JOS VERVOORT EN WIM VAN LIEMPT STARTEN FILMHUIS

'Film zonder pauze in Podium Boxtel'

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De Boxtelse cinefielen Wim van Liempt (links) en Jos Vervoort staan aan de wieg van het filmhuis dat op 12 februari in Podium Boxtel opent. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARC CLEUTJENS

Cinefielen noemen ze zichzelf, liefhebbers die helemaal gek zijn van film. En met de opening van een filmhuis in Podium Boxtel aan de Burgakker gaat een wens in vervulling. Op uitnodiging van het bestuur van de Boxtelse theaterzaal gaan Jos Vervoort en Wim van Liempt dit voorjaar twee films vertonen in Podium Boxtel. En als het een beetje meezit, volgt na de zomervakantie een reeks van nog eens negen rolprenten...

'La tourneuse de pages' is de eerste film die 37 jaar na de sluiting van bioscoop De Ark aan de Prins Bernhardstraat in Boxtel zal worden vertoond. ,,Geen kaskraker, geen mainstreammovie", erkent Van Liempt. ,,Maar wel een hele mooie film die past bij het filmhuis dat we in Boxtel willen starten", vult Vervoort aan. Onder de naam FilmPodiumBoxtel presenteerde het duo deze week de plannen voor het filmhuis in de theaterzaal op het terrein van SintLucas.

Na 'La tourneuse de pages' volgt in april nog een film; enquêteformulieren van de maximaal 75 bezoekers die per voorstelling welkom zijn moeten inzicht geven in de haalbaarheid van meer filmvoorstellingen in Boxtel. ,,Maar vanuit het gemeentehuis is de wens al geopperd om er een maandelijkse happening van te maken", zegt Vervoort. ,,Dat zou dus kunnen betekenen dat we na de zomervakantie iedere maand een film vertonen, met uitzondering van de drie echte zomermaanden", aldus Van Liempt.

De twee cinefielen denken dat er in Boxtel veel behoefte is aan film. ,,Het gaat beslist heel druk worden", zegt Van Liempt. En dat is opvallend omdat de zaal niet echt voldoet aan de uitstraling van een bioscoop. Maar ondanks het gemis van een groot scherm, dolby surround en echte bioscoopstoelen verwacht het tweetal genoeg liefhebbers. ,,We bieden een filmvoorstelling zonder reclame en zonder pauze", stelt Vervoort. ,,Bovendien gaat Wim voorafgaand aan elke film een inleiding verzorgen, zodat de film in een breder kader geplaatst kan worden."

Als er na de zomervakantie inderdaad maandelijkse filmvoorstellingen komen, overweegt het tweetal bepaalde regisseurs in de schijnwerpers te zetten of thema's te bundelen. ,,Maar vooralsnog starten we met twee films in het voorjaar van 2009. En beide films zullen iets bij de bezoekers teweeg brengen. We kiezen niet voor kaskrakers die iedereen al op dvd in de kast heeft staan, maar voor de minder gangbare titels die nog even in het hoofd blijven hangen." Geen Tom Cruise dus in Podium Boxtel? Vervoort: ,,Waarom niet? Tom Cruise heeft een paar hele mooie films gemaakt die hier niet zouden misstaan, zoals Magnolias of Born on the 4th of July."
29 januari

Print deze pagina

Terug