SPECIAAL VOORLEESONTBIJT IN LENNISHEUVEL

Dik Trom blijft de jeugd boeien

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Oma Josť Cijffers leest voor uit het boek 'Beekman en Beekman' van de Brabantse schrijver Toon Kortooms, terwijl de leerlingen van groep 7-8 aandachtig toeluisteren. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS

Leerlingen van de Sint-Theresiaschool in Lennisheuvel hebben woensdag 21 januari tijdens het voorleesontbijt kennisgemaakt met boeken uit de oude doos. In enkele bovenbouwgroepen lazen opa's en oma's voor uit hun favoriete kinderboek. Zo konden de leerlingen voordat ze hun tanden mochten zetten in een overheerlijke ontbijtkoek genieten van de avonturen van onder anderen Dik Trom en Beekman en Beekman.

Om het voorlezen aan jonge kinderen te promoten worden tot en met 31 januari de Nationale Voorleesdagen gehouden. Alle kinderen die de peuterspeelzalen of kinderdagverblijf Kindertuin bezoeken kregen gisteren het voorleesontbijt voorgeschoteld.

Onder het genot van een krentenbol, een eierkoek en een drankje mochten ze luisteren naar de mooiste verhalen uit prentenboeken die verteld werden door de voorleeskampioenen van de plaatselijke basisscholen. Het ontbijt werd ook gehouden in de bibliotheek aan de Burgakker en het bibliotheekpunt in Liempde, de brede scholen De Wilgenbroek en Selissenwal en een aantal Boxtelse basisscholen.

SPECIAAL PROGRAMMA
Voor de brede school in Lennisheuvel was een apart en uitgebreid programma samengesteld. De peuters en de leerlingen van groep 1 kregen bezoek van de Boxtelse wethouder Anton van Aert die voorlas uit het prentenboek van het jaar 'Anton kan toveren', terwijl de combinatiegroepen 2-3, 3-4 en 4-5 mochten luisteren naar de voordrachten van familieleden van leerkrachten, waaronder gemeenteraadslid Hans Maassen (PvdA/GroenLinks).

De bovenbouwgroepen konden kennismaken met de voorkeuren van enkele opa's en oma's van leerlingen, waaronder de groep van leerkracht Jorg Maassen die gisteren vervangen werd door oud-schooldirecteur Theo Dielen. De oma's van Puck Cijffers en Luuk Ceelen lazen voor uit hun favoriete kinderboeken. Marietje van den Oever, de oma van Luuk, las voor uit Dik Trom en Josť Cijffers koos voor de Brabantse roman 'Beekman en Beekman' van Toon Kortooms. Beide grootmoeders lazen zeker vijftien tot twintig minuten voor uit hun boek, maar alle kinderen bleven tot het einde geboeid zitten luisteren.

Oma Cijffers maakte tussendoor grappige opmerkingen en sprak sommige zinnen uit het boek van Kortooms over de tweeling Beekman en Beekman uit in het dialect. Af en toe zorgde dat voor hilariteit in de groep, onder meer toen ze het had over een 'patat van een bult'. ,,Ik vond het heel leuk dat mijn oma hier in de klas voorgelezen heeft. Ze heeft het heel goed gedaan", liet Luuk na afloop weten. ,,Ik vond het verhaal over Dik Trom heel mooi, al lees ikzelf heel andere boeken, bijvoorbeeld stripboeken."

Ook Puck was zichtbaar trots op haar oma die ze aan het eind van het voorleeshalfuurtje mocht bedanken. Ook Luuk kwam even naar voren om zijn grootmoeder een knuffel te geven. Oma Van den Oever liet nog weten dat ze vroeger met haar familie in een boerderij woonde, waar het niet op prijs gesteld werd als de kinderen boeken lazen. ,,We waren thuis met tien kinderen. Op de boerderij moest gewerkt worden, lezen was zonde van de tijd", vertelde ze de kinderen. ,,Toch las ik stiekem wel eens een boek, maar als mijn ouders me dan betrapten, zeiden ze: 'Zit jij te lezen? Heb je niks anders te doen?' Zo ging dat toen. Wat ik vroeger het liefste las? Van die echte meisjesboeken."

Tijdens de Nationale Voorleesdagen krijgen alle kinderen van 0 tot en met 6 jaar die lid worden van de bibliotheek (zolang de voorraad strekt) het vingerpopje dat hoort bij het prentenboek van het jaar: Anton kan toveren.

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De Boxtelse wethouder Anton van Aert las woensdag 21 januari voor uit het prentenboek 'Anton kan toveren' voor de peuters en groep 1 van de Sint-Theresiaschool in Lennisheuvel. (Foto: Albert Stolwijk).
22 januari

Print deze pagina

Terug