JONGERENCENTRUM BOXTEL IN MAART VAN START

’B-Town wordt the place to be’

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: In maart vinden de eerste activiteiten plaats in B-Town. Op de foto bekijken coördinator van het Centrum voor Jeugd en Gezin Diana Piek (rechts), wethouder Anton van Aert en beleidsmedewerker André Jorissen de popzaal van het jongerencentrum. (Archieffoto Albert Stolwijk).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

Hoewel de officiële opening van jongerencentrum B-Town pas vrijdag 17 april plaatsvindt, is het jongerencentrum in maart al in gebruik. Verschillende activiteiten zijn al gepland. Jongerenwerker Ahmet Almis is enthousiast over de nieuwe accommodatie en hoopt veel jongeren te mogen begroeten in de voormalige Bracbant Havo. ,,We hebben een prachtig gebouw en gaan dat goed benutten.”

De jongerenwerker is zichtbaar tevreden met het nieuwe jongerencentrum. ,,Het is een heel mooie ruimte geworden”, zegt Almis enthousiast. ,,We hebben een grote huiskamer, drie oefenruimtes voor bandjes, een grote zaal en genoeg kantoren. De vrijwilligers hebben zelfs een eigen kantoor in dit nieuwe gebouw. De architect heeft er goed over nagedacht en prachtig werk afgeleverd.”

Almis is erg trots op de oefenruimtes en studio waar bandjes kunnen repeteren. Op doordeweekse dagen na schooltijd kunnen tieners tot 16 jaar deze ruimtes huren. In de avonden en weekenden zijn de ruimtes beschikbaar voor jongeren tot 24 jaar. ,,We zijn in principe een centrum voor jongeren tot en met 23 jaar”, stelt Almis. ,,Mensen boven die leeftijd mogen ook gebruik maken van onze faciliteiten, maar betalen daar een hogere prijs voor. Daarnaast kunnen zij er alleen gebruik van maken als er geen andere gegadigden zijn.”

OEFENRUIMTES
Het gebouw heeft twee ingangen en is beveiligd met een alarminstallatie. Op termijn krijgen de vrijwilligers van onder andere Popgefokt en Next Generation een eigen sleutel en code om het pand binnen te kunnen. ,,Zo hoeven wij niet altijd aanwezig te zijn als anderen het gebouw gebruiken”, licht Almis toe. ,,Dat kan ook niet, dan zou er 24 uur per dag iemand moeten zijn. De verantwoordelijkheid voor deze regeling ligt bij de jongeren zelf en geschiedt op basis van vertrouwen. Daar leren ze ook weer van.”

Momenteel zijn de jongerenwerkers druk bezig met het maken van plannen en de programmering. ,,Doordeweeks richten we ons op de jongeren, er zijn al meidenmiddagen en jongerenmiddagen gepland. Op vrijdagavond, na 21.00 uur, zijn we geopend voor jongeren boven de 16 jaar en wordt er ook alcohol geschonken.” Op zaterdagen zijn er optredens en feesten. Elke maand wordt er een tienerdisco gehouden. Op 7 maart vindt de eerste voorronde van Popgefokt plaats en op 14 maart organiseert Next Generation het housefeest B-Sound. ,,We zijn aan het kijken of we ook grotere namen kunnen boeken”, vertelt Almis. ,,Dat trekt ook weer extra mensen. We denken daarbij bijvoorbeeld aan de groep Kasba.”

In de loop van 2010 wil Almis een algemene stuurgroep oprichten bestaande uit jongeren van Popgefokt, Next Generation en vrijwilligers van het jongerencentrum. ,,Zij mogen meedenken over de programmering. Ze staan nog middenin onze doelgroep en hebben goed zicht op wat jongeren leuk vinden. Dit heeft tot effect dat andere tieners wellicht ook gemotiveerd raken zich meer te bemoeien met B-Town; ze kunnen er wat van leren.”

GOEDE SFEER
De jongerenwerkers willen zich met B-Town richten op de Boxtelse jeugd tussen 17 en 24 jaar. Doelstelling is dat de sfeer in het jongerencentrum prettig moet zijn en dat iedereen zich er thuis en veilig moet voelen. ,,Met 95 procent van de jeugd gaat het gewoon goed, op hen richten we ons in eerste instantie”, legt Almis uit. ,,In De Steeg kwamen ook jongeren die veel aandacht nodig hebben, daardoor blijven andere tieners weg. Als we de goede groep binnen hebben, volgen de overige 5 procent vanzelf.”

De goede sfeer is het speerpunt van het nieuwe jongerencentrum. ,,Het moet een plek zijn waar de jeugd graag de vrije tijd doorbrengt en waar ouders hun kinderen met een gerust hart naartoe laten gaan”, zegt Almis stellig. ,,We zijn geen café en willen een aanvulling zijn op het aanbod wat Boxtel al te bieden heeft.”

De jongerenwerkers zoeken de samenwerking op met andere Boxtelse organisaties waaronder buurtsportwerk, middelbare scholen en basisscholen. ,,Leerlingen uit groep 8 kunnen hier bijvoorbeeld hun afscheidsfeest van de basisschool houden. Ook kunnen we rondleidingen geven of workshops over bijvoorbeeld subculturen. Op die manier komen ze in een vroeg stadium in aanraking met het jongerencentrum. Vanaf de brugklas kunnen ze B-Town komen bezoeken.” In de toekomst wil Almis ook gaan kijken of er mogelijkheden zijn om workshops op het gebied van muziek, dans, sport en theater te organiseren in het jongerencentrum. ,,Dat zijn dingen die jeugd aanspreekt en het is onze taak om daar op in te springen.”

POSITIEF
Almis ziet de toekomst positief tegemoet. ,,Als de sfeer in B-Town net zo goed blijft als tijdens B-Pool, dan ben ik dik tevreden. In 2009 en 2010 moeten we onszelf neerzetten, in 2011 moet het jongerencentrum staan als een huis. We hebben, mede dankzij de gemeente Boxtel, een prachtig pand tot onze beschikking. Het is aan ons om die kans te grijpen en helemaal te benutten.”

De officiële opening van B-Town en het CJG vindt plaats op vrijdag 17 april. In maart vinden in het jongerencentrum al verschillende activiteiten plaats. Zaterdag 28 februari vindt de eerste voorronde van Popgefokt plaats. Zaterdag 7 maart wordt een tienerdisco gehouden en op 14 maart organiseert Next Generation het housefeest B-Sound. ,,We zijn er klaar voor en kijken er naar uit hier veel Boxtelse jeugd te mogen begroeten”, zegt jongerenwerker Almis stellig. ,,Deze plek wordt the place to be in Boxtel.”

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: In jongerencentrum B-Town is plek voor oefenruimtes. Ook kunnen er in een aparte ruimte geluidsopnamen gemaakt worden en is er een studio beschikbaar. (Archieffoto Albert Stolwijk).
26 februari

Print deze pagina

Terug