327 ZUINIGE LAMPEN IN VERGADERTEMPEL

Boxtel neemt afscheid van gloeilampen
in raadzaal

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Vrijdag 20 februari is een begin gemaakt met de vervanging van 327 gloeilampen in de Boxtelse raadzaal. (Foto: Gerard Schalkx).

DOOR MARC CLEUTJENS

Vorige week namen de ambtenaren al deel aan de landelijke Warme Truiendag en ging de verwarming in het gemeentehuis van Boxtel een paar graadjes lager. Deze week zijn alle energievretende gloeilampen in de raadzaal van architect Cees Dam vervangen door zuinige ledlampen waarmee de gemeente per jaar zo'n 4.500 kilowatt bespaart.

Vrijdag 20 februari werd een begin gemaakt met de klus die vele uren in beslag nam. Niet gek want de lampen in de drie lichtcirkels in de raadzaal aan de Dr. Van Helvoortstraat moesten een voor een verwijderd worden. In de armaturen werden nieuwe ledlampen bevestigd, die een stuk zuiniger zijn dan de 'ouderwetse' gloeilampen die landelijk al geruime tijd ter discussie staan.

Boxtel wil het goede voorbeeld geven als het gaat om duurzaamheid, zo meldde de gemeente vorige week al in haar rubriek in deze krant. Wie een nota opstelt die aangeeft hoe in honderd stappen meer duurzaamheid bereikt kan worden, moet iets doen aan het energieverbruik. Dat kan door de verwarming af en toe een graadje lager te zetten en dus door gloeilampen te vervangen.

Ledlampen de afkorting 'led' staat voor lichtemitterende diodes zijn volgens bronnen op internet echt zuinig. Zo heeft een ledlamp ongeveer 50.000 branduren waar een normale gloeilamp gemiddeld 1.000 branduren heeft. Bij vier uur gebruik per dag gaat hij liefst 35 jaar mee. Er kan dus nog heel wat vergaderd worden onder de nieuwe spotjes...

'LAS VEGAS'
De drie lichtcirkels in de raadzaal hebben altijd stof tot discussie opgeleverd. De 327 lampen, die vooral 's avonds weerspiegelden in de dubbele glazen gevel van de vergadertempel, wekten bewondering bij de liefhebbers van de architectuur van Cees Dam. Maar er was ook kritiek op de uitbundigheid.

Al tijdens de eerste openbare bijeenkomst in de raadzaal het vernieuwde gemeentehuis was nog niet eens officieel geopend merkte een van de bezoekers op dat de raadzaal door al die lampen nog het meest weg had van een gokpaleis in Las Vegas. Die vergelijking viel niet in goede aarde bij toenmalig burgemeester Jan van Homelen: ,,Mensen die dat zeggen hebben er niets van begrepen."
26 februari

Print deze pagina

Terug