MAGIC FX WERELDWIJD LEVERANCIER VAN SPECIAL EFFECTS

Boxtelse confetti voor paus en Tiësto

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Bram Veroude bij het zuiltje met de rode knop dat koningin Beatrix al zo vaak gebruikte tijdens openingen en onthullingen. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR HENK VAN WEERT

Naar welke show, huldiging of presentatie je op tv ook kijkt, als er confetti of slingers dwarrelen kun je er verzekerd van zijn dat die feestregen uit Boxtel afkomstig is. Met zijn bedrijf Magic FX levert Bram Veroude wereldwijd aan organisatoren van feestelijkheden. Of het nu de huldiging van de Azzuri tijdens het WK voetbal 2006 in Berlijn betreft, het aanstaande Eurovisiesongfestival of een feestje voor paus Benedictus in Vaticaanstad…

Met zeven jonge mensen worden dagelijks nieuwigheden op het gebied van showeffecten bedacht in het opvallende bedrijfspand aan de Industrieweg. Waar ooit Barth Lijsten zetelde, is nu de 28-jarige Boxtelse ondernemer Bram Veroude een van de huurders. In 1998 maakte hij als stagiaire kennis met het bedrijf dat opgericht is door Liempdenaar Koen de Laat. Vijf jaar geleden nam Veroude de helft van de aandelen over en sinds vorig jaar mag de Boxtelaar zich directeur-eigenaar noemen van het bedrijf dat inmiddels is omgedoopt van Magic Effects tot Magic FX.

,,Aanvankelijk werkten we met echt vuurwerk maar de ramp in Enschede bleek funest voor onze branche. Daarom hebben we ons gericht op veilige alternatieven en dat bleek een gat in de markt. Met onze zelfgebouwde confettikanonnen kunnen we tijdens shows de versieringen wel vijftig meter hoog de lucht in schieten. Met glimmende of kleurige confetti of slingers, de zogeheten streamers, bereik je een spectaculair resultaat", vertelt Veroude, die leiding geeft aan het bedrijf waar de gemiddelde leeftijd van de medewerkers 24 jaar is.

NIET SLAPEN
De confettikanonnen die in Boxtel worden geproduceerd vinden hun weg over de hele wereld. ,,Ze werken op luchtdruk en je schroeft er een kartonnen koker op die al is gevuld met de snippers die de klant wil hebben. Je kunt het zo gek niet verzinnen of de kleur, vorm en het materiaal is leverbaar. We laten de kartonnen kokers in China produceren en vanuit Boxtel worden ze gedistribueerd", aldus Veroude.

,,Hier werken allemaal mensen die 's nachts niet kunnen slapen", grapt de Boxtelse ondernemer. ,,We bedenken samen continu nieuwe special effects. Regelmatig gebeurt het dat mijn mensen 's ochtends binnen wandelen met weer een verrassend idee dat ze 's nachts hebben uitgedokterd."

Dat kan in het groot, maar ook relatief kleinschalig zijn. Toen vorig jaar tijdens de voetbalwedstrijd FC Groningen-Ajax supporters brandende wc-rollen van de tribunes gooiden, zette dat de medewerkers van Magic FX tijdens de lunchpauze aan het denken. ,,Het leidde ertoe dat we kleurige alternatieven hebben laten maken die niet brandbaar zijn. Ze worden momenteel in groten getale door de voetbal- en supportersclubs besteld."

POWER DROP
Bij openingen, huldigingen en presentaties in Nederland verzorgt het Boxtelse bedrijf vaak zelf de showelementen. Daar zien de medewerkers ook waar behoefte aan is. Zo is het hip om tijdens onthullingen of concerten grote doeken in één klap te laten vallen. Dat werkt met elektromagneten zoals je die ook wel op branddeuren ziet. Op het moment dat de stroom wordt uitgeschakeld, vallen deuren dicht.

Maar tijdens de opbouwwerkzaamheden van grote evenementen gebeurt het nogal eens dat de stroom onverwacht uitvalt. Niet zelden komt het voor dat een gordijn of decordoek dat net is opgehangen naar beneden dondert.

Veroude: ,,Dat kun je als organisator niet hebben, zo gebeuren er ongelukken. Toen we daar hier aan de kantinetafel over spraken, kwamen we op het idee om het principe om te keren. Dat de stroom uitvalt heb je vaak niet in de hand, de toevoer van elektriciteit daarentegen kun je wel goed regelen. Twee elektromonteurs zijn met dat idee aan de slag gegaan en hebben de Power Drop ontwikkeld."

Het systeem werkt met een haak die losschiet op het moment dat je de stroomknop op 'aan' zet. ,,Het doek valt dus niet op het moment dat je de elektriciteit uitschakelt, maar juist als er stroom wordt opgezet. Dat werkt perfect. Het product wordt nu geïntroduceerd en de eerste reacties zijn enthousiast. We zijn er best trots op dat we zo'n product hebben kunnen ontwikkelen", meldt Veroude.

ANDERHALVE MINUUT
Onder de titel 'Make your audience scream' (Laat je publiek gillen) levert de Boxtelaar special effects voor de wereldtour van deejay Tiësto en Australische popzangeres Kylie Minogue, maar ook voor de musical Joseph die nu in Nederland op de planken wordt gebracht. Vorig weekeinde was Magic FX nog in touw tijdens het WK cyclocross in Hoogerheide en in 2006 werden op het dak van het Olympiastadion in Berlijn ontelbaar veel kokers gemonteerd om tijdens de huldiging van de kampioenen te laten exploderen.

Toen winnaar Italië de FIFA-bokaal in de lucht stak, daalde een glimmende Boxtelse regen op de Azzuri en het publiek neer. Veroude grinnikt: ,,Enorm veel werk voor een moment dat in anderhalve minuut voorbij is."

Ook de ontknoping van het Nederlands voetbalkampioenschap in 2007 was een hels karwei. ,,We hadden onze kanonnen op drie plekken opgesteld omdat zowel PSV, Ajax als AZ op dat moment de titel konden behalen. Dat was écht een gekkenhuis", herinnert Veroude zich. ,,Maar laatste hebben we ook tweehonderd kilo confetti aan Vaticaanstad geleverd. Het spul werd afgeschoten ter ere van een feestje voor de paus."

Onlangs heeft Veroude een contract afgesloten met een groot Russisch organisatiebureau. Daarvoor levert hij de special effects die gebruikt worden tijdens het Eurovisie Songfestival. En het zuiltje met de grote rode knop die koningin Beatrix zo vaak bedient tijdens openingshandelingen: dat staat in het Boxtelse magazijn.

Toch weten klanten Magic FX ook voor kleinere projecten te vinden. Want er zijn ook confettikokers die handmatig, dus zonder een kanon kunnen worden bediend. ,,Tijdens het eeuwfeest van de plaatselijke harmonieën zijn die dingen vorig jaar bijvoorbeeld gebruikt. Maar ook waren we present tijdens de officiële opening van de Prinses Amaliaschool. Toen de schooldirecteur zich afgelopen november verkleedde als prinses Máxima om met de leerlingen de opening te verrichten, schoten we ook snippers de lucht in. Maar daar kon ik natuurlijk ook niet om heen. Stephan van de Vries is mijn schoonvader…", lacht Veroude.

FLINKE GROEI
Waar in Nederland de medewerkers van Magic FX de shows veelal zelf verzorgen, wordt dit werk in het buitenland uitbesteed aan grote organisatiebureaus. Wereldwijd weten ze Veroude te vinden; in 58 landen heeft hij klanten. Iedereen wordt bevoorraad vanuit de magazijnen van het bedrijfspand aan de Industrieweg, die zijn volgestouwd met de meest uiteenlopende soorten confetti en slingers. ,,We groeien hier langzaam maar zeker uit ons jasje. Het valt echter niet mee om in Boxtel een groter bedrijfspand te vinden. Vertrekken uit mijn geboorteplaats is geen optie."

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Tijdens de bekendmaking van de PostcodeKanjer op Nieuwjaarsdag 2007 in Liempde zorgden de confettikanonnen van Magic FX voor een feestelijke entourage. (Archieffoto Brabants Centrum).
12 februari

Print deze pagina

Terug