GROEP ACHT BUIGT ZICH OVER CITO-TOETS

’Helemaal niet zenuwachtig
voor eindtoets’

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De leerlingen van groep 8 van de Petrusschool maakten dinsdag 3, woensdag 4 en donderdag 5 februari 200 meerkeuzevragen over taal, rekenen en wereldoriëntatie. De uitslag van de CITO-toets is de eerste week van maart bekend. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

De leerlingen van groep 8 van de Nederlandse basisscholen bogen zich deze week weer over de CITO-toets. Het tijdstip van deze toets ligt onder vuur en volgens leerlingen van de Sint-Petrusschool zou het niet handig zijn de CITO-toets naar juni te verplaatsen: ,,Dan moet je de laatste week nog heel hard werken en ben je keimoe als je naar de middelbare school gaat.”

Op de Petrusschool wordt vanaf groep 3 al gebruik gemaakt van CITO-toetsen om leerlingen te testen. De scholieren zijn voor de toets in groep 8 al gewend aan meerkeuzevragen en de manier waarop de vragen gesteld worden. Volgens directeur Hans Küsters zijn de leerlingen hierdoor minder gespannen. ,,Daarnaast hebben ze het schooladvies al vóór de toets gekregen. Hun vervolgschool staat al min of meer vast”, legt Küsters uit. ,,Als school gebruiken wij de CITO-toets als reflectie: hoe scoren wij ten opzichte van de landelijke gemiddelden? Ook willen sommige middelbare scholen naast het schooladvies ook het CITO-advies zien bij inschrijving van een kind.”

OEFENEN
De leerlingen van leerkracht Neeltje Nuyens waren helemaal niet zenuwachtig voor de toets. Op dinsdag 2, woensdag 3 en donderdag 4 februari werd elke ochtend gewerkt aan de 200 meerkeuzevragen. ,,Ik was niet nerveus voor de toets”, zegt Lisa Oerlemans. ,,Ik vond het ook niet echt moeilijk, alleen rekenen was wel lastig.” Jip van der Heijden vult aan: ,,Ik twijfelde wel bij sommige vragen. Niet omdat het moeilijk was, maar omdat ik bepaalde dingen niet meer zeker wist.”

De achtstegroepers hebben op school geoefend voor de CITO-toets. ,,We hebben een paar oude opgaven gemaakt”, legt Lucas Jacobs uit. ,,Thuis heb ik er verder weinig aan gedaan.” Klasgenoot Sjoerd Verzijden heeft zich thuis wel voorbereid op de toets. ,,In het weekend en na school heb ik wat dingen geoefend waar ik niet zo goed in ben. Ik denk dat het wel geholpen heeft want ik vond het eigenlijk best makkelijk.”

MUSICAL
De PO-raad, de overkoepelende organisatie van basisscholen, heeft het plan gelanceerd om de CITO-toets voortaan in juni af te nemen in plaats van in februari. Dit zou scholen de kans geven meer tijd aan taal en rekenen te besteden waardoor de stress bij kinderen wordt verminderd. De leerlingen van de Petrusschool zijn niet positief over dit plan. ,,Aan het einde van het jaar is het al druk genoeg met het repeteren voor de schoolmusical en het kamp”, vindt Jari Bisschops. Sammie Leermakers is het hiermee eens: ,,In juni is het bijna vakantie en heb je geen zin meer om te hard te werken.” Sjoerd vult aan: ,,En dan ben je keimoe als je naar de middelbare school gaat.”

Schooldirecteur Küsters vindt de discussie niet relevant. ,,De CITO-toets bepaalt niet het advies wat wij aan de leerlingen geven, we gebruiken ze als reflectie en om te kijken of wij een passend schooladvies hebben gegeven. Ik kan me wel voorstellen dat het voor middelbare scholen niet prettig is als de uitslag van de toets pas in juni of juli komt. Zij hebben dan pas duidelijkheid over het aantal nieuwe leerlingen en passen daarop de hoeveelheid uren van het personeel aan. Dat moet dan allemaal aan het eind van het schooljaar, terwijl er rond die tijd genoeg te doen is.”

UITSLAG
De uitslag van de CITO-toets wordt in de eerste week van maart bekend. Küsters denkt dat zijn leerlingen goed zullen presteren. ,,Over het algemeen is de score op deze school goed”, zegt de directeur. ,,De uitslag wijkt meestal ook niet af van het schooladvies. Omdat de leerlingen gewend zijn aan CITO-toetsen maken, zijn ze niet nerveus en hebben ze er over het algemeen een goed gevoel bij.”

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Lisa Oerlemans, Lucas Jacobs, Jip van der Heijden, Sjoerd Verzijden, Sammie Leermakers en Jari Bisschops praten tijdens de pauze na over de CITO-toets. (Foto: Albert Stolwijk).
5 februari

Print deze pagina

Terug