteraadsleden zich laten portretteren helemaal niet hun meest favoriete locaties zijn. ,,Sjef Dankers bij een grote boom aan de Schijndelseweg. Ik heb de PvdA'er nog nooit onder een boom zien liggen. Dit is zijn skônste plčkske: café Becoloth…"

WATER VERVERSEN
Kees van de Loo besteeg het podium als de kletsgrage dame Kwebbel met haar dommige echtgenoot Kwiebus (Bart van den Bosch). Slenterend door Eendengat hielden ze halt bij diverse projecten die onderhanden worden genomen. ,,Kijk, het politiebureau is tijdelijk gesloten vanwege een verbouwing", zag Kwiebus. ,,Welnee, ze zijn het water aan het verversen", wist Kwebbel, daarmee zinspelend op de bijnaam die het glazen gebouw aan de Bosscheweg heeft: het aquarium.

De in Oirschot woonachtige Boxtelse postbode Frans Bevers zorgde voor de uitsmijter. Als kastelein Ciske vertelde hij de meest smakelijke details van al zijn stamgasten. Met een professionele timing en uitgestreken grimassen liet de raskomiek de circa driehonderd bezoekers aan het politiek café lachen, gieren en brullen.

Na afloop van de buuts en acts besloot De Aggemarvanhuisaf Band, die de muzikale omlijsting van het politiek café ook dit jaar weer voor haar rekening nam, de feestmiddag met vrolijke carnavalsmuziek.
26 februari

Print deze pagina

Terug