BROERS GROENENDAAL VIJFTIG JAAR GETROUWD

Gouden huwelijkstriplette in Gemonde

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Drie Gemondse broers trouwden op 28 januari 1959 gelijktijdig in de Sint-Lambertuskerk (Foto: collectie familie Groenendaal).

Een halve eeuw geleden liep heel Gemonde uit voor het huwelijksfeest van de broers Harrie, Wout en Martien Groenendaal met hun bruiden Mariet Schepens, Riek Schakenraad en Ger van Oirschot. Woensdag 28 januari, precies vijftig jaar na dato, deden de Gemondse echtparen het feest nog eens dunnetjes over op dezelfde plek: zaal Kloosterzicht.

De in Gemonde geboren en getogen broers, destijds respectievelijk 27, 25 en 22 jaar oud, startten na hun huwelijk in 1959 een boerenbedrijf in Gemonde. Een van hen betrok de ouderlijke woning en de twee anderen namen hun intrek in een boerderij die vader Groenendaal verhuurde. Met zo'n veertien hectaren konden de drie gezinnen een goede boterham verdienen, alhoewel het dat eerste huwelijksjaar sappelen was. Door een hele droge zomer viel de eerste opbrengst flink tegen.

De reden waarom ze tegelijk in het huwelijksbootje stapten, stond de broers Groenendaal niet meer helder voor de geest, zo meldden ze tien jaar geleden toen de robijnen editie van het drievoudige huwelijksjubileum ook al de aandacht trok van de media.

Net als in 1999 hadden de echtparen hun bruiloftsfeest nu ook graag gezamenlijk gevierd met alle familieleden, vrienden en kennissen. Maar het aantal gasten zou zó hoog oplopen, dat er in Gemonde geen zaal groot genoeg was. En daarom trakteerden de drie gouden paren gisteren alleen de naaste familie in zaal Kloosterzicht.

Dat feest, waarbij onder meer de tien kinderen en de 21 kleinkinderen te gast waren, vormt de opmaat voor nog eens drie afzonderlijke huwelijksvieringen. Dat daarbij de beentjes van de vloer zullen gaan, leidt geen twijfel. Want op de dansvloer hebben de bruidsparen elkaar ruim vijftig jaar geleden ook leren kennen.

VERENIGINGEN
Waar hun echtgenotes lid waren van de Katholieke Vrouwen Organisatie, de broers zetten zich in voor diverse verenigingen. Zo was Martien als voorzitter en secretaris actief voor de plaatselijke NCB-afdeling, de voorloper van de huidige ZLTO. Ook was hij ruim dertig jaar verbonden aan de onderlinge paardenverzekering. Sportief hij de jongste van de drie broers nog altijd: jaarlijks loopt hij de Nijmeegse Vierdaagse.

Wout hanteerde veertien jaar lang de voorzittershamer bij het kerkkoor, waarvan hij samen met Harrie al zowat heel zijn leven lid is. In een ver verleden speelden Harrie en Wout een kleine tien jaar hun partijtje mee in fanfare Sint-Lambertus.

Inmiddels zijn de drie echtparen al weer zo'n tien jaar lid van de Gemondse seniorenbond Eert den ouderdom. Met kaarten, fietsen en tuinieren wordt een belangrijk deel van de tijd gevuld.

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Op het schoolplein in Gemonde poseert de gouden bruiloftstriplette in dezelfde volgorde als vijftig jaar geleden in de kerk. Van links naar rechts Harrie en Mariet, Wout en Riek en Martien en Ger Groenendaal. (Foto: Albert Stolwijk).
29 januari

Print deze pagina

Terug