OPEN DAGEN VOORTGEZET ONDERWIJS GOED BEZOCHT

Gezellige drukte op Boxtelse scholen

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Metselleerlingen van het Vmbo-College Boxtel laten hun kunnen zien. (Foto: Gerard Schalkx).

DOOR MARIJN AKERBOOM

Voor leerlingen uit het laatste jaar van het basisonderwijs breekt een spannende tijd aan. Begin februari staat de Cito-toets op het programma en daarna volgt de aanmelding bij een middelbare school. Zaterdag 17 januari openden zowel het Jacob-Roelandslyceum als het Vmbo-College Boxtel hun deuren voor nieuwsgierige leerlingen in spe.

Algemeen directeur Jo Custers van het Vmbo-College loopt tijdens de open dag tevreden door zijn schoolgebouw. Hij wijst naar een videopresentatie in de ontvangsthal. ,,We hebben een aantal promotiefilms van de school laten maken. Niet alleen voor open dagen, maar ook om te laten zien op basisscholen in de omgeving. Dat maakt indruk.”

Op dagen als deze wordt de directeur om de haverklap aangesproken door bezoekers. ,,Net kwam er een oud-student naar me toe. Ik had hem al minstens vijftien jaar niet meer gezien, maar hij kwam vandaag met zijn gezin naar de open dag omdat zijn zoontje volgend jaar naar de middelbare school gaat. Dat is tekenend voor de sfeer op deze school. Ouders willen hun kinderen laten zien dat ze goede herinneringen bewaren aan hun middelbare schooltijd.”

Enthousiast vervolgt Custers zijn rondleiding door het gebouw. Richting het muzieklokaal, waar een groepje leerlingen staat te repeteren. ,,Bezoekers zijn onder de indruk als ze zien welke mogelijkheden we in dit gebouw hebben. Als je ziet met welke problemen andere vmbo-scholen in de regio de laatste jaren te maken hebben gehad, dan hebben wij het heel goed gedaan.”

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Wie voor een baan in de detailhandel kiest, vindt in het Vmbo-College Boxtel volop mogelijkheden om zich voor te bereiden. (Foto: Gerard Schalkx).

MUFFINS
Ook op het Jacob-Roelandslyceum heeft de organisatie haar best gedaan om van de open dag een succes te maken. Rector Leon Spaan neemt tussen de algemene informatiebijeenkomsten door regelmatig een kijkje in de aula. ,,Het is gezellig druk, net als vorig jaar. Bij de informatiestand van de ouderraad staat een landkaart van de omgeving, daarop kunnen bezoekers hun woonplaats markeren met een speld. We merken dat onze school de laatste jaren steeds populairder wordt onder scholieren uit Oirschot, Oisterwijk, Haaren en Vught. Dat komt doordat we een duidelijke profilering hebben, waardoor we ook niet hoeven te concurreren met andere scholen in de regio.”

Ondertussen is het lokaal van de module Engels-plus veranderd in een heuse high tea-room. Een dertigtal geïnteresseerden laat zich voorlichten over het schoolsysteem, terwijl leerlingen rondlopen met thee en zelfgebakken muffins. En dat gaat uiteraard volledig in het Engels. Trots toont docente Marieke Snels de nieuwe bibliotheekkast, naast twee authentiek Britse telefooncellen het pronkstuk van het lokaal.

,,Nu ligt er alleen nog maar wat lesmateriaal, maar de bedoeling is dat deze kast uiteindelijk volledig wordt gevuld met Engelse boeken.” Ook de computers in het lokaal kunnen rekenen op de nodige aandacht. ,,Ouders willen alles weten over de lesmethode, maar de leerlingen zijn natuurlijk vooral geïnteresseerd in de leeromgeving,” zegt Snels, terwijl er nog maar eens een leerling met een schaal vol lekkernijen passeert.

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Demonstratie in het Technasium van het Jacob-Roelandslyceum. (Foto: Gerard Schalkx).

ORIËNTEREN
Buiten het gebouw van het Vmbo-College verzorgt de Boxtelse brandweer een aantal demonstraties. Het weer kon beter, geeft Nicky Roestenburg toe. ,,Maar toch zijn er al genoeg mensen langsgekomen.”

Is de doelgroep op deze open dag niet een beetje te jong voor een carrière als brandweerman? ,,Absoluut niet!”, stelt Erik Huijberts. ,,Juist op deze leeftijd is het belangrijk om jongeren enthousiast te maken voor de brandweer. We laten zien dat er veel meer bij komt kijken dan alleen het blussen van brandjes. Je moet beschikken over technische kennis, en de meeste leerlingen op deze school hebben dat. Als ze dat nu al beseffen, dan gaan ze over een paar jaar misschien nadenken.”

Lieke Faber is ingehuurd om de bezoekers van het Vmbo-College te verwelkomen. Ze is tevreden met de opkomst. ,,Ik vind het leuk dat er ook veel nieuwsgierige buurtbewoners binnenlopen om een kijkje te nemen in het gebouw. Maar de meeste bezoekers zijn hier natuurlijk om informatie te krijgen over de opleidingen.”

Ook Rosa Sluijters uit Boxtel is naar de open dag gekomen om rond te kijken. Samen met haar ouders staat ze bij de voorlichtingsbalie. ,,We komen net binnen, dus ik heb nog niet veel gezien,” lacht ze. ,,Maar ik ben wel benieuwd, ook al denk ik niet dat ik hier volgend jaar naartoe ga. Ik ben eerder vandaag al naar de open dag van het Jacob-Roelandslyceum geweest, maar ik wil volgende week ook nog naar de open dag van het Maurick College in Vught. Dat lijkt me ook een leuke school.” Haar vader knikt instemmend: ,,We zijn ons nu vooral aan het oriënteren. Dan moet je alle opties bekijken.”

Een paar kilometer verderop, in de aula van het Jacob-Roelandslyceum, bekijkt Floris van Leeuwen het programmaboekje van de open dag. De groep 8-leerling uit Liempde heeft zijn keuze al gemaakt. ,,Mijn broer zit hier ook op school, dus ik ken het al een beetje hier. En het lijkt me ook gewoon een leuke school.” Zijn moeder vult aan: ,,Vanuit onze woonplaats is Boxtel natuurlijk ook het gemakkelijkst bereikbaar. De middelbare scholen in Schijndel en Vught zijn een stuk verder fietsen.”

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Buiten het gebouw van het Vmbo-College verzorgde de Boxtelse brandweer tijdens de open dag een aantal demonstraties. (Foto: Marc Cleutjens).
22 januari

Print deze pagina

Terug