ZWEMKAMPIOENSCHAP SCHOLEN IN HET DOMMELBAD

'Lastige keuze tussen zwemmen en muziek'

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De opening van het Boxtelse schoolzwemkampioenschap werd zondag 15 februari verricht door wethouder Anton van Aert. Vooraf werden de jongste zwemmers geïnterviewd door Van Aert, waaronder Lana Ajoub van De Hobbendonken. ,,Ik ben van De Hobbendonken, maar zwem nu even voor de Angelaschool, want die hebben te weinig deelnemers", vertelde Lana aan de wethouder. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS

Ruim honderdvijftig leerlingen van de basisscholen hebben zondag 15 februari in Het Dommelbad aan de Schijndelseweg deelgenomen aan het Boxtels zwemkampioenschap. Dat is bijna twee keer zoveel als vorig jaar toen tachtig kinderen meededen aan de titelstrijd die gehouden wordt door zwemvereniging Zegenwerp uit Sint-Michielsgestel. Eind januari mochten de deelnemers oefenen in Het Dommelbad, zondag ging het om het 'echie'.

De inzet vooraf was duidelijk. De drie Boxtelse scholen die zondag het beste presteerden mogen op zondag 19 april meedoen aan de Brabantse schoolkampioenschappen die ook in het Boxtelse Dommelbad gehouden worden. Daar wilden de jeugdige deelnemers uit de groepen drie tot en met acht, die zondag ook streden voor een wisselbeker en een herinneringsmedaille, graag hun best voor doen.

,,De eerste keer dat het Boxtels zwemkampioenschap plaatsvond kwamen er maar achttien deelnemers op het kampioenschap af, vorig jaar al tachtig en nu tijdens de derde editie dus ruim honderdvijftig; een geweldig aantal”, liet KIDS-sportcoördinator Corné Boot van de gemeente Boxtel zondagmiddag weten in het benauwde Dommelbad.

,,We zijn heel blij dat alle basisscholen meedoen. Daaraan merk je dat het evenement inmiddels steeds meer bekendheid geniet. Maar opvallend is wel dat er vandaag veel kinderen uit de onderbouw meedoen terwijl het aantal deelnemers uit de bovenbouw wat tegenvalt. De Vorsenpoel, de winnende school van vorig jaar, is met ruim dertig deelnemers heel goed vertegenwoordigd.”

BEWEGEN
Boot werkt nauw samen met Nicole van Spaendonk die namens de gemeente Boxtel verantwoordelijk is voor buurtsport en naschoolse activiteiten. Boot: ,,Ik houd me bezig met de inschoolse activiteiten. Ons doel daarbij is vooral zoveel mogelijk kinderen aan het sporten te krijgen. Natuurlijk zou het mooi zijn als er na vandaag meer kinderen lid worden van een zwemclub, maar het maakt eigenlijk niet uit wat voor sport ze kiezen; het belangrijkste is dat de jeugd beweegt. Ze moeten een sport kiezen die ze goed beheersen, of nog belangrijker, die ze leuk vinden en waar ze plezier aan beleven. Dat is wat we bedoelen met breedtesport.”

Het programma begon zondag voor de deelnemers met een heuse warming-up. De kinderen presenteerden zich aan de vele bezoekers onder begeleiding van muziek, waaronder het Wilhelmus, door in een rij om het zwembad te gaan staan. Vanwege de grote opkomst waren extra tribunes geplaatst. Ouders, broertjes en zusjes en opa’s en oma’s waren op het zwemspektakel afgekomen om de prestaties van hun favorieten van dichtbij te aanschouwen en de zwemmers enthousiast aan te moedigen.

Nadat wethouder Anton van Aert het zwemfestijn had geopend kon het kampioenschap van start gaan met verschillende series, waaronder de 25 meter schoolslag, de vrije slag estafette en de 25 meter vrije slag. Tussen de bedrijven door verzorgden de topzwemmers Raga Floris en Bart van der Aa van de Bossche Zwemvereniging, die deelgenomen hebben aan het Nederlands kampioenschap, een demonstratie. Boot: ,,Dat doen we bewust om de kinderen even op adem te laten komen en ze te kans te geven om hun ervaringen even te verwerken. Bovendien is het leuk om hele goede zwemmers aan het werk te zien. Wellicht kunnen de kinderen daar nog iets van opsteken.”

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Beeld van de ludieke La Vache Qui Rit-Race die zondag gehouden werd tijdens het zwemkampioenschap in Het Dommelbad. Met behulp van kleurrijke luchtkussens namen teams van de basisscholen deel aan deze bijzondere wedstrijd. (Foto: Albert Stolwijk).

HIJGEND
Hijgend en nadruppelend verlieten de deelnemers zondagmiddag het zwembad na hun wedstrijden. De een zichtbaar teleurgesteld, de ander met de armen in de lucht na een goede prestatie. Veel kinderen waren getooid met een badmuts van de organiserende vereniging Zegenwerp die tijdens het kampioenschap aanwezig was met zo’n dertig vrijwilligers.

Hugo van Roosmalen (10) van De Vorsenpoel stond zondagmiddag met een vriendelijke, maar zelfverzekerde blik de pers te woord. Alsof hij wekelijks met journalisten praat, liet hij weten dat hij het heel prettig vond om voor zoveel toeschouwers te zwemmen. ,,Andere kinderen zijn heel zenuwachtig als ze aan de beurt zijn en gaan daardoor langzamer zwemmen, maar ik heb daar geen last van. Ik ga juist nog meer best doen en nog harder als ik weet dat veel mensen zitten te kijken. Dat geeft me een kick”, aldus een enthousiaste en gedreven Hugo die al vijf jaar lid is van zwemvereniging EOZC uit Oirschot.

,,Ik heb net gewonnen tijdens de 50 meter schoolslag, terwijl we derde waren met ons team bij de estafette. Het zou mooi zijn als we mee mogen doen aan het Brabants schoolzwemkampioenschap. Of ik later net als Pieter van den Hoogenband 0lympisch zwemkampioen wil worden? Dat lijkt me wel wat, maar ik speel ook graag gitaar. Nu nog op een akoestische, maar ik wil eigenlijk ook graag elektrisch gitaar gaan spelen in een rockband als U2. Ik vind het wel lastig om te kiezen tussen een loopbaan als topzwemmer of muzikant, maar misschien hoef ik geen keuze te maken en kan ik mijn beide passies straks wel combineren. Dat zou natuurlijk het mooiste zijn.”

Uitslag Boxtels zwemkampioenschap: 1. De Spelelier; 2. De Vorsenpoel; 3. Sint-Theresiaschool en Sint-Petrusschool (gedeelde derde plaats). Deze vier scholen mogen deelnemen aan de Brabantse zwemkampioenschappen op 19 april.

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Een groot aantal deelnemers aan het Boxtelse schoolzwemkampioenschap vond dat de prijsuitreiking wel erg lang op zich liet wachten en besloot nog maar eens een duik te nemen in Het Dommelbad. (Foto: Albert Stolwijk).
19 februari

Print deze pagina

Terug