SCHAATSFANS MET BUS NAAR HEERENVEEN

Voorproefje op carnaval in Thialf

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De Liempdse schaatsfans laten zich zien en horen in Thialf.

Wat ooit begon als een verjaardagscadeautje voor vader Quinten, is uitgegroeid tot een jaarlijkse busreis naar schaatsstadion Thialf. Onder leiding van zoon Henk Quinten reisden 45 schaatsfans zondag naar Heerenveen om getuige te zijn van de strijd om de World Cup. ,,Bij schaatsen wordt nog voor iedereen gejuicht", motiveert Quinten de warme belangstelling voor deze sport.

Natuurlijk werd de vaderlandse driekleur met opschrift 'Liempde' aan de boarding van Thialf gehangen. En ook de Liempdse polonaise mocht op de tribunes van de roemruchte schaatsstadion niet ontbreken. Daarnaast werden de rondetijden nauwlettend in de gaten gehouden en veerde iedereen op bij de prestaties van alleskunner Sven Kramer. ,,Het is een geweldige happening om bij te wonen", straalt Quinten daags na terugkomst. ,,De sfeer is geweldig, het lijkt soms wel carnaval."

Maar het meest kan de Liempdenaar genieten van de sportiviteit van het publiek, dat voor iedereen wil juichen. ,,Al is er soms rivaliteit tussen Nederland en Duitsland, iedereen juicht voor Claudia Pechstein of Anni Friesinger. Toen de Rus Guljajev ooit kampioen werd, neurieden we allemaal het Russische volkslied. Dat kan alleen bij schaatsen." Dat er dit keer voor het eerst een 'schaatshooligan' in het publiek zat, die het ijs betrad en door Sven Kramer van de baan werd geveegd, zag ook Quinten. ,,Die man zat in een vak naast ons. Het was grappig om te zien dat de stewards zo verrast waren. Wie rekent er nou op zoiets bij het schaatsen?"

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De Boxtelse schaatser Crispijn AriŽns was een van de deelnemers aan een wedstrijd over 25 ronden. AriŽns, nummer 48 op de wereldranglijst, legde beslag op de 22e stek.

CADEAUTJE
De basis voor de jaarlijkse schaatsreis van Liempde naar Thialf begon toen het gezin Quinten vader een origineel cadeau wilde geven. ,,Bij een boek viel 'ie in slaap, gereedschap vond 'ie zonde om te gebruiken", grinnikt zoon Henk Quinten. ,,Zo kozen we ooit voor een ballonvaart of kaartjes voor een biljartwedstrijd. Na eenmaal Thialf waren we verkocht. Eerst gingen we met z'n drieŽn, daarna met zessen. Vervolgens zaten we met tien en twintig man op de tribune, nu is de bus met 45 deelnemers bomvol." Inmiddels heeft de Liempdse delegatie al zo'n tien kampioenschappen bezocht. De laatste jaren wordt het steeds lastiger om kaartjes te kopen voor EK's of WK's. Sponsors eisen vaak zoveel tickets op, dat er voor het gewone publiek maar een handjevol kaarten beschikbaar is. ,,Daarom kozen we dit jaar voor de World Cup-wedstrijden", vertelt Quinten. ,,Best leuk, maar minder spannend omdat het een soort competitie is. Bij een EK of een WK moet er een winnaar uit de bus komen."

De kaarten voor volgend jaar zijn nog niet besteld en een retourtje Vancouver, waar de Olympische Winterspelen worden gehouden, zit er voor de meesten waarschijnlijk niet in. ,,Maar de buschauffeur was ook erg enthousiast en heeft te kennen gegeven dat hij ons volgend jaar best naar Hamar wil brengen als daar geschaatst wordt. Dat is een mooi richtpunt voor 2010."

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Sven Kramer toonde zich andermaal in topvorm tijdens de World Cup-wedstrijden in Heerenveen.
19 februari

Print deze pagina

Terug