TALENTENJACHT IN TIJBERZAAL VAN VMBO-COLLEGE

Boxtelse jeugd toont muzikaal talent

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Ramona van de Moosdijk en Daniëlle van Berkom kregen van jurylid Gerard van Maasakkers bloemen uitgereikt. Het tweetal mag, samen met Deveney Undetiwan bij MIK Kunsteducatie een masterclass gaan volgen. (Foto’s: Albert Stolwijk).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

Van slagwerk tot elektrische viool en van zang tot blokfluit, tijdens de talentenjacht Tien Talenten vormde diversiteit de rode draad van de optredens. Tien Boxtelse muzikale talenten in de leeftijd van 12 tot 18 jaar presenteerden hun kunsten aan het publiek. Als winnares kwam de 14-jarige Ramona van de Moosdijk uit de bus. Zij imponeerde de jury met het nummer ’Een bosje rozen voor je moeder’ van zangeres Charlène.

De talentenjacht werd georganiseerd door Stichting Brede Scholen Boxtel. De stichting wil door de talentenjacht het muziekonderwijs onder aandacht van kinderen brengen. ,,We willen aan de Boxtelse jeugd laten zien dat het leuk is om kunst en cultuur te beleven”, vertelt Marusjka Lestrade, projectleider van Brede Scholen Boxtel. ,,Door de talentenjacht kunnen kinderen zien dat je met wat lessen ver kunt komen als je je talent maar gebruikt.”

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Martijn van der Steen heeft nog geen jaar muziekles, maar imponeerde de jury met zijn spel op bongo’s en drums. Ook kreeg hij van de jury complimenten over zijn swingende kleding.

De jury, bestaande uit burgemeester Frank van Beers, zanger en tekstschrijver Gerard van Maasakkers en Sylvie Looijmans, had het zondagmiddag moeilijk. ,,Het is lastig om zang en instrumenten met elkaar te vergelijken”, stelde Van Maasakkers. ,,Daarnaast ligt het niveau ook erg hoog, dat hadden we van tevoren niet verwacht.”

MASTERCLASS
Verschillende vormen van muziek passeerden de revue in de Tijberzaal van het Vmbo-College Boxtel. Roos van der Meijden, Ramona van de Moosdijk, Deveney Undetiwan en de zusjes Femke en Lieke Boeren brachten de zaal in vervoering met zang. Deveney werd uiteindelijk derde en was hier heel blij mee. ,,Ik had het absoluut niet verwacht” zei de 15-jarige zangeres. ,,Ik heb vanaf mijn zevende zangles gehad en wil er zeker mee verder gaan. Ik hoef niet per se beroemd te worden, maar wil wel lekker blijven zingen.”

Manouschka van Beek speelde dwarsfluit, Pia Kuiper kroop achter een keyboard en Lotte Hoevenberg liet een nummer horen op ha ar blokfluit. ,,Ik heb zelf blokfluit gespeeld maar dit was de eerste keer dat ik er echt kippenvel van kreeg”, stelde jurylid Van Maasakkers.

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Lotte Hoevenberg bezorgde jurylid Gerard van Maasakkers kippenvel toen zij het nummer ’Can you feel the love tonight’ speelde op haar blokfluit. ,,Dit was de eerste keer dat ik kippenvel kreeg van blokfluitmuziek”, zei Van Maasakkers.

Altsaxofoniste Marijke van de Sande kampte met griep en kwam naar eigen zeggen wat lucht te kort. Martijn van der Steen heeft nog geen jaar muziekles, maar speelde de sterren van de hemel op zijn bongo’s en drums. Hij behaalde de vierde plaats, samen met Lotte Hoevenberg. ,,Ik had het niet verwacht en vond het erg spannend”, zegt Martijn. ,,De microfoon hing best hoog boven mijn drums, dus ik wist niet of ik goed hoorbaar was. Mijn vader speelt al heel lang mee in de harmonie, door hem ben ik enthousiast geworden. Ik blijf zeker doorgaan met spelen, daar voel ik me goed bij.”

De twee nummers vier mogen op 9 februari optreden als Sharon Dijksma een bezoek brengt aan de brede school Selissenwal in Boxtel. De andere drie winnaars kregen van MIK Kunsteducatie een masterclass aangeboden. ,,Op het podium staan is meer dan alleen goed kunnen musiceren”, aldus Laurens Felix, directeur van MIK. ,,Tijdens de masterclass leren de drie winnaars hoe ze zich moeten presenteren.”

MEEZINGER
De tweede plaats was voor de achttienjarige violiste Daniëlle van Berkom. Zij liet zien dat vioolmuziek niet saai is, maar ook heel modern kan zijn. Burgemeester Van Beers was vol lof over het spel van Van Berkom. ,,Daniëlle liet zien dat je veel kan doen met een viool en er verschillende muziekstijlen mee kan spelen”, aldus de voormalig muziekdocent. ,,Ik was vooral onder de indruk van de presentatie van Daniëlle, dat deed ze echt heel goed.”

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Juryleden Sylvie Looijmans, zanger en tekstschrijver Gerard van Maasakkers en burgemeester Frank van Beers kregen zondagmiddag de moeilijke taak om een winnaar te kiezen uit de tien Boxtelse talenten.

De nummer één-positie was voor Ramona van de Moosdijk die de meezinger ’Een bosje rozen voor je moeder’ ten gehore bracht. De jury noemde haar stem ’uniek’. ,,Je hebt de mooiste stem van de deelnemers en je kunt het er ver mee schoppen”, luidde het oordeel van de jury. Ramona toonde zich verrast. ,,Ik heb nooit les gehad maar ben al vanaf de basisschool bezig met zingen”, vertelde het 14-jarige talent. ,,Mijn moeder zingt ook en heeft een voorkeur voor Nederlandstalige nummers. Vroeger vond ik dat geen leuke muziek, maar nu draai ik het zelf ook. Het is ook makkelijker om in het Nederlands te zingen dan Engels. Ik kan echt niet geloven dat ik gewonnen heb en hoop nog vaak op het podium te staan.” Naast de masterclass mogen de drie winnaars in juni optreden tijdens een concert in gemeenschapshuis De Walnoot.

Naast de optredens van de tien talenten, zorgde de Bondsband van de Gildenbondsharmonie voor muzikale omlijsting en was er een optreden van Gerard van Maasakkers. Samen met het kinderkoor Selissenwal zong hij het nummer ’Couscous appelmoes’. ,,Ik vond het interessant om al die talenten te zien”, stelde Van Maasakkers. ,,Het is lastig om instrumentale muziek en zang met elkaar te vergelijken. Er is veel talent in Boxtel, ik denk dat we dat na vanmiddag wel vast kunnen stellen.”

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Altsaxofoniste Marijke van de Sande kampte met een zware griep en kwam wat lucht te kort tijdens het spelen van het technisch moeilijke stuk Take Five.
29 januari

Print deze pagina

Terug