LEGRAND ZWAAIT TROUWE MEDEWERKERS UIT

'Nooit aan ander werk willen denken'

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Mehmet Atalay werkte deze week voor het laatst in de productiehal van het Boxtelse bedrijf Legrand. Atalay was 37 jaar werkzaam bij het bedrijf dat werd opgericht en uitgebouwd door de Boxtelse ondernemersfamilie Van Geel. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARC CLEUTJENS

De puntlasrobot die Mehmet Atalay (61) jarenlang bediende is onlangs al met pensioen gegaan. En woensdag 20 februari heeft de Boxtelaar zelf ook afscheid genomen van Legrand, het bedrijf aan de Van Salmstraat dat tot enkele jaren geleden in handen was van de Boxtelse ondernemersfamilie Van Geel. Met twee collega's neemt Atalay op 13 maart officieel afscheid. ,,Fijn werken is mijn leven."

De naam Atalay is al enkele decennia verbonden met Van Geel Legrand, zoals het bedrijf tot voor kort bekend stond. Niet alleen Atalay's twee schoonzoons werken er, twee zwagers en een zus zijn of waren actief bij de producent van hightech plafond- en wandsystemen die inmiddels behoort tot de Franse multinational Legrand.

Mehmet Atalay stond sinds 1972 op de loonlijst en heeft er 37 jaar opzitten als hij volgende week vrijdag wordt uitgezwaaid. ,,Ik heb eigenlijk geen metaalachtergrond, maar heb de techniek snel onder de voeten gekregen", vertelde de Boxtelaar deze week. Hij was de eerste Turkse Nederlander die bij Van Geel Legrand het zilveren jubileum vierde. ,,Als je ergens terechtkomt waar je fijn kunt werken, ga je niet op zoek naar iets anders", zegt Atalay.

,,Omdat ik hier altijd prettig heb gewerkt, heb ik nooit aan ander werk hoeven denken." De laatste tijd hield hij zich in de productiehal vooral bezig met de vervaardiging van afdekplaten voor kabelgootsystemen. Ook kabelgoten en vloergoten heeft hij jarenlang geproduceerd.

GEZINSHERENIGING
Atalay vestigde zich in 1971 in Nederland, nadat zijn vader hem in 1970 was voorgegaan. ,,Mijn vader ging werken bij de Encebe en vroeg mijn broer en mij of we ook in Boxtel wilden komen werken", blikt hij terug. Nadat hij zijn militaire dienstplicht in zijn vaderland had vervuld, besloot hij als gastarbeider naar Nederland te gaan. Via de Encebe kwam hij bij de firma Van Geel terecht. ,,De eerste twee jaar woonden we met mijn vader in een pension. Daarna vonden we een huis en kon in 1973 ook mijn gezin vanuit Turkije overkomen." Atalay bracht vier dochters en een zoon groot in Boxtel, waaronder dochter Sevim die jarenlang actief was als contactouder in de wijk Selissenwal.

Na zijn afscheid bij Legrand wil Atalay in de zomermaanden in zijn geboortestad Gaziantep, dicht bij de Syrische grens gaan wonen. In de wintermaanden keert hij terug naar Boxtel om bij zijn kinderen en kleinkinderen te zijn die hier hun leven hebben opgebouwd. De Boxtelaar was jarenlang voorzitter van de Turkse vereniging en nauw betrokken bij de moskee. ,,Onze eerste gebedsruimte kregen we van de gemeente in Duinendaal. Na de sloop in 1981 verhuisden we naar barakken bij De Rots. Nadat een storm onze gebedsruimte had verwoest, konden we een echte moskee bouwen." Atalay's schoonzoon is momenteel voorzitter van de Turkse vereniging.
26 februari

Print deze pagina

Terug