ALCOHOLVRIJE FEESTVIERDAAGSE

Jongerencarnaval is testcase voor B-Town

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Woensdag 18 februari is het nieuwe jongerencentrum B-Town opgeleverd door bouwbedrijf Hendriks Coppelmans. Komende dagen wordt de popzaal ingericht als alcoholvrij carnavalspaleis voor de jeugd van 14 en 15 jaar.

DOOR HENK VAN WEERT

Het zijn spannende dagen deze week. Althans voor de organisatoren van het Boxtelse jongerencarnaval. Blij dat ze als eerste mogen 'proefdraaien' in het nieuwe jongerencentrum B-Town, moet er ook nog veel geregeld worden. Woensdag 18 februari vond de oplevering van de vroegere havo-vleugel van het Ursulagebouw plaats door de aannemer, donderdag 19 februari is gestart met het plaatsen van de feestversiering.

De meterhoge witte decorstukken krijgen kleurrijke voorstellingen. In de oude gymzaal van de vroegere Bracbant Havo schilderen Carin van Oers en Peggy van Son zich uit de naad. De met potlood aangegeven lijntjes van de decoraties worden kleurrijk ingevuld in de tot atelier omgebouwde gymzaal waar de laatste jaren het tijdelijke jongerencentrum De Steeg was gevestigd. Geknield op de ijskoude sportvloer zorgen de twee moeders dat de feestlocatie voor hun kinderen tijdens de carnavalsdagen een fraai aanzien krijgt.

,,We zagen vorig jaar tijdens carnaval dat de feesttent achter Le Marécage, waar toen het jongerencarnaval werd gehouden, niet echt de juiste plek was", vertelt Van Oers. Haar kinderen behoren tot de doelgroep van het jongerencarnaval: 14- en 15-jarigen. De kinderen van Van Son zijn nog iets jonger, maar omdat die in de komende jaren ook feest willen vieren, voelde ze zich ook betrokken. ,,Terwijl we daar zo stonden raakten we in gesprek met de toenmalige SOC-voorzitter Berry Dankers en Louis van Besouw, de adjudant van prins Jan d'n Derde. Van het een kwam het ander en voor we het wisten zaten we in een 'denktank' om het jongerencarnaval beter op poten te zetten." Van Oers lacht en steekt haar verfkwast in de lucht: ,,Denktank ja. En dan ontkom je er niet aan om ook zelf de handen uit de mouwen te steken."

Samen met jongerenwerker Bas Hermans van DELTA Stichting Welzijn Boxtel gingen de twee vrouwen samen met nog een derde moeder in gesprek met de gemeente en de besturen van de twee Boxtelse carnavalskoepels: Stichting Openbaar Jeugd Carnaval en Stichting Openbaar Carnaval. ,,Aanvankelijk wilden we het jongerencarnaval verplaatsen naar de Kwekpoel, maar uiteindelijk bleek dat toch geen gelukkige oplossing. Wethouder Anton van Aert bood toen spontaan aan om het nieuwe jongerencentrum te gebruiken. Tijdens carnaval zouden we dan meteen kunnen proefdraaien voordat in het weekeinde van 7 en 8 maart de officiële opening plaatsvindt", vertelt Hermans. ,,En de zaterdag na carnaval, 28 februari, houden we hier de eerste voorronde van het festival Popgefokt."

GELUIDSTEST
Met een vijftal jongeren die iets ouder zijn dan de doelgroep werd een programma opgezet en ging de Boxtelse jongerenwerker samen met de twee moeders aan de slag om de voorbereidingen te treffen. Op deze vroege zondagmiddag laat de jeugd het echter afweten: ,,Gisteravond hebben ze een feestje gehad. Ik kan niemand bereiken…", meldt Hermans terwijl hij zich met Van Oers en Van Son warmt aan een kopje koffie.

Van zaterdag 21 februari tot en met dinsdag 24 febrauri is de jeugd van 14 en 15 jaar welkom in B-Pool. En als zich oudere tieners aan de deur melden, mogen die uiteraard ook binnen. ,,Er is plaats voor zo'n 250 jongeren. We schenken geen alcohol en de muziek wordt verzorgd door de deejays Roel Mathijssen en Jeroen van Geel, die door de jongeren zelf zijn uitgekozen. Het tweetal draait ook altijd op de feestjes van het Jacob-Roelandslyceum, dus dat komt wel goed", vertelt Van Oers. Hermans knikt: ,,Dat hopen we althans. We hebben nog niet eenmaal de geluidsinstallatie kunnen testen. Komende woensdag (gisteren – red.) wordt het jongerencentrum pas opgeleverd door de aannemer."

Naast twee veiligheidsmensen maakt de organisatie gebruik van circa tien vrijwilligers die achter de bar en in de garderobe en toezicht houden.

SMS'EN
Op de vraag hoe de jeugd naar B-Pool wordt gelokt, antwoordt jongerenwerker Hermans dat het moeilijk was om promotie te maken: ,,De verbouwing was immers nog niet afgerond. We hopen dat de oudere jeugd die na afloop van het feest in de Kwekpoel nog niet direct naar huis hoeft, de weg hier naartoe weet te vinden." ,,Als ze het hier leuk vinden, gaat dat via sms'jes zo rond in Boxtel, verwacht ik", vult Van Oers aan.

Suze van Dijk is uiteindelijk de eerste die zich meldt om de carnavalsversieringen mee af te maken. De 18-jarige studente van het Koning Willem I College vertelt dat ze actief is binnen Next Generation, die ook de programmering van B-Town op zich neemt. ,,Ik vierde de voorbije jaren nooit carnaval in Boxtel. Ik zat in Vught op school en ging met vriendinnen feest vieren in Haaren, daar was veel mee te doen voor ons. Daarom is het goed dat de jongeren hier terecht kunnen. Ik heb goede hoop dat het druk wordt in B-Pool. Zelf ben ik een dag als vrijwilliger hier, de andere dagen vier ik zelf carnaval. Sinds ik binnen mag in de kroegen, blijf ik voortaan in Boxtel."

Van zaterdag 21 tot en met dinsdag 24 februari kunnen jongeren vanaf 14 jaar tussen 21.30 tot 00.30 uur carnaval vieren in B-Pool aan de Baroniestraat. De toegangsprijs per avond bedraagt drie euro inclusief één gratis consumptie. Legitimatie is verplicht.
19 februari

Print deze pagina

Terug