LIDY IETSWAART STOPT ALS VOORLICHTSTER

’Communicatie is een prachtig vak’

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Lidy Ietswaart stopt met haar werk als voorlichtster van de gemeente Boxtel. Ietswaart is een eigen communicatiebureau gestart en importeert struisvogelproducten uit Zuid-Afrika. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

Van communicatiemedewerker naar eigen baas. Gemeentevoorlichtster Lidy Ietswaart heeft deze stap inmiddels gezet. Met haar communicatiebureau Li Destiny blijft ze zich inzetten voor de gemeente Boxtel. Maar daarnaast gaat ze zich bezighouden met haar bedrijf Li Design, waarmee ze struisvogelproducten importeert vanuit Zuid-Afrika. En tussendoor volgt ze ook nog een vakopleiding tassen maken…

De eerste stap om zelfstandig ondernemer te worden, zette Ietswaart in 2001 terwijl ze in een bus door Zuid-Afrika reed. ,,Ik zei tegen mijn man dat ik een eigen bedrijfje wilde beginnen en hij was het daar helemaal mee eens”, blikt Ietswaart terug. ,,Ik had er op dat moment behoefte aan iets helemaal voor mezelf te gaan doen. Terug in Nederland ben ik gestart met Li Design.”

Ietswaart importeert een soort platte plumeaus, gemaakt van struisvogelveren uit Zuid-Afrika. ,,Ik heb altijd gevonden dat huishoudelijke apparaten lelijk en niet-ergonomisch zijn”, stelt de Boxtelse. ,,De plumeaus die ik importeer zien er mooi uit, liggen lekker in de hand en ze doen hun werk goed.” In Nederland wordt weinig gebruik gemaakt van struisvogelveren, in Italië en Duitsland worden ze in het huishouden wel gebruikt. ,,Ik zou de struisvogelveer graag weer terug in Nederland brengen”, zegt Ietswaart.

De fascinatie voor struisvogelveren heeft Ietswaart niet van vreemden. ,,Toen mijn grootouders rond 1916 vanuit Indonesië terug naar Nederland gingen, reisden ze via Kaapstad. Daar kocht mijn oma een struisvogelveer en die heeft ze altijd bewaard. Toen ik startte met mijn bedrijf, heb ik de veer van mijn moeder gekregen. Bizar eigenlijk dat mijn oma blijkbaar ook een fascinatie had voor struisvogels.”

DAG VOOR DAG
Naast het importeren van struisvogelproducten is Ietswaart inmiddels gestart met een vakopleiding tassen maken. ,,Ik zou nog wel eens mijn eigen tassenlijn willen ontwerpen, maar we moeten na afloop van de opleiding maar eens bekijken of ik dat überhaupt zou kunnen. Al hoef ik dat niet allemaal zelf te doen.”

Het is duidelijk: al stopt de voorlichtster dan als coördinator communicatie bij de gemeente Boxtel, vervelen zal ze zich voorlopig niet. ,,Ik heb het nu echt hartstikke druk”, zegt Ietswaart. ,,Ik heb een mooi kantoor in de Baanderije, maar dat moet helemaal ingericht worden. Ik probeer het maar gewoon dag voor dag te bekijken, dan komt het vast goed.”

Ietswaart blijft een aantal projecten voor de gemeente Boxtel doen. Zo houdt zij zich bezig met de gemeentegids. Ook de jumelage met Wittlich en de communicatie over de revitalisering van de wijk Selissenwal zijn projecten die ze blijft voortzetten. ,,Het gaat veel tijd kosten, maar ik vind het leuk om te doen”, zegt de Boxtelse. ,,De communicatie is een mooi vak en ik heb 29 jaar lang met veel plezier in het gemeentehuis gewerkt. Ik denk wel dat ik de juiste keus heb gemaakt om nu al te stoppen, ik kan me echt bezig gaan houden met mezelf.”

BOEK SCHRIJVEN
Toekomstplannen heeft Ietswaart genoeg. Voorlopig geniet ze van haar eigen bedrijf, ze reist twee keer per jaar naar Zuid-Afrika en misschien gaat ze nog wel een boek schrijven. ,,Bijvoorbeeld het verhaal van mijn grootouders, over hun reis van Indonesië naar Nederland. Dat is een mooie en ingrijpende geschiedenis”, vertelt ze. ,,Ik houd van schrijven, dat vind ik het mooiste onderdeel van mijn werk. Wie weet ga ik er ooit wel wat meer mee doen.”

Hoewel ze de contacten met collega’s in het gemeentehuis, de inwoners van Boxtel en met de pers zal gaan missen, is Ietswaart ook blij met haar eigen kantoor. ,,Het is fijn een plek buitenshuis te hebben om te gaan werken, als je dat thuis doet, ga je elk vrij moment zitten werken”, denkt Ietswaart. ,,Ik vind het best spannend en uitdagend. Straks moet ik mezelf gaan motiveren, dat is een uitdaging.”

Ietswaart heeft altijd met plezier gewerkt en gewoond in Boxtel. ,,Het is een fijne plaats. De Boxtelse gemeenschap is prettig, de lijntjes zijn erg kort. Boxtel heeft het dorpse karakter kunnen behouden doordat het dorp omringd is door drie grote steden. Het is echt een bijzondere plaats.”

Voor meer informatie over Li Design of het bestellen van producten, kan men contact opnemen met Lidy Ietswaart via e-mailadres li@lidesign.nl.
29 januari

Print deze pagina

Terug