NATUURORGANISATIES BUNDELEN KRACHTEN

Kinderboerderij wordt 'Groene Hoeve'

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Deze week werd op de Kinderboerderij het stierkalfje Cnoestje geboren. Samen met medewerkster Monique (rechts) aaien Sanne (5) en Laela (2) het piepjonge kalfje. Cnoestje schrijf je ťcht met een C, net als moeder Carolien.

De Kinderboerderij aan het Apollopad gaat ook onderdak bieden aan de Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel en de Jeugdnatuurwacht Boxtel. De besturen van de drie plaatselijke stichtingen onderzoeken momenteel hoe het project gefinancierd kan worden. Het gemeentebestuur van Boxtel ondersteunt het plan, dat inmiddels de werknaam 'De Groene Hoeve' heeft meegekregen.

De Kinderboerderij aan het Apollopad is al enkele decennia eigendom van de gemeente Boxtel. Dit jaar is het precies dertig jaar geleden dat in de wijk Oost een kinderboerderij in het vroegere boerenbedrijf van de familie Van de Sande werd ingericht. In oktober, als ook de Kinderboerderij stilstaat bij Dierendag, wordt het zesde lustrum uitgebreid gevierd. Dan zal al lang duidelijk zijn of de boerderij onderdak kan bieden aan de drie verwante stichtingen.

Wethouder Anton van Aert heeft hoge verwachtingen en denkt dat samenwerking van de drie organisaties onder een dak meer draagvlak zal creŽren. ,,Daarnaast kan het een impuls betekenen voor de vrijwilligerspool van de Kinderboerderij die daardoor de deuren misschien weer wat vaker kan openen", zegt Van Aert. Het gemeentebestuur is volgens de wethouder bereid het onderhoudsbudget eerder beschikbaar te stellen om zo niet alleen sneller te starten met renovatiewerkzaamheden, maar ook bij te dragen aan de verbouwingskosten. Die kosten zijn aanzienlijk en worden door Van Aert op 'minstens enkele tonnen' geraamd. ,,Het bedrag is te hoog om alleen door de gemeente betaald te worden. Ook de drie betrokken stichtingen moeten een bijdrage leveren, anders is de verbouwing van de Kinderboerderij onbetaalbaar."

SUBSIDIES
,,Momenteel onderzoekt de Boxtelse firma ERAC of er fondsen en subsidies aangeboord kunnen worden om onze plannen te ondersteunen", zegt voorzitter Wilbert Bressers van de Kinderboerderij. In maart vindt opnieuw overleg plaats met het gemeentebestuur, in mei wordt een knoop doorgehakt. ,,Na wat reserves zien we een duidelijke meerwaarde in het plan voor De Groene Hoeve", zegt Bressers. ,,De Kinderboerderij zou nog vaker gebruikt worden en kan dankzij het materiaal dat de drie stichtingen bezitten uitgroeien tot een geweldig educatief centrum."

De voorzitter van de Kinderboerderij geeft aan dat de ruimte in de Kinderboerderij beperkt is en dat aan de hand van een eerste schets wordt bekeken hoe inpandig de nodige aanpassingen kunnen worden gedaan. ,,De boerderij is een gemeentelijk monument waardoor we van de buitenkant af moeten blijven. Door efficiŽnt met de ruimte om te gaan, kunnen we voor iedereen een plek creŽren." Ook voor de zes tot acht cliŽnten van Cello die op de Kinderboerderij werken, moet ruimte komen. Zij dienen zich momenteel om te kleden in een leslokaal en op de rommelzolder.

CoŲrdinator Karien van Rijst van de Kinderboerderij denkt dat het draagvlak voor alle betrokken stichtingen groter wordt als ze de krachten bundelen in De Groene Hoeve. ,,Samen sta je sterk, ook in dit geval. Als er meer mensen naar de Kinderboerderij komen, leidt dat vast tot meer ideeŽn en dat werkt prikkelend. Zo blijft het een dynamische organisatie", zegt Van Rijst. Ze becijfert dat de Kinderboerderij dagelijks zo'n vijftig bezoekers trekt. Momenteel is de voorziening geopend op zaterdag en zondag van 14.00 tot 16.00 uur en op maandag, woensdag en vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

KREDIETCRISIS
Voorzitter Cor Kievit van de Jeugdnatuurwacht Boxtel is ook positief over het plan, maar denkt dat het door de kredietcrisis niet eenvoudig zal zijn om geldbronnen aan te boren. ,,De Jeugdnatuurwacht is al jarenlang thuis bij dierenarts Hoekstra aan de Rechterstraat en zit niet op de schopstoel. Maar we voelen wel voor krachtenbundeling en het samenbrengen van kennis en ervaring, zodat we onze doelgroep nog meer kunnen leren over de natuur." Volgens Kievit telt de Jeugdnatuurwacht momenteel zo'n tachtig leden.

Volgens voorzitter Marco Meihuizen van de Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel wordt achter de schermen al enige tijd hard gewerkt om de plannen voor De Groene Hoeve vorm te geven. Hij is verheugd dat wethouder Anton van Aert positief is en bereid is de helft van de geraamde kosten te betalen, zo stelt hij deze week in clubblad Sprokkels. Volgens Meihuizen gaat het vooral om de kosten voor groot onderhoud die de gemeente wil betalen. ,,De rest van het bedrag moeten we zelf bij elkaar krijgen middels fondsen, sponsoring en subsidies. De projectgroep draait inmiddels op volle toeren."

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De Cello-medewerkers Twan (links) en Wouter verzorgen dagelijks het biggetje van de Kinderboerderij. Bezoekers mogen een naam voor het jonge dier bedenken. (Foto: Albert Stolwijk).
19 februari

Print deze pagina

Terug