MINIONDERNEMING SINTLUCAS WINT WEDSTRIJD

Duurzaam vogelhuisje gat in de markt

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De leden van de minionderneming Label9 zetten een biologisch afbreekbaar vogelhuisje in elkaar. Van links naar rechts Kelly van Tuyl, Laura Donkers, Laura Wagemans, Maud Brouns, Björn Conradi, Chrissy van Dun, Louk Derks en Annick Vleugels. Het negende lid Kim Beekmans ontbreekt op de foto. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS

Minionderneming Label9 van vakinstelling SintLucas in Boxtel heeft deze week de Young Business Competition van Omroep Brabant gewonnen. De uitreiking vond maandag 16 februari plaats in de oude fabriek van De Gruyter aan de Veemarktkade in 's-Hertogenbosch, de televisie-uitzending volgde dinsdag 17 februari.

,,We hadden tijdens de uitzending dertig seconden de tijd om onze minionderneming te presenteren, wat genoeg bleek te zijn om nog meer indruk te maken. De jury, bestaande uit Henk Rosman (Kamer van Koophandel), onderneemster Anne-Marie Rakhorst (zakenvrouw van het jaar 2000 en auteur van het boek 'Duurzaam ontwikkelen¼ een levenskans') en Peter Swinkels (Bavaria), koos unaniem voor ons als winnaar", vertelt Laura Wagemans (21) uit Roermond, een van de medewerkers van Label9.

,,Onze minionderneming brengt een biologisch afbreekbaar vogelhuisje op de markt onder de naam 'No.34' volgens het cradle to cradle principe. Dit staat voor duurzame producten die opnieuw te gebruiken zijn, oftewel: wat wij nemen van de natuur, dat geven we ook weer terug. Daarnaast laten we de omgeving er ook wat mooier uitzien. In het materiaal waar het huisje van gemaakt is zitten zaden voor bloemen verwerkt. Na een aantal maanden vergaat het huisje waardoor de zaden vrijkomen. Het materiaal waarvan het huisje is gemaakt, fungeert nu als compost en de zaadjes groeien uit tot mooie bloemen."

Behalve de eer ontvingen de jonge ondernemers onder meer een cheque ter waarde van 2.500 euro. Laura: ,,Daarnaast krijgen we gedurende een jaar een vestigingsplaats voor ons bedrijf en wordt ons product een jaar lang geproduceerd, waarbij we professioneel begeleid worden door de Stichting Jong Ondernemen. We zijn allemaal hartstikke gemotiveerd en daarom heel blij dat we dit bereikt hebben. Natuurlijk hadden we er ook voor kunnen kiezen om als minionderneming een product in te kopen en vervolgens te verkopen, maar wij zijn eigenwijs en gaven er de voorkeur aan om een nieuw product te ontwikkelen."

SPANNEND
De mini-onderneming Label9, die bestaat uit negen studenten, werd een maand of vijf geleden opgericht. ,,Het is eigenlijk een buitenschoolse activiteit, maar we hebben tijdens de afgelopen periode heel veel steun en begeleiding gehad van SintLucas-docent Ad Verhappen", vertelt Laura.

,,We hebben drie rondes overleefd, waarbij we de eerste keer meteen door de jury uitgekozen werden. Bij de tweede en derde ronde was dat niet het geval en mocht het publiek via internet of sms bepalen welke studentenbedrijven doorgingen. Zo zijn we in de halve finale beland met in elke uitzending vier teams. Ook toen gold dat de jury één team doorstuurde naar de finale, terwijl de kijkers van Omroep Brabant mochten uitmaken welke van de andere drie teams alsnog een plaats in de eindstrijd zou krijgen. Afgelopen zaterdag hebben we ons product verkocht op de markt in Oosterhout, dat was een opdracht die deel uitmaakte van de wedstrijd."

Uiteindelijk bleven vier studentenbedrijfjes over die maandag deel mochten nemen aan de finale. Laura en de andere leden van Label9 beleefden tijdens de uitzending spannende momenten. ,,Het was echt zenuwslopend, zeker toen we uiteindelijk alleen met een andere minionderneming overbleven. Toen moesten we nog een half uur wachten voordat gedeputeerde Annemarie Moons de winnaar bekendmaakte."

Laura vervolgt: ,,Het is prachtig dat we deze prijs gewonnen hebben, maar we zijn van plan nog meer van ons te laten horen. Inmiddels hebben we zo'n vierhonderd vogelhuisjes verkocht, maar wellicht worden dat er veel meer. We zijn namelijk in gesprek met een organisatie die misschien wel 120.000 exemplaren wil afnemen, maar de onderhandelingen daarover zijn nog in volle gang. Vandaar dat ik daar in dit stadium verder geen uitlatingen over kan doen."

De vogelhuisjes zijn voor 6,95 euro verkrijgbaar bij SintLucas of via de website www.label9.nl. Voor meer informatie over Label9 en No.34 kunnen belangstellenden een kijkje nemen op de website www.label9.nl of www.labelnegen.hyves.nl. Meer gegevens over de wedstrijd Young Business Competition is te vinden op www.youbc.nl.

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Minionderneming Label9 van vakinstelling SintLucas in Boxtel won de Young Business Competition van Omroep Brabant met een biologisch afbreekbaar vogelhuisje. De negen studenten van Label9, waarvan er vijf uit Limburg afkomstig zijn, vierden hun overwinning onder meer met taart. ,,Het is prachtig dat we deze prijs gewonnen hebben, maar we zijn nog lang niet klaar", lieten de enthousiaste studenten weten. (Foto: Albert Stolwijk).
19 februari

Print deze pagina

Terug