NEGEN VOORSTELLINGEN DOOR BRABANTS MUZIEKTHEATER

'Boxtel onmisbaar in Jesus
Christ Superstar'

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De twee hoofdrolspelers uit de rockopera Jesus Christ Superstar. Ger Savelkoul (Jezus) heeft de Boxtelse Petra van der Tempel als tegenspeelster in de rol van Maria Magdalena. (Foto: Jos Kaldenhoven, Brabants Muziek-Theater).

DOOR HENK VAN WEERT

Het Brabants Muziek-Theater (BMT) voert in maart en april negen maal de rockopera Jesus Christ Superstar op in diverse theaters in Brabant en Gelderland. En hoewel BMT haar thuisbasis in Schijndel heeft, kent de productie een grote Boxtelse inbreng. Niet alleen dankzij Petra van den Tempel in de hoofdrol van Maria Magdalena. Ook achter de schermen.

Drijvende kracht achter BMT is Wiek de Laat (67). De geboren Gemondenaar produceerde met zijn uit Boxtel afkomstige echtgenote Lies Doms de afgelopen twintig jaar al veel bekende musicals, onder meer Anatevka, Scrooge, Les Misérables en The Scarlet Pimpernel.

,,We zijn het enige reizende musicalgezelschap in Nederland dat met louter amateurs werkt. Alleen de regisseur, choreograaf en orkestleider zijn beroepskrachten", vertelt De Laat, die jarenlang aan de Schijndelse Hoofdstraat de nog altijd onder zijn naam bestaande winkel in cadeauartikelen runde. Goed is niet goed genoeg, luidt het devies van De Laat. ,,Door de jaren heen hebben mijn vrouw en ik het Brabants Muziek-Theater geleidelijk aan uitgebouwd. Vandaag de dag is sprake van een welhaast professioneel theaterbedrijf dat ervoor kiest om alleen in de grotere theaterzalen opvoeringen te vertonen."

De gemeente Schijndel stelde BMT enkele oude militaire opslagplaatsen ter beschikking op bedrijventerrein Duin. ,,Daar repeteren we en worden alle voorbereidingen getroffen. Als we straks klaar zijn laden we alle decors en benodigdheden in mijn twaalf meter lange oplegger voor de première in De Lievekamp te Oss. Vervolgens doen we nog vijf Brabantse theaters aan én De Agnietenhof in Tiel."

De opvoering van de rockopera Jesus Christ Superstar, geschreven door Andrew Lloyd Webber en Tim Rice in 1970, ziet De Laat als de grootste uitdaging van BMT tot nu toe. ,,We spelen de originele versie, dus in het Engels."

UNA VOCE
De rol van Jezus wordt gespeeld door Ger Savelkoul die onlangs nog te zien was in het televisieprogramma Una Voce Particolare van zanger en presentator Ernst Daniël Smid. ,,Toen Ger in het programma vertelde dat hij in onze productie de hoofdrol vertolkt, meldde Ernst Daniël dat hij dat graag wilde zien. De bekende opera- en muscialzanger is tijdens de première een van onze eregasten en daar zijn we best trots op", glundert de Schijndelse producent. Savelkoul vervulde eerder in de Van den Ende-versie van Jesus Christ Superstar een rol als apostel. ,,Ger is 33, net zo oud als Jezus was ten tijde van de kruisiging. Mooi hè!"

Zijn tegenspeelster in de rol van Maria Magdalena is de Boxtelse Petra van der Tempel- van Mil (37), die als verloskundige werkzaam is in de praktijk Fellenoord. Vijf jaar geleden maakte ze voor het eerst kennis met BMT nadat ze enthousiast was gemaakt door haar plaatsgenoot Tonnie van Abeelen. ,,Net als Tonnie zing ik regelmatig bij bandjes en orkesten. Ze was al langer actief bij BMT en heeft me overgehaald om een keer mee te gaan. Ik wist niet wat me overkwam. Het is fantastisch om bij dit gezelschap te mogen zingen."

ECHTE TRANEN
Pas in tweede instantie kreeg Van der Tempel de vrouwelijke hoofdrol toegewezen. ,,De eerste kandidaat viel uit. En eerlijk gezegd vond ik dat helemaal niet zo erg", erkent producent De Laat. ,,Ik had Petra van meet af aan graag in die rol gezien. En echt: die is haar op het lijf geschreven."

De Boxtelse glimlacht bescheiden: ,,Het is inderdaad een prachtige rol. Ik leef me helemaal in en ga heel diep. Verliefdheid, blijheid, boosheid, ik voer continu een emotioneel gevecht. In het weekeinde voor carnaval repeteerden we twee keer een volledige doorloop. Het moment dat Ger, Jezus dus, 39 zweepslagen krijgt, zat ik vol adrenaline. Ja, de tranen die op dat moment over mijn wangen biggelden waren echt."

Waar Van der Tempel haar muzikale talenten vandaan heeft, weet ze niet. ,,Enkele broers van mijn moeder spelen weliswaar een blaasinstrument, maar mijn ouders zijn verre van muzikaal. Mijn zus Karin wel. Die zingt ook en trad in november nog op met de twee honderdjarige harmonieën tijdens hun gezamenlijke jubileumprom. Zelf zong ik als kind in het jeugdkoor van de Sint-Petruskerk en op het Jacob-Roelandlyceum volgde ik extra muzieklessen bij Paul Bronkhorst, waarbij we ook leerden omgaan met de microfoon en het publiek. Twee jaar heb ik zangles gevolgd aan de muziekschool."

ACHTER DE SCHERMEN
Naast een figurantenrol door Ronald Ruijssenaars aan het einde van de voorstelling, is Van der Tempel de enige Boxtelse op de bühne. Achter de schermen kan producent De Laat echter op een grote schare trouwe vrijwilligers en medewerkers rekenen uit deze gemeente.

,,Iedere week haal ik met mijn busje de naaigroep op die alle kostuums vervaardigt. Anny Swinkels, Diny Scheepers, Tonnie Schellekens en Mien Smits hebben werkelijk gouden handjes. Tonnie van Abeelen is onmisbaar als regieassistente, terwijl Ingrid Stoffels de decors verzorgt. Harrie Swinkels is actief in de bouwploeg en Hayk Swinkels is de toetsenist van het dertienkoppige orkest. Op kapster Iris Schoenmakers doen we nooit tevergeefs een beroep als het gaat om de levering van pruiken en haarwerken. Allemaal Boxtelaren die zich belangeloos inzetten om er iets moois van te maken. En iets moois wórdt het", straalt De Laat.

De regie van deze 80.000 euro kostende BMT-productie is in handen van Marion Rodie en Roos Ritzerfeld. Jacques Noyons dirigeert het begeleidingsorkest. De première van Jesus Christ Superstar vindt plaats op zaterdag 7 maart in theater De Lievekamp te Oss. De laatste van de negen voorstellingen is op paaszaterdag 11 april in Veldhoven, maar die is, net als enkele andere opvoeringen, al uitverkocht. Kaarten kosten 23 euro en zijn te bestellen via de links van theaters op de BMT-website: www.brabantsmuziektheater.nl.
26 februari

Print deze pagina

Terug